Societat

Espais feministes del segle XXI

La Ciba, a Santa Coloma de Gramenet, és referent internacional d’innovació al servei de les dones

D’esperit polivalent, la Ciba tant pot ser un espai de ‘coworking’ com una protecció contra les violències

La Ciba va obrir en ple esclat de la pandèmia de la covid i es va considerar servei essencial

“Es volia posar les polítiques d’igualtat al centre de la política, no a l’extraradi”

La Ciba va obrir les por­tes en pandèmia. No podia ser millor moment perquè les dones dis­po­ses­sin a Santa Coloma d’un recurs essen­cial. És un pro­jecte pio­ner i únic; no se li poden posar eti­que­tes. És dijous a la tarda. Un grup de dones es des­cal­cen i aga­fen els seus bebès per anar a la sala d’actes i fer musi­co­teràpia. A l’altra banda, s’assaja l’obra del taller de tea­tre docu­men­tal, un exer­cici per rei­vin­di­car la història i les experiències de les dones. Han fet Les Medees de Santa Coloma, ins­pi­rada en la tragèdia grega. A la Ciba –que va ser una fàbrica i un ins­ti­tut– hi ha un color lila que s’escampa arreu. És un cen­tre de recur­sos per a dones, amb eines per millo­rar l’auto­no­mia en tots els àmbits de la vida. La Ciba –laciba.gra­me­net.cat– és un equi­pa­ment públic de referència. El lila és trans­ver­sal, dèiem, com el femi­nisme. Vet aquí per què és com­pli­cat defi­nir la Ciba. Es pot dir que és “poli­va­lent”, en la forma i els con­tin­guts. Una altra manera d’enten­dre-la seria veure-la com un orga­nisme viu.

Qual­se­vol dona que tra­vessi la porta se sen­tirà inter­pel·lada, implícita­ment o explícita­ment: “Què neces­si­tes?” Les dones tro­ben ofer­tes i també fan pro­pos­tes, perquè la Ciba és seva, par­ti­ci­pa­tiva i comu­nitària. La direc­tora de Polítiques d’Igual­tat de l’Ajun­ta­ment de Santa Coloma i res­pon­sa­ble de la Ciba, Maria Isa­bel Cárde­nas, explica: “Aquí sem­pre està pas­sant alguna cosa. La Ciba és una pro­posta que va lide­rar l’alcal­dessa, Núria Par­lon, per des­ple­gar un nou model, un nou para­digma sobre les polítiques femi­nis­tes i d’igual­tat. Es volia fer rea­li­tat una vella rei­vin­di­cació: posar les polítiques d’igual­tat al cen­tre de la política, no a l’extra­radi. Calia una nova mirada, fins i tot física­ment.” Per això és la seu de les polítiques d’igual­tat.

Reben visi­tes d’arreu cons­tant­ment: “Això volem, que aquest model, que de moment és únic, es repli­qui. De fet, el que repre­senta la Ciba s’entén molt millor si es visita.” Segueix: “És un espai holístic, un eco­sis­tema d’opor­tu­ni­tats. I sem­pre diem que la porta està oberta a tot­hom, per acom­pa­nyar les rea­li­tats, les neces­si­tats, de cada per­sona.” Una fines­treta única de l’admi­nis­tració en matèria d’igual­tat.

També és un espai de drets: “Avui ve una minis­tra; demà, una veïna o una dona que està vivint una situ­ació de violència, en la més abso­luta vul­ne­ra­bi­li­tat. Totes tenen les por­tes ober­tes i són trac­ta­des amb la mateixa dig­ni­tat, que per a nosal­tres és un altre con­cepte impor­tant.”

Hi ha diver­ses línies estratègiques; per exem­ple, l’eco­no­mia. “La Ciba ha de ser un motor de millora de la ciu­tat, de l’eco­no­mia en gene­ral i de l’ocu­pació de les dones en par­ti­cu­lar. Per això par­lem d’eco­no­mia femi­nista.” Es dedica molt esforç a la for­mació per a l’ocu­pació. El mer­cat és ple de difi­cul­tats per a totes les dones, explica. “Fins i tot les que hem anat a la uni­ver­si­tat ens tro­bem el que ens tro­bem, i encara més en el cas d’aque­lles que venen de dife­rents llocs del món o que tenen situ­a­ci­ons de vida molt més vul­ne­ra­bles.” Es tre­ba­lla per for­mar en sec­tors en què calen mans, des de la digi­ta­lit­zació fins al trac­ta­ment de pro­duc­tes fres­cos. Hi ha lloc per al coworking per a dones i els pro­jec­tes amb pers­pec­tiva de gènere.

No es pot obli­dar el tre­ball con­tra tota mani­fes­tació de violència mas­clista. És seu del Cen­tre d’Infor­mació i Atenció Inte­gral a les Dones (CIRD). El ser­vei d’atenció és de 8 a 20 hores. Està obert a les dones i als fills. I també hi ha un pro­grama específic per a ado­les­cents. S’atén i s’acom­pa­nya la recu­pe­ració. Dis­po­sen d’un espai resi­den­cial inno­va­dor per a dones en situ­ació de violència. S’ha orga­nit­zat en apar­ta­ments, amb espai pri­vat, amb cuina pròpia, a banda de la cuina i la sala d’estar comu­nitàries. “Tenir apar­ta­ments, en lloc d’una habi­tació, és per dig­ni­fi­car i per no treure a aques­tes dones la capa­ci­tat de deci­dir, per no infan­ti­lit­zar-les. Dei­xar de pen­sar que les dones vícti­mes de violència no són capa­ces. És un canvi de pers­pec­tiva molt gran.” Tot això enllaça bé amb el tre­ball per can­viar mane­res de pen­sar. Par­lem de la coe­du­cació amb les famílies. Com? A través d’acti­vi­tats que trans­me­ten els valors comu­ni­ta­ris com­par­tits. Famílies coe­du­ca­do­res d’igual­tat, de reco­nei­xe­ment, de pre­venció de les violències, de cor­res­pon­sa­bi­li­tat en les cures. Cal tre­ba­llar-hi des de petits. Les mas­cu­li­ni­tats no que­den fora de l’equació, també es tre­ba­llen, amb un psicòleg espe­ci­a­lit­zat.

Visi­tem una aula amb tots els dis­po­si­tius neces­sa­ris per fer for­mació audi­o­vi­sual. Al ter­rat hi ha un hort de plan­tes reme­ie­res i flors comes­ti­bles. Una bona colla de dones surt d’una for­mació de pro­gra­mació web. Una mica més enllà, un altre grup fa ser­vir lliu­re­ment les màqui­nes indus­tri­als de cos­tura i planxa que al matí s’han uti­lit­zat en la for­mació ocu­pa­ci­o­nal i que ara estan dis­po­ni­bles. Tot està pas­sant a la vegada, sense pres­ses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.