Societat

un mite de les platges de l’escala

Etern Coquini Riquini

Se’l sent venir de lluny, amb el seu càntic ale­gre no sem­pre fàcil de des­xi­frar: “Coqui­tooo! Ole! Ay que coquini, riquini, biquini! Coco! Oleee!” Pedro Mar­tos és tot un per­so­natge que fa més de 40 anys que ven cocos a les plat­ges de l’Escala amb estil propi i passió des­bor­dant. Als seus 81 anys con­ti­nua al peu del canó, amb els genolls des­tros­sats de tants quilòmetres recor­re­guts a la sorra sota un sol que esquerda les pedres. Veure’l és tot un espec­ta­cle que han gau­dit qua­tre, sinó cinc, gene­ra­ci­ons d’esti­ue­jants del muni­cipi empor­danès. A molts dels que eren mar­recs a finals dels anys setanta els ha vist créixer fins que han tin­gut fills que també s’han anat fent grans i s’emo­ci­o­nen quan els seus menuts cor­ren amb el mone­der a com­prar-li un coco. El cer­vell de Mar­tos cus­to­dia l’àlbum d’imat­ges fami­li­ars més gran del turisme de la Costa Brava. I inter­na­ci­o­nal.

Coquini Riquini, Mon­si­eur Coco pels fran­ce­sos, i a saber en quants idi­o­mes més té nom, va rebre ahir un reco­nei­xe­ment just com a acte d’inici de la festa major de l’Escala. “És patri­moni imma­te­rial”, el va rei­vin­di­car el por­ta­veu de la Comissió de Fes­tes. La plaça de l’Ajun­ta­ment es va omplir a ves­sar d’admi­ra­dors d’aquest home nas­cut a Lina­res, “com Rap­hael”, li agrada dir, amb qui també com­par­teix edat i mas­ses que el vene­ren. Però Mar­tos s’ha casat amb un sol esce­nari d’actu­ació, a peu pla, en con­tacte directe amb els banyis­tes de la cala Montgó i de les plat­ges de Riells i de Sant Martí d’Empúries. I els diu­men­ges, no falta mai al mer­cat. Tots els estius fent el mateix iti­ne­rari amb bar­ret, davan­tal, un parell de galle­des i el punxó amb què esberla i talla a por­ci­ons el fruit tro­pi­cal envol­tat de mai­nada i d’adults que el cusen de fotos, com si fos una estre­lla de Hollywood que recull l’Oscar. Ell enlaira el coco com si real­ment ho fos, un tro­feu. Tot­hom l’ama­nyaga amb ria­lles. Ell també riu sem­pre.

Les dar­re­res tem­po­ra­des apa­reix amb menys regu­la­ri­tat i només els matins. Els met­ges el van adver­tir: la vida o la platja. Ell va esco­llir la platja, sinònim de la seva vida. La seva família (nom­brosa, és besavi) diu que no ho fa per neces­si­tat econòmica sinó de l’ànima.

L’entra­nya­ble coquer mai ha abor­dat cap cli­ent. La seva estratègia comer­cial és cami­nar amunt i avall i con­ta­giar feli­ci­tat amb el seu mític himne coco­taire. S’ha gua­nyat el cor de molta gent, i no només pels shows que ame­nit­zen els banys oci­o­sos. La joie de vivre de les vacan­ces es pot trans­for­mar tot d’una en un mal­son, en forma de lla­dre­gots que espe­ren que les seves vícti­mes entrin a l’aigua o d’acci­dents de natu­ra­lesa diversa, alguns de greus. Lla­vors el vene­dor s’oblida de la seva mer­ca­de­ria i espontània­ment ajuda a qui ho neces­sita.

Té club de fans (més de 5.000) a Face­book; You­tube és un mar de vídeos seus de totes les èpoques; la can­tant Lucre­cia li va dedi­car una cançó, el pas­tis­ser Joan Roca, d’El Celler de Can Roca, es va ins­pi­rar en ell per crear un sor­bet i el res­tau­rant La Mod de l’Escala, un còctel, de nom Riquini Coquini, la banda sonora més uni­ver­sal de la costa cata­lana. “Us estimo a tots”, va excla­mar ahir davant del seu entre­gat públic que es va que­dar afònic can­tant el seu lema. Pedro Mar­tos, un mite.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.