Societat

Societat

Mor Jon Irazabal, historiador i expresident de la fira Durangoko Azoka

Estudiós del bombardeig de Durango (País Basc) de 1937, el primer bombardeig civil de la història

L’historiador basc Joan Irazabal Agirre ha mort a l’edat de 63 anys, un dia abans del seu aniversari, segons ha anunciat l’associació cultural Gerediaga Elkartea, la qual va ser-ne gerent des del 1982 fins al 2018.

Va néixer l’any 1960 i, tot i que no era llicenciat en història, va destacar per haver estudiat amb gran profunditat l’origen, la memòria, els costums i la cultura del seu municipi, Durango. Va escriure llibres i articles, però el seu treball més rellevant va ser l’estudi i la recopilació documental del bombardeig que va patir Durango durant la Guerra Civil (31 de març de 1937). Aquella acció bèl·lica va agafar rellevància en el fet que es convertís en el primer bombardeig en nuclis urbans civil de la història. L’aviació feixista va executar les ordres del general Emilio Mola, un dels líders del cop d’estat militar. Pocs dies després es va produir el famós bombardeig de Guernica (26 d’abril), el qual Pablo Picasso va fer-ne el mural de denúncia.

Irazabal era un gran militant i activista de la cultura basca. Va unir-se a l’associació cultural Gerediaga amb tan sols 17 anys. El 1982 va convertir-se en el gerent de l’entitat, un càrrec que va mantenir fins al 2018. Durant aquest temps va ser també el president de la Fira del Llibre i el Disc Basc, anomenada Durangoko Azoka. També va ser fundador de la revista d’investigació i història Astola, des d’on va publicar nombrosos articles i va entrevistar a diversos acadèmics del seu país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.