SOCIETAT
Creen una ruta turística vinculada a les matemàtiques i a Maria Antònia Canals
La Generalitat proposa un itinerari per fomentar el pensament matemàtic
Una calculadora amb la imatge de la professora i investigadora ajuda a resseguir Girona a partir de l’Oficina de Turisme
La Generalitat de Catalunya ha presentat una nova ruta turística arreu del país i vinculada a les matemàtiques. A Girona, a través de l’Oficina de Turisme de la Rambla, un itinerari resseguirà la ciutat i la figura de la professora i investigadora de les matemàtiques, Maria Antònia Canals i Tolosa (Barcelona, 1930 - Girona, 2022).
Segons informa l’agència ACN, la ruta turística es va presentar divendres amb la presència de la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, l’ideòleg de la proposta, l’estudiant Nicolás Atanes i responsables de l’empresa Casio. “La intenció és fomentar el pensament matemàtic”, ha explicat Domènech.
Canals té, des de finals d’abril una plaça amb el seu nom al barri de les Pedreres de Girona. Canals va ser matemàtica, figura clau en la renovació pedagògica del país i professora de la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Vic.
Les rutes s’emmarquen dins la iniciativa Descobreix Catalunya amb una mirada matemàtica, que ha impulsat el Govern des de la direcció general de Turisme i en col·laboració amb Casio. La multinacional ha cedit les calculadores necessàries que serveixen per completar els diferents reptes numèrics. Els itineraris dissenyats a les respectives ciutats tenen com a punt de partida les oficines de turisme de la Generalitat. A Girona, el govern i l’Ajuntament gestionen l’oficina de la Rambla de la Llibertat. L’oficina de turisme proporcionarà als visitants de les rutes un pamflet informatiu i una calculadora. Més enllà del plànol de la ciutat corresponent, el pamflet incorpora una breu biografia de la matemàtica protagonista en cada cas. Pel que fa a les calculadores, Casio ha elaborat, juntament amb 5 artistes gràfiques, un disseny únic decoratiu.
En l’acte de presentació, el creador del projecte, Nicolás Atanes, ha explicat que els reptes estan classificats en “3 nivells de dificultat”, però que tots poden ser “resolts amb facilitat”. A més, el jove estudiant de matemàtiques ha reiterat que cada problema està pensat per “ser resolt en família”. La iniciativa també té lloc a Lleida, Tortosa, Tarragona i Barcelona.