Societat

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

La campanya del musclo s’ha encetat aquest divendres oficialment des de la badia dels Alfacs, on s’hi concentra el 90% de les muscleres del Delta. En aquest espai, segueix informant l’Acn, n’hi ha una norantena, que juntament amb la setantena que es troben a la badia del Fangar, es calcula que es produiran tres milions de musclos. És la previsió que fa la Federació de Productors de Mol·lusc del delta de l’Ebre, que es mostra optimista tant a curt termini com a llarg termini.

En aquest context, es preveu extreure fins a 50.000 quilos de musclos criats prèviament a la badia de Roses, en el marc d’una aliança entre productors gironins i ebrencs. Es tracta d’un projecte conjunt amb què es busca d’una banda adaptar aquesta producció i fer-la més resilient al canvi climàtic en termes de salinitat i temperatures de l’aigua i de l’altra, promoure un salt qualitatiu en aquest mol·lusc. “La llavor com més a prop, millor; el transport sempre és un estrès per a la llavor i el que hem comprovat enguany és que s’està comportant d’una manera òptima”, ha constatat Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·lusc del delta de l’Ebre.

Aposta per la cria de proximitat

El projecte ha seguit endavant després d’una prova pilot exitosa, on s’ha pogut comprovar l’adaptabilitat de les cries provinents de Roses a les badies del Delta. En aquesta primera ocasió, aquesta llavor representa menys de l’1% del total de la producció, però la intenció és aconseguir que en un període d’entre quatre i sis anys, totes les cries de musclo siguin de proximitat i no s’hagi de dependre del mercat internacional, com fins ara.

La proposta, que compta amb el suport del departament d’Acció Climàtica, espera desplegar-se en la seva totalitat de forma progressiva. El director territorial d’Acció Climàtica a Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha remarcat que per fer-ho possible caldrà superar qüestions administratives i tècnics per anar augmentant el transport d’aquestes llavors. Malgrat tot, Gómez ha posat en valor la importància de comptar amb producte de proximitat i d’alta qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

La rehabilitació i l’hospital de dia sociosanitari comencen dilluns a Pineda

Pineda de Mar

El Maresme comprarà al mercat lliure l’energia per sanejar l’aigua a partir de dilluns

Mataró

Invertiran uns 700.000 euros per millorar una desena de centres educatius

GIRONA
GIRONA

Contenidors comunitaris i tancats a blocs que fan el porta a porta

GIRONA
Infraestructures

Front comú de Lleida i Osca per recuperar les freqüències de tren d’abans de la pandèmia

Lleida
Societat

Gratallops marida vins i orgull per atraure turisme LGTBIQ+

Gratallops

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a les poblacions gironines

banyoles

L’institut Deulofeu diu que les proves de 2n d’ESO són “injustes"

figueres

La C-63 tindrà tres noves rotondes i passos de vianants

VIDRERES