Figueres aborda el repte de l’accés a l’habitatge
El govern de Junts vol potenciar l’habitatge assequible amb l’ajut de cooperatives i fundacions socials
L’alcalde sosté que cal abordar el problema des de tots els fronts, incloent-hi sinergies amb els mercats
L’actuació a l’antic edifici Rhodes, amb 45 pisos, amb la fundació SociHabitat, és la primera gran operació
L’Ajuntament disposa d’una borsa de 160 habitatges, entre els quals en té en propietat
Figueres té molts reptes al davant. Com la majoria de les poblacions, l’accés a l’habitatge forma part de l’agenda política. A la capital de l’Alt Empordà, aquest problema no és una excepció. S’estan movent coses, com per exemple la construcció d’habitatges de preu assequible. Aquest projecte s’impulsa amb la participació clau de cooperatives i fundacions. L’oposició, principalment el PSC, avala aquestes accions, però alerta que cal fer més accions, algunes de les quals considera urgents.
L’alcalde, Jordi Masquef (Junts), es mostra satisfet del que s’està portant a terme. A més, hi afegeix, de “l’increment de llicències urbanístiques i la implantació de nous projectes privats, cosa que demostra el bon moment de la ciutat i la possibilitat d’incrementar el parc d’habitatges”, destaca. Masquef, com a bon liberal, sempre ha defensat que part de la solució de l’accés a l’habitatge l’ha d’aportar el mateix mercat. Però, segons admet, “l’acció de govern ha de ser proactiva”. I aquí els socialistes hi posen cullerada. Cal no adormir-se, diuen. En aquest sentit, el cap de l’oposició, Pere Casellas, recorda unes subvencions Next Generation concedides per a rehabilitació d’edificis que considera claus i que, adverteix, té por que es perdin. En aquesta línia, també veuen necessari facilitar ajuts per a la rehabilitació d’habitatges; el tema és important, perquè, segons el socialista, “a Figueres uns pocs propietaris concentren una gran quantitat de pisos”.
Les cooperatives, una opció
Una de les accions del govern de Junts ha estat obrir negociacions amb cooperatives per recuperar antics edificis per posar habitatge assequible al mercat. I tot això té lloc en un moment en què el preu de l’habitatge es torna a disparar. Aquest és només un punt de partida i s’avança. L’objectiu és disposar d’habitatges per a joves i gent gran. Aquesta només és, i segons detalla Masquef, una part d’un projecte transversal que vol “donar respostes a tothom”, recordant que “l’accés a l’habitatge és un dret fonamental” i s’ha de treballar per “no deixar ningú fora”. I aquí entren el planejament i les dinàmiques de mercat. Masquef veu indispensable reforçar els diversos tipus d’habitatges que permet el pla d’ordenació urbana municipal (POUM). “La política per facilitar l’accés a l’habitatge ha de ser integral. No podem perdre, com ara mateix està passant, gent de Figueres que se’n va a viure a altres poblacions properes on poden comprar una casa amb terreny. Per això s’han de tocar tots els sectors”, i destaca a més: “I, molt important, hem d’obrir un debat seriós. No es pot parlar amb doble moral.”
El Rhodes, l’exemple
Un dels exemples és la recuperació de l’emblemàtic edifici Rhodes de l’avinguda de Salvador Dalí. Amb aquesta operació es posaran de lloguer uns 45 pisos, d’entre dues i quatre habitacions, a preus assequibles. Es tracta d’un edifici construït als anys seixanta per l’arquitecte Pelai Martínez que estava abandonat i en desús des de fa gairebé vint anys. La fundació SociHabitat l’ha adquirit en el marc del pla de tempteig i retracte de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que permet que entitats socials puguin comprar actius de fons objecte de rescat bancari. I aquí és el mateix govern qui recorda que aquesta operació compta amb el finançament de l’Institut Català de Finances (ICF) amb un préstec de 3,8 milions per a la compra i rehabilitació de l’edifici i 630.176 euros dels fons Next Generation, que permetran fer-lo pràcticament autònom energèticament. Segons Masquef, el govern de Junts no s’ha desentès d’aquest problema.
Borsa d’habitatge
Per això, i a banda de les dinàmiques que generi el mercat, l’Ajuntament disposa d’una borsa de 160 habitatges, entre els que tenen en propietat, els que gestiona l’Agència Catalana de l’Habitatge i els que provenen de privats. “El que és una realitat és que la necessitat cada vegada és més gran”, destaca. Per això també s’ha parlat amb l’Institut Català de l’Habitatge per impulsar a Figueres promoció pública de pisos de venda i lloguer. A més, també cal tenir en compte que Figueres va ser un dels municipis inclosos en la llista d’una zona de mercat tensat per limitar el preu del lloguer, segons el procediment previst en l’article 18 de la llei 12/2023, de 24 de maig, per al dret a l’habitatge. El 2021, entre altres mesures, ja es va impulsar una iniciativa per subvencionar la millora dels habitatges que es destinessin a lloguer social, a través d’una línia d’ajuda a la rehabilitació, reforma o millora si els pisos es posen a disposició de la borsa de mediació. L’Ajuntament llavors hi va destinar fins a 109.500 euros.