Societat

La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Històrica­ment molts monar­ques han gau­dit d’un mal­nom que sovint ha defi­nit algun dels seus trets, tot i que de vega­des ha estat el poble qui els ha bate­jat per fotre-se’n. Fer­ran, el sobirà de l’Aragó que va unir la seva corona amb la cas­te­llana, va ser “el catòlic”, però després van arri­bar mots més atre­vits: Joana “la boja”, Car­les VI “l’esti­mat”, Felip I “el formós”, Car­les II “l’embrui­xat”, Josep I “Pepe Bote­lla” o Car­les IV “el con­sen­tit”.

De príncep, el rei d’ara dels espa­nyols, Felip VI, era el pre­pa­rao –dei­xeu-m’ho dir així, en cas­tellà, que sona més bé–. Es pre­su­mia que el seu llarg currículum com a estu­di­ant ser­vi­ria per a alguna cosa quan arribés a la Zar­zu­ela. A la llarga m’atre­veixo a apun­tar un nou sobre­nom que hau­ria de fer for­tuna, el que encapçala aquest arti­cle, en aquest nou món que ens ha tocat patir.

Tot i que el senyor rei que paguem tots reli­gi­o­sa­ment a final de mes és el coman­dant de les for­ces arma­des, no el veig lide­rant cap missió, ara que hem entrat segons el mateix govern soci­a­lista en una etapa en què Putin ens pots tirar un míssil nuclear en un tres i no res. El senyor Borbó em temo que con­fondrà la prudència –que a palau es viu molt bé– amb la covar­dia i no l’espe­reu a cap front, tam­poc a la seva filla, tot i que està apre­nent l’ofici de mili­tar. Per què li ser­virà? Per les fotos aques­tes que apa­rei­xen a la premsa rosa i als mit­jans espa­nyols pre­sen­tant-la com l’Afro­dita ibèrica que tots esta­ven espe­rant.

Alguns Bor­bons, i mira que eren fills de meuca –amb perdó–, van tenir l’honor de llui­tar al cos­tat dels seus sol­dats per defen­sar la pàtria. Ho va fer Alfons XII quan els car­lins li volien moure la cadira i el seu net, Joan, va dema­nar permís a Franco per com­ba­tre els repu­bli­cans de la manera que fos. El pri­mer d’ells, Felip V, no cal recor­dar aquí la seva obra, com a mínim va plan­tar cara en el camp de bata­lla gai­rebé per­so­nal­ment a l’arxi­duc d’Àustria. S’hi va jugar la vida. Llàstima que no la perdés. Fora dels Bor­bons, Ama­deu de Savoia, tot i que va durar qua­tre dies a Espa­nya, també va ser un guer­rer reco­ne­gut a Itàlia, per això queia tan bé al gene­ral Prim. I si anem enrere tro­ba­rem els monar­ques de la gran expansió de l’imperi espa­nyol. Alguns hi van par­ti­ci­par per­so­nal­ment tot i que a Amèrica cap va atre­vir-se a posar-hi el peu.

Joan Carles, una bala

Joan Carles I tampoc va participar en cap guerra i, de fet, va propiciar la Marxa Verda dels marroquins per la seva coneguda incapacitat diplomàtica en tot allò en què no hi hagués comissions pel mig. Tampoc va evitar el cop d’estat, tot i que es venia venir de lluny, i l’única vegada que va apuntar amb una arma a una altra persona ho va fer amb tanta mala “fortuna” que va matar el seu germà, possible aspirant al tron espanyol. Això sí, en totes les trobades de l’exèrcit apareixia vestit amb l’uniforme de gala i unes quantes medalles que sempre m’he preguntat exactament en quines batalles les va guanyar.

Tot queda en família

Fa set dies parlàvem de les relacions parentals de la senyora Teresa Urquijo, ara de viatge de noces amb Martínez-Almeida, amb els Borbons. Era una cosa que ve ja de generacions, les unions entre aristòcrates de tot Espanya. Han portat algun disgust per algunes malalties associades a les relacions sexuals entre parents massa propers. Segons una portada que ha fet fortuna dels nostres companys de la revista ¡Hola!, el germà petit de la dona de l’alcalde de Madrid (Juan Urquijo) és la parella d’Irene Urdangarin, la filla de la infanta Cristina. Urquijo ve directament de la branca Borbó-Dues Sicílies i Irene, de la dels Borbons tradicionals. Un hipotètic matrimoni seria memorable.

Mohammed VI, com un sàtrapa

Algun dia haurem de parlar seriosament del rei del Marroc, que entre nosaltres viuen molts ciutadans del seu país i no pas en unes excel·lents condicions. Mentre aquesta gent fa un esforç ingent per sortir de la pobresa, a París, envoltat d’un luxe com el de Versalles abans de la revolució, hi resideix el seu presumpte rei Mohammed VI. El seu palau està pràcticament al costat de la torre Eiffel. Amb ell hi viuen servents, secretaris de qualsevol cosa imaginable a banda del personal de seguretat. Viatja amb el seu propi 747 –visca el canvi climàtic– i té la seva pròpia flota de vehicles personal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.