El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a les poblacions gironines
Mig centenar de persones, de la gran majoria de municipis del Pla de l’Estany, s’han sumat a la pintada de bancs i altres elements urbans de la comarca amb els colors que representen els diferents col·lectius LGBTI. L’acció ha estat impulsada pel col·lectiu LGBTI del Pla de l’Estany amb la coordinació del SAI Banyoles i el SAI Pla de l’Estany.
Amb l’objectiu de contribuir a la sensibilització social per promoure la igualtat de drets, de tracte i no discriminació per a tota la diversitat existent al Pla de l’Estany, en els darrers dies s’han pintat més d’una desena de bancs i altres elements de l’espai públic a 10 municipis de la comarca. L’acció, a més de donar visibilitat a la diversitat sexual i de gènere, també té la voluntat que les persones LGBTI se sentin recolzades i representades dins del seu propi municipi.
Les diferents pintades han estat portades a terme per persones del Col·lectiu LGBTI del Pla de l’Estany i per persones que han volgut donar el seu suport a la diversitat. En aquest sentit, es vol destacar que hi ha participat gent de totes les edats: persones joves i grans, i també famílies amb infants. En alguns municipis s’ha aconseguit una destacada participació, fent que als 10 municipis on s’han fet aquestes accions s’hi hagin sumat prop d’una cinquantena de persones.
Els diferents punts on s’han fet les accions són els següents: a Banyoles al Parc del Pla de l’Ametller; a Camós a davant de l’Ajuntament; a Cornellà del Terri a la pista darrera de l’Ajuntament; a Crespià a la plaça U d’Octubre; a Esponellà al pati de l’Escola Carles Fortuny; a Fontcoberta a la plaça Catalunya; a Porqueres a la parada del bus del carrer Sant Andreu; a Sant Miquel de Campmajor a la parada de bus; a Serinyà davant l’Escola Bora Gran (s’ha pintat el pas de vianants); i per últim, a Vilademuls a davant de l’Ajuntament.
El Consell Comarcal del Pla de l’Estany i tots els ajuntaments de la comarca tenen hissada la bandera multicolor des del passat 17 de maig, Dia contra l’LGBTIfòbia. A més, durant aquest mes i escaig s’han fet altres accions per reivindicar la igualtat i la diversitat sexual i de gènere.
Les diferent accions reivindicatives, lamentablement, s’han vist tacades per dos actes vandàlics contra el col·lectiu, i és que pocs dies desprès de pintar els bancs de Banyoles, aquests van ser ratllats per eliminar-ne la pintura i, fins i tot, un d’ells va ser serrat. El consistori ha reparat els danys ocasionats i tant el col·lectiu com l’ajuntament han fet un comunicat condemnant l’acte de delicte d’odi i vandalisme. A aquesta acció repressiva, també cal sumar-hi la que va tenir lloc el mateix dia 26 de juny, dia en el que es va cremar la bandera LGBTI de l’ajuntament de Cornellà del Terri.
D'altra banda, l’Ajuntament de Figueres i el Consell comarcal de l’ Alt Empordà han emès un manifest conjunt en què amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+, reivindiquen “la llibertat fonamental de cada persona a poder ser qui és i com és.” En el manifest, destaquen que “en un context social i polític en el qual es qüestionen i estan en risc alguns dels principis que consideràvem sòlids i assolits com a societat, és més important que mai que entre tots i totes, treballem per frenar la intolerància i els extremismes, vinguin d’on vinguin” i afegeixen que “malgrat tots els esforços, avui, la LGTBI-fòbia ja és el primer delicte d’odi a Catalunya, una dada preocupant i en augment, que contrasta amb els avenços i anhels de llibertat que perseguim com a societat”. Per tot plegat, Per tot això, l’Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà es comprometen “a mantenir l’aposta per les polítiques que garanteixin els drets LGBTI+ i combatin l’LGBTI-fòbia, a continuar avançant en el reconeixement legal d’aquests drets col·laborant amb les entitats que els defensen, i a reforçar encara més la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI.”