Societat

Declaren Bé Cultural d’Interès Nacional el Drac i l’Àliga de la Bisbal 

El Govern de la Generalitat ha declarat com a Bé Culturals d’Interès Nacional (BCIN) el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà, juntament amb tres elements més d’imatgeria festiva: el Drac de Vilafranca del Penedès, el Gegantó Lladrefaves de Valls i la geganta de Cal Fiol de l’Arboç. És el primer cop que es protegeixen com a BCIN aquest tipus d’elements, després que el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i la Direcció General del Patrimoni Cultural, iniciés l’any 2019 el projecte comú per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional d’un conjunt d’elements de la imatgeria festiva lligats a les festes i tradicions emblemàtiques de Catalunya.

Els cinc elements es conserven en espais que en garanteixen la conservació i protecció, com són els de titularitat municipal (en tres d’ells) o a l’interior de l’església parroquial, en el cas dels dos de la Bisbal d’Empordà. Aquestes figures surten només en ocasions especials, i a vegades se’n treuen rèpliques per minimitzar-ne el desgast i evitar així desperfectes o accidents. A més, se sotmeten a restauracions periòdiques per garantir-ne una bona conservació.

El Departament de Cultura els ha digitalitzat en 3D per facilitar-ne la restauració i difusió. D’aquesta manera, les figures poden estar presents en exposicions sense haver de fer cap trasllat. Les figures triades, en aquest cas estan lligades a la celebració del Corpus. Per fer la selecció, s’ha tingut en compte criteris com l’alt valor etnològic i històric dels elements, que traspassen l’àmbit estrictament municipal; l’alt valor simbòlic, vinculat a les festes patrimonials i tradicionals, algunes d’elles declarades d’interès nacional; o l’alt valor artístic i l’estat de conservació, amb atenció a la seva antiguitat, autenticitat i singularitat. A més, també s’ha tingut present que les restauracions realitzades no hagin alterat significativament l’aspecte original. Altres trets excepcionals d’aquest tipus de béns són els relacionats amb la simbologia i el lligam sentimental i identitari de les poblacions, vinculat a les tradicions ancestrals.

La tramitació per tal que les figures siguin declarats BCIN van arrencar el desembre de l’any 2020 passat amb els treballs de digitalització del Drac i l’Àliga. De la mà de l’empresa Creactiu, un escàner va prendre les dades de les figures per a convertir-les en un model 3D. Per a fer-ho, es va dividir l’objecte en molts punts petits, es van guardar dades de la seva ubicació i es va processar informàticament. Seguidament, un software de digitalització 3D va unir tot aquest núvol de punts, mostrant com anava quedant el model que en garantirà la seva pervivència.

Va ser el 22 de desembre de l’any 2020 quan el Ple de l’Ajuntament de la Bisbal va aprovar per unanimitat un seguit de resolucions envers les figures originals del Drac i l’Àliga de la Bisbal. Primerament es va manifestar la voluntat unànime de fer una recerca documental i històrica exhaustiva per tal d’obtenir la màxima informació sobre el passat i origen d’aquestes figures, executar un procés de restauració i conservació en mans de personal i institucions qualificades. Alhora, també, conservar-los en una ubicació propícia per al seu manteniment i exposició adequada al públic. També es va aprovar que l’establiment d’un reglament que expressi l’ús que es pot fer d’aquestes figures, així com treballar per tal que la ciutadania conegui les figures i la seva importància dins la història i tradició de la Bisbal d’Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.