Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia
El Centre Cívic La Cooperativa de les Planes d’Hostoles ha acollit aquest dimarts la presentació de la memòria d’activitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa durant el 2023, any en què el CASG ha celebrat els 25 anys d’història. Durant el 2023, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha atès a 11.239 persones. D’aquestes, un 36% tenen més de 65 anys i es continua constatant un augment d’atencions a persones que viuen soles. En relació a les problemàtiques ateses continuen destacant les associades a la salut, mancances socials i dificultats en les relacions familiars i socials.
Cal destacar també que 4.121 persones han participat en espais per crear vincles i treballar necessitats de manera col·lectiva. Algunes en processos d’informació i orientació, altres en formacions i projectes de sensibilització. Més de 200 famílies han fet processos per millorar la convivència veïnal. També s’han acostat al Consorci 161 entitats comarcals sobretot demanant assessorament o per crear xarxa amb altres associacions.
Una altra xifra destacada és que durant el 2023 han crescut un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia. D’aquestes, més del 70% tenen més de 75 anys i més del 40% dels atesos viuen fora d’Olot.
En l’entorn domiciliari, el Servei d’Ajuda a Domicili ha atès 313 persones, s’han ofert àpats a domicili a 135 persones, 1.773 persones han activat del servei de teleassistència (un 7% més que l’any anterior i el servei ha atès 1.114 emergències) i s’han prestat 124 productes de suport (entre ells, grues, cadires de rodes, crosses, etc.), a través del Servei de Teràpia Ocupacional i Productes de Suport (BAT).
En l’àmbit d’autonomia personal destaquen, en atenció residencial, les 639 places residencials a la comarca (386 públiques i 253 privades) i 10 centres de dia a tota la comarca que ofereixen 269 places.
Al llarg del 2023, a més, ha crescut el nombre d’atesos amb necessitats bàsiques com l’alimentació o l’accés a un habitatge, subministraments o recursos formatius, que ja sumen gairebé 3.000 persones. A més, 1.773 persones han activat el servei de teleassistència i el servei d’ajuda a domicili ha atès 313 persones.
Relacions familiars
Les relacions familiars és un altre dels grans àmbits d’actuació dels serveis socials a la comarca de la Garrotxa. La finalitat bàsica és acompanyar els vincles socials i afectius en totes les etapes de la vida dins l’àmbit familiars (parella, entre germans, amb els fills, amb la família extensa...) per poder prevenir situacions disfuncionals i mirar de millorar-les. Aquest 2023, 824 famílies han treballat per millorar les seves relacions amb el suport de les professionals del Consorci. Aquesta dada suposa un increment de gairebé un 5% respecte a l’any anterior.
Més dones ateses
D’altra banda, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) han augmentat el nombre d’atencions amb 431 dones ateses, 157 de les quals han necessitat atenció psicològica i 20 han requerit l’activació d’un dispositiu de localització en casos de violències.
En l’àmbit de la diversitat, s’ha atès a 28 persones que s’han sentit discriminades o han necessitat assessorament en temes LGTBI i s’ha continuat amb la formació i la sensibilització en aquest àmbit amb diferents formats i públics.
En paral·lel, s’ha treballat a diferents barris d’Olot i a alguns municipis de la comarca per millorar les relacions socials i crear espais de trobada entre persones. En aquesta línia, s’ha treballat en 43 casos de blocs de pisos i espai públic en els quals les relacions veïnals s’han vist deteriorades o afeblides.
Reptes de futur
Entre els reptes de futur, el Consorci destaca que cal seguir posant el “focus” en l’atenció a les persones grans dependents i també a qui les cuida. També alerta d’un creixent nombre de persones i famílies en “situació de pobresa”, malgrat que es tracta d’una comarca amb un índex d’atur baix. A més, remarca la importància d’una bona gestió de l’augment de l’arribada de persones que fugen de guerres i violències, entre d’altres.