La Diputació de Barcelona dona 47 milions en ajuts a la transició ecològica
La Diputació de Barcelona destinarà als municipis 47 milions d’euros en ajuts per facilitar la transició ecològica entre aquest any i el 2025. Així ho recull el programa sectorial de transició ecològica 2030 de suport a inversions locals pel clima, que s’ha presentant aquest dimarts a Barcelona. Es tramitaran dues línies d’acció. Es manté la destinada a energies renovables coneguda com a Renovables 2030, enguany amb 31 milions d’euro i se n’afegeixen una de nova. Aquesta última serà per a projectes municipals d’adaptació al canvi climàtic i rebrà 16 milions sota el nom d’Adaptaclima 2030.
El Programa sectorial de transició ecològica té per objecte impulsar inversions per accelerar tant l’adaptació dels municipis als impactes del canvi climàtic com a la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle a la demarcació de Barcelona. També busca reduir els costos energètics dels ens locals –en un escenari de pujada del preu de l’energia elèctrica i del gas– així com augmentar la garantia de subministrament amb la reducció de la dependència energètica de l’exterior i de fonts d’origen no renovable.
El Renovables 2030 subvenciona tres línies d’actuació: inversions en instal·lacions de plaques fotovoltaiques de més de 80 kWp per a l’autoconsum energètic en edificis públics; inversions en la millora de l’eficiència de l’enllumenat públic exterior amb la instal·lació de LED en un mínim de 300 punts de llum i el finançament de calderes de biomassa de més de 80 kW en equipaments municipals.
A aquesta línia de finançament poden accedir els municipis de la demarcació i ens supramunicipals amb competències en residus o cicle de l’aigua, per fer inversions en infraestructures d’aquests àmbits. L’import mínim de cada sol·licitud haurà de ser de 80.000 euros, i s’arribarà a un import màxim del 75% del pressupost d’execució del contracte dels projectes o estudis de cada sol·licitud. Es tracta d’un pagament avançat compatible amb qualsevol altre ajut. No hi ha un límit de sol·licituds per cada ens local però sí un import màxim d’1,5 milions d’euros que pot rebre un mateix ens pels diversos projectes.
L’altra línia de finançament, Adaptaclima 2030, és la destinada a projectes d’adaptació a l’emergència climàtica, com poden ser la creació d’espais d’ombra, refugis climàtics exteriors, solucions basades en la natura i l’estalvi i l’eficiència dels recursos. Els ajuts aniran entre els 20.000 i els 75.000 euros i poden optar tots els ajuntaments de la demarcació, excepte la ciutat de Barcelona. El termini d’execució dels ajuts finalitza el 31 de desembre de 2025.
Des del 2022, s’han acceptat 257 sol·licituds en el marc del Renovables 2030 i 146 municipis s’han vist beneficiats per aquesta iniciativa. Amb una execució del 40% del programa, les instal·lacions subvencionades han produït fins ara 118.196.633 kWh, aconseguint un estalvi econòmic anual de 23.810.124 euros i deixant d’alliberar a l’atmosfera més de 50.000 tones de CO2. De l’import concedit, el 48% s’ha destinat a instal·lacions de plaques fotovoltaiques, el 37% a enllumenat públic i el 15% a biomassa. Dins de la modalitat de fotovoltaica, el 40% de l’import ha estat per a comunitats locals d’energia; el 30%, per a consum individual; el 24%, per a instal·lacions compartides entre equipaments municipals i el 6% per a llars vulnerables.