Societat
Només un 27% dels municipis han fet el cens sobre l’amiant, segons el Síndic de Greuges
La institució reclama una normativa “més exhaustiva” i més recursos per poder fer realitat la retirada del fibrociment
Només 259 municipis catalans, un 27%, ha elaborat el cens sobre l’amiant que totes les poblacions havien d’haver fet com a molt tard l’abril del 2023, segons un informe del Síndic de Greuges. I d’aquests, només un 2,9% tenen fixat un calendari de retirada. La presència de fibrociment a les ciutats catalanes, però, és elevada. A l’abril d’aquest any la Generalitat va fer públic el primer cens de cobertes de fibrociment que apuntava que gairebé tots els municipis de Catalunya (945 de 947) tenen cobertes d’aquest tipus, amb probable contingut d’amiant. La institució ha reclamat que l’erradicació del fibrociment sigui una prioritat per al futur govern, que defineixi una normativa “exhaustiva” i es destinin més recursos.En aquesta línia, els municipis han apuntat que la normativa no ha anat acompanyada dels recursos econòmics i humans necessaris.
Segons l’informe, la normativa existent està centrada en les previsions de seguretat i salut laboral quan es manipula o es retira l’amiant. Veu aquest plantejament correcte però no suficient i per això ha demanat ampliar la perspectiva a la protecció del medi ambient i a la salut pública de les persones que estan exposades a aquest contaminant. Això és per al Síndic rellevant ja que la major part de l’amiant present al país ha exhaurit la seva vida útil i, en conseqüència, s’hauria de retirar. Insisteix en la necessitat de prioritzar-ne l’eliminació als emplaçaments en què passen més temps col·lectius vulnerables –infants i adolescents, per exemple–, com ara escoles, poliesportius, parcs o altres espais amb gran concurrència pública.
Segons apunta l’informe, el Síndic ha rebut entre el 2019 i el 2023 ha rebut fins a 119 queixes relatives a l’amiant. Per municipis, la província de Barcelona n’ha concentrat el 81,5%, amb un total de 97 queixes. Destaquen Barcelona (32) i Cerdanyola del Vallès (11) –on estava ubicada la fàbrica Uralita–. A les comarques gironines se n’han registrat vuit queixes, un 6,7% del total, a municipis com la Bisbal de l’Empordà (2), Anglès (1), Campllong (1) o Roses (1). En el cas de Ponent, només hi ha hagut una queixa, a Miralcamp. Per últim, a les comarques tarragonines s’han produït 13 queixes, un 10,9% del total. A Torredembarra n’han registrat tres i a Tortosa, Reus i Banyeres del Penedès, dues en cada municipi.
A més, de dirigir-se a l’administració, la sindicatura també fa una crida als ciutadans ja que bona part de l’amiant es troba en propietats privades. En aquesta línia, planteja la convocatòria d’ajuts públics, que siguin àgils i puntuals, per a fer possible la retirada.