Societat

El Pla de l’Estany posarà càmeres per detectar abocaments incontrolats

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha obert un total de 20 expedients sancionadors en matèria d’abocament de residus, 9 dels quals corresponen a activitats industrials/comercials. També, durant els anys 2022 i 2023, s’han fet 12 advertiments per actituds incíviques. Aquestes dades s’han donat a conèixer a la roda de prems que l’ens ha fet aquest dilluns en la qual s’ha donat a conèixer les xifres de recollida selectiva durant el primer semestre de 2024, que situa el Pla de l’Estany amb un 63% de percentatge de reciclatge.

Oriol Serrà, conseller de Territori del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha explicat que “la majoria d’aquests expedients han estat per la comissió d’infraccions lleus de l’Ordenança reguladora de la recollida transport i gestió de residus al Pla de l’Estany que contempla sancions d’entre 400 i 4.000 euros”, a més d’afegir que “l’obertura d’aquests expedients ha estat l’últim recurs atès ja que cada acció incívica té un cost molt elevat per cada ajuntament”. Jordi Burch, conseller de Medi Ambient, ha avançat que “fins ara hem estat frenant aquests expedients, però considerem que després de dos anys de la posada en marxa del nou model ara s’obriran expedients per totes aquelles actituds incíviques que detectem”.

En aquesta línia, per fer front a aquests abocaments incontrolats, s’espera que aquest any es pugui licitar la instal·lació de càmeres de videovigilància a les àrees tancades de tots els municipis de la comarca, llevat de Palol de Revardit, que ja en té.

Les infraccions més habituals han estat les vinculades a la utilització sense autorització dels sistemes de recollida de residus domèstics per part dels titulars d’establiments comercials o industrials, deixar les deixalles a la via pública, no separar els residus en origen o no lliurar-los separadament i dipositar residus fora dels elements de contenció.

Positiu porta a porta

D’altra banda, la roda de premsa també ha servit per fer balanç de les xifres globals que el Pla de l’Estany ha obtingut durant aquest primer semestre del 2024, Així, del mes de gener fins el mes de juny d’aquest 2024 s’han generat 250 tones menys de rebuig que el mateix període del 2023, passant de les 965.980 tones a les 715.400. Aquest increment s’explica, principalment per la posada en marxa de les àrees tancades dels disseminats de Cornellà del Terri i Palol de Revardit a finals del 2023. En aquests dos municipis el rebuig domèstic entrat a l’abocador s’ha reduït un 56% i un 72%, respectivament.

Per contrapartida aquests municipis han augmentat també la recollida selectiva de la matèria orgànica en un 44% a Cornellà i 294% a Palol. L’augment tan destacat de Palol s’explica pel fet que s’ha suprimit el compostatge comunitari per la recollida d’orgànica domèstica per contenidors tancats.

Jordi Burch ha valorat positivament aquestes xifres destacant que “només amb els tancaments dels contenidors de Cornellà i Palol hi ha hagut una gran davallada de l’entrada de residus a l’abocador i un augment del reciclatge de la fracció envasos, amb un 11%”. La generació global de residus a la comarca disminueix un 10%. Aquesta davallada és més significativa davallada a Cornellà del Terri, amb un 19%, i a Palol de Revardit, amb un 33%, com a conseqüència d’haver posat en funcionament les àrees tancades.

El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany també ha explicat que estan en converses amb els municipis de Crespià i Vilademuls per animar-los també a fer aquest canvi de model.

Respecte el percentatge global de recollida selectiva a la comarca, durant aquest primer semestre del 2024 ha estat d’un 63%, si bé la mitjana de recollida selectiva pels municipis amb recollida porta a porta i àrees tancades és del 67%. El percentatge encara s’enfila més en aquells municipis que han implantat el porta a porta de manera exclusiva, que han assolit un percentatge de recollida selectiva del 75%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.