Societat

Llibres actius que socialitzen

Persones amb problemes de salut mental gestionen un servei gratuït d’intercanvi de llibres a Mataró i Premià

És un dels programes del CFP per facilitar la integració a la vida comunitària. “A casa no fem res”, coincideixen els voluntaris

Tots els voluntaris ofereixen el seu temps i el seu treball de manera altruista

És com la seva segona casa. S’han fet seu l’espai i la lli­bre­ria que ges­ti­o­nen per ofe­rir una atenció pro­pera als qui cre­uen la porta car­re­gats amb exem­plars que ja s’han lle­git i que volen reno­var. La Iolanda, en Jose i en Jordi són tres dels volun­ta­ris que cada matí ate­nen els qui cre­uen la porta del local Lli­bre Actiu. “Ens passa volant el temps, aquí. És millor que estar-se a casa, on no fem res”, coin­ci­dei­xen con­tents de l’opor­tu­ni­tat de com­par­tir una tasca que fan en equip per orga­nit­zar i clas­si­fi­car els volums que els arri­ben i ges­ti­o­nar el ser­vei d’inter­canvi. “Està molt bé que s’apro­fiti un ser­vei que dona una segona vida al lli­bre i és gra­tis”, explica la Iolanda, que no ha tin­gut cap pro­blema per ges­ti­o­nar l’arxiu amb els conei­xe­ments que ja tenia com a admi­nis­tra­tiva. Es con­cen­tra api­lant els lli­bres nous que arri­ben abans de fer la fitxa a l’ordi­na­dor i con­tro­lar els que s’enduen per donar-los de baixa. Li agrada aten­dre els lec­tors i bus­car a l’ordi­na­dor quan li dema­nen un títol, però sobre­tot agra­eix l’ambi­ent amb els com­panys i la “tran­quil·litat” que no tenia en altres recur­sos de l’enti­tat, on estava més angoi­xada amb com­panys que, com ella, patei­xen algun tras­torn men­tal greu que han d’accep­tar i dema­nar un suport.

Al local del car­rer Mun­ta­nya del barri de Cirera, l’enti­tat hi té les ofi­ci­nes on tre­ba­lla l’equip direc­tiu, sales de for­mació i l’espai dedi­cat a l’inter­canvi de lli­bres, que és obert als veïns. Els visita un pro­fes­sor de l’IES Thos i Codina, que tot just entrar-hi des­car­rega una bossa de lli­bres men­tre la Iolanda el con­vida a entrar i reme­nar. El màxim de lli­bres que es per­met endur-se per per­sona són deu, però li sug­ge­reix que surti a la ter­rassa, on en pot aga­far tants com vul­gui, perquè n’hi ha que hau­ran de donar per ven­dre’ls a pes perquè no hi caben.

A l’equi­pa­ment de Lli­bre Actiu, s’hi han acu­mu­lat 45.261 títols segons consta en la llista que con­sulta la Iolanda. Tots els volun­ta­ris ofe­rei­xen el seu temps i el seu tre­ball de manera altru­ista. Com la Iolanda, que és d’Argen­tona, en Jordi ve des d’Ale­lla i és un dels més vete­rans que van accep­tar la pro­posta d’estar al matí al cap­da­vant del local. No ha tin­gut cap pro­blema a aju­dar l’Est­her, que s’encar­rega des de fa un any del punt d’inter­canvi que l’enti­tat ha obert al local que té al cen­tre de Premià de Mar. “Sí que hi ha movi­ment i cada cop ens conei­xen més al poble”, diu con­tenta de la tasca que fan els volun­ta­ris per repar­tir lli­bres també als expo­si­tors d’inter­canvi que tenen al mer­cat muni­ci­pal i al cen­tre cívic Conex. La clas­si­fi­cació es fa per cate­go­ries i temàtiques. “Tenim molts jubi­lats que ens visi­ten”, reco­neix l’edu­ca­dor social que super­visa l’espai i on els lli­bres infan­tils que s’acu­mu­len es tras­lla­den al cen­tre de menors d’atenció a la infància que ges­ti­ona l’enti­tat a Mataró.

El res­pon­sa­ble del ser­vei pre­la­bo­ral del CFP, Jaume Rodon, explica que el pro­jecte va néixer el 2009 vin­cu­lat a la pro­posta del ser­vei d’inter­canvi gratuït de Lli­bre Viu que Fran­cesc Rogés impulsa de fa anys al barri de Roca­fonda. “Jo era cli­ent d’allà i vam pen­sar a fer la mateixa acti­vi­tat però amb volun­ta­ris que són usu­a­ris del cen­tre”, explica satis­fet de la ini­ci­a­tiva, que a hores d’ara implica onze per­so­nes amb pro­ble­mes men­tals. Els noms dels dos pro­jec­tes s’assem­blen, però ja els “està bé” que porti a con­fusió i que es rela­ci­o­nin, perquè man­te­nen una bona relació. “Ens van aju­dar als ini­cis amb la cessió de 3.000 lli­bres”, diu Rodon recor­dant també en Cosme Pana­dero, un usu­ari de l’enti­tat que d’alguna manera en va ser el fun­da­dor “espi­ri­tual” quan va cedir la seva bibli­o­teca abans de ser des­no­nat de casa seva. “Era una col·lecció enorme de lli­bres de religió i mis­ti­cisme amb unes edi­ci­ons pre­ci­o­ses”, explica el por­ta­veu de CFP dels orígens de la lli­bre­ria, que ha anat aga­fant embran­zida amb la fina­li­tat de donar una segona vida al lli­bre amb una funció social al barri, on els usu­a­ris de l’enti­tat poden fer un volun­ta­riat. “Tenen els cli­ents, els volums i la feina d’orde­nar i ges­ti­o­nar-ho ells”, des­taca.

Des de Lli­bre Actiu han pogut fer un parell de dona­ci­ons d’una cin­quan­tena de lli­bres a la Bibli­o­teca Naci­o­nal de Cata­lu­nya, i d’altres al Museu Arxiu de Santa Maria i a l’Escola Muni­ci­pal de Música de Mataró. Una d’aques­tes dona­ci­ons va ser d’un usu­ari, atès pel ser­vei d’auto­no­mia a la llar, que havia fet estu­dis de direcció d’orques­tra i tenia un munt de par­ti­tu­res i lli­bres de música. “Sabia greu escam­par-ho i vam poder mos­trar a la família la carta d’agraïment”, diu satis­fet d’una funció social i cul­tu­ral que va més enllà d’aten­dre els par­ti­cu­lars que venen a inter­can­viar lli­bres.

La lli­bre­ria s’ha con­ver­tit en el seu racó i en un punt de tro­bada. Tots ells són o han estat usu­a­ris d’algun ser­vei de reha­bi­li­tació o teràpia que l’enti­tat té a les seus de Premià de Mar i Mataró. El repte de futur seria donar més visi­bi­li­tat al pro­jecte per no que­dar limi­tats i recu­pe­rar la idea d’una xarxa d’expo­si­tors d’inter­canvi en dife­rents esta­bli­ments de la ciu­tat per tenir més ressò.

1.500
visites
van tenir l’any passat els voluntaris al local del barri de Cirera de Mataró, on tenen la col·laboració de dues entitats.
200
usuaris
han entrat a deixar i buscar llibres al nou local de Premià de Mar, que funciona des de fa un any.
11
voluntaris
són usuaris amb problemes de salut mental, que hi participen gestionant els espais d’intercanvi.
150
llibres
s’han entregat el 2023.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.