Medi ambient

MEDI AMBIENT

Recuperar la biodiversitat marina, l’aposta del port de Tarragona

El port de Tarragona ha instal·lat, aquest estiu, noves estructures per recuperar la biodiversitat marina de les aigües portuàries. L’actuació s’ha centrat en el parc subaquàtic del port, on s’han col·locat vuit peces que simulen esculls o biòtops artificials. Aquestes peces, situades a la part exterior del dic de Llevant, se sumen a vuit més ja existents a l’interior del port de Tarragona i a les tres zones de la platja del Miracle, on es van instal·lar estructures biodegradables per recuperar prats de Cymodocea i afavorir la recuperació d’estocs pesquers de cefalòpodes (sèpies, pops i calamars).

Aquesta iniciativa forma part del pla de sostenibilitat del port de Tarragona amb horitzó 2030 i s’emmarca dins del compromís de l’autoritat portuària amb la sostenibilitat i la conservació i recuperació del medi marí. Aquest darrer projecte s’ha dut a terme amb la col·laboració de l’empresa Ocean Ecostructures, que està especialitzada en la renaturalització d’espais marins.

Aquesta recuperació de la vida marina permet contribuir a la descarbonització, amb la captura de CO2, a la vegada que es millora la qualitat de l’aigua. D’altra banda, el monitoratge de les estructures submergides, a més de constatar l’evolució dels processos de colonització natural, també permeten detectar la possible arribada d’espècies considerades invasores.

Més de 32 espècies

Les vuit estructures anteriorment instal·lades a l’interior del port de Tarragona es coneixen com a unitats potenciadores de la vida (life boosting units, LBU). Es tracta de peces submergides i fixades a les parets de formigó dels molls, que actuen com a microesculls que mimetitzen ecosistemes reals.

El monitoratge ha permès constatar que han estat colonitzades per més de 32 espècies, les quals han contribuït a fixar més de 133 kg de CO2 i han suposat l’acumulació de més de 314 kg de biomassa. Algunes de les espècies més observades al port de Tarragona són mol·luscos de la família Balanidae i del gènere Mytilus, algues vermelles de l’ordre de les Ceramiales, hidrozous com ara l’Eudendrium racemosum, briozous Schizoporella errata i poliquets com ara l’Spirobranchus triqueter.

Pel que fa als vuit nous esculls instal·lats recentment al parc subaquàtic, l’empresa Ocean Ecostructures ha adaptat als llits marins la seva tecnologia, pensada d’entrada per als murs de formigó submergits dels molls. El nou sistema d’ancoratge, conegut com a seabed, està pensat perquè pugui afavorir l’adherència i colonització d’espècies bentòniques marines.

Els esculls es poden visitar amb immersions directament amb la Societat d’Exploracions Submarines (SES), que actualment gestiona l’espai del parc subaquàtic del port de Tarragona, o per mitjà dels diferents centres de busseig autoritzats.El Port de Tarragona continuarà impulsant projectes de recuperació i millora dels hàbitats marins amb l’objectiu d’aconseguir una Anella Blava “que garanteixi el bon estat ambiental de l’ecosistema marí que l’envolta”. En aquest sentit, el president del Port, Saül Garreta, ha anunciat que l’èxit de les experiències amb biòtops dins i fora del Port permetran optar als ajuts LIFE per ampliar l’anella blava. “És un exemple que volem estendre a la resta de la costa tarragonina per crear una autèntica anella blava que restauri el fons marí i contribueixi a la captura de CO2”, ha dit.Aquests projectes tenen la voluntat de frenar i recuperar a escala local la pèrdua de biodiversitat que s’està patint nivell global en el conjunt dels mars i oceans. “Recuperar la vida marina suposa també contribuir a fixar carboni i reduir la concentració d’emissions a l’atmosfera, és a dir, mitigar els efectes del canvi climàtic.”, defensen des del port i afegeixen que “una anella blava rica en biodiversitat és també, de fet, la millor garantia que una activitat tan tradicional i vinculada a Tarragona com la pesca, pugui tenir el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.