societat
Darrer Sant Jordi amb roses cultivades a Catalunya
Mercabarna-flor alerta que la manca de relleu generacional fa preveure que serà el darrer amb producte local
Els majoristes preveuen vendre set milions de roses, un 20% més que l’any passat
El que passa amb molts productes industrials, la difícil competència del fet a Catalunya amb el que arriba de fora, pels costos i el preu, arriba també al sector de la rosa. És el que ha advertit Mercabarna-flor, en la presentació de les previsions de venda de roses aquest Sant Jordi, en que estimen es vendran set milions de roses. Així ho ha assenyalat aquest dimecres el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle, que ho ha justificat per la falta de “relleu generacional” en les explotacions catalanes. Batlle ha precisat que la majoria de les flors vindran de Colòmbia, però també d’Equador i els Països Baixos. El president dels majoristes ha remarcat que actualment les instal·lacions de cultiu de rosa a Catalunya “no són rendibles” per produir el volum de roses que demana Sant Jordi, a la vegada, ha afegit, que “es necessiten unes infraestructures molt ben muntades i això val molts diners”. Batlle ha afegit que hi ha el “terreny per cultivar, però no hi ha gent que ho faci” i, segons les paraules dels mateixos pagesos, “és l’últim any”, ha insistit.
Més vendes per Sant Jordi
Aquest 2024 Sant Jordicau en dimarts, serà la primera diada en jornada no festiva després de la restriccions per la pandèmia. Per tot plegat, el president de Mercabarna, i regidor d’Economia de Barcelona, Jordi Valls, ha ressaltat que serà un Sant Jordi “multitudinari” i que les vendes pujaran un 20% respecte l’any passat. Dels 7 milions de roses que auguren vendre per Sant Jordi, 2,3 milions d’unitats sortiran de Mercabarna-flor. Valls ha recordat que la diada concentra el 30% del total de vendes de Catalunya en un any. El regidor d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona ha concretat que s’han repartit unes 5.400 llicències per la capital catalana per vendre roses i llibres. Valls espera que sigui una jornada de Sant Jordi “més ciutadana” pel fet que cau en dia feiner.
Menys roses d’Equador
Miquel Batlle ha subratllat que Colòmbia és “la número 1” de producció i pot “abastir un Sant Jordi perfectament”, a la vegada ha indicat que “la brotada els ve ara i es pot garantir la frescor de la rosa”. El president dels majoristes de Mercabarna-flor ha explicat que enguany “hi ha hagut uns problemes amb Equador per un tema climatològic” i això ha fet baixar una mica el 20% de producció de la rosa vermella i, a la vegada, “pujar una mica el preu”, però es “compensa” amb la rosa de Colòmbia. En aquest sentit, el president dels majoristes ha apuntat que el preu de les roses serà “a partir de quatre euros”, tot i que ha puntualitzat “del valor afegit” que vulgui donar el florista al seu producte.
Auge de les plantes de roser
El florista Josep Reig, de Reigmat Flor, ha explicat que “també es venen les plantes de roser, perquè és un manera d’allargar el Sant Jordi a casa” degut a que és un article que aguanta més dies. Tot i així, Reig ha dit que la rosa vermella és la que té més sortida, “entre el 90 i 95%” de vendes, ha xifrat, encara que “s’agafa d’un altre color per acompanyar-la”. Reig, amb més de 50 d’experiència en aquest àmbit, ha augurat un futur del sector, perquè “és un article que s’ha popularitzat”, malgrat que “no hi hagi unes grans pujades de vendes, però en els últims 20 0 25 ha crescut”.