administracions
La Diputació de Barcelona dibuixa el full de ruta del mandat
La Diputació de Barcelona ha aprovat el Pla d’actuació de mandat 2024-2027 (PAM), que defineix quins seran els eixos principals de la institució. Per la presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, el PAM “respon a la decidida voluntat de planificar el nostre suport a les polítiques públiques de proximitat que impulsen els 311 ajuntaments de la xarxa de municipis de Barcelona”, mentre que la innovació en aquestes polítiques públiques “resulta vital per garantir la sostenibilitat, l’equitat territorial i la cohesió social”.
Entre d’altres punts, el PAM planteja el desplegament d’una Agenda Urbana i Rural pròpia de la demarcació de Barcelona, així com dels reptes que s’han d’assolir i del rol que han d’exercir els governs locals per ser un motor de transformació. L’objectiu d’aquesta Agenda és poder donar resposta al fet que, encara que la demarcació tingui municipis amb realitats socials, demogràfiques i paisatgístiques diverses, la majoria d’aquests tenen problemàtiques similars, com la difícil gestió de l’aigua, la vulnerabilitat socials i climàtica, l’accés a l’habitatge o l’especialització professional.
En aquesta línia, el pla té com a eix vertebrador continuar desplegant una política de cooperació local, mitjançant el Pla Xarxa de Governs Locals, que té l’objectiu d’enfortir l’autonomia municipal i garantir que es puguin oferir uns serveis públics de qualitat. Per fer-ho possible, la Diputació seguir destinant el 80% del pressupost als governs.
També estableix mecanismes per conèixer el grau d’execució dels compromisos i, de l’altra, impulsar-ne la millora contínua.