Societat

Exploren l’agermanament de Montsoriu amb la regió de Ragussa-Modica

El Consell Comarcal de la Selva i el Patronat del Castell de Montsoriu han fet una trobada una trobada per tal d’establir relacions amb la regió de Ragussa-Modica, al sud-est de l’illa de Sicília, de cares a un futur agermanament sota el paraigua de dos grans monuments: el castell de Montsoriu a la comarca de la Selva i la torre Cabrera a Pozzallo.

El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Albert Sanz, ha explicat com es va desenvolpar la trobada: “Ja fa mesos que des del Patronat del Castell de Montsoriu i el Consell Comarcal de la Selva pensàvem en la possibilitat d’establir relacions amb els territoris de Sicília que tanta relació van tenir amb la nostra comarca i aquest mes de setembre hem tingut l’oportunitat de fer unes primeres reunions, sota els auspicis i acompanyament de la Società Ragusana di Storia Patria, que des del bon començament ha estat la gran impulsora i defensora de la necessitat de compartir coneixements i retrobar els lligams històrics entre els dos territoris marcats pels vescomtes de Cabrera, una de les nissagues més importants de la Catalunya medieval.”

Per la seva banda, el president de la Società, Carmelo Arezzo, ha recordat el paper dels Cabrera a l’illa: “A molts punts de Sicília es conserva l’empremta dels Cabrera, llinatge que va tenir un paper rellevant en l’extraordinari desenvolupament comercial de l’illa als segles XV i XVI; és molt important que els sicilians coneguin també els orígens i la història catalana de la nissaga.”

L’alcalde de Ragusa, Giuseppe Cassi, i l’alcaldessa de Modica, Maria Monisteri, resumien l’esperit de la trobada exploratòria per establir els primers contactes de cares a un futur agermanament sota el paraigua de dos grans monuments: “El coneixement del passat comú que ens uneix i els acosta ha de servir per crear nous vincles de germanor, amistat i col·laboració entre els nostres dos territoris. El mar els separa, però el mateix Mediterrani ha de servir per unir-nos”.

Durant aquests dos dies s’han dut a terme nombroses entrevistes i visites a alguns monuments amb espais emblemàtics com la tomba de Bernat IV o l’església i monestir de Santa Maria de Gesú, construïda per Anna de Cabrera i que va esdevenir un centre difusor de cultura per a tota l’illa. De les reunions amb alcaldes i regidors de cultura dels tres municipis més directament implicats en el tema (Modica, Ragusa i Pozzallo) en destaca la seva predisposició a posar en marxa un projecte Mediterrani que redescobreixi els lligams entre Sicília i Catalunya.

Albert Sanz destaca que en la trobada han sortit diverses idees i propostes de futur: “Algunes de molt fàcils de dur a terme i que es faran realitat esperem que ben aviat; d’altres que segur que exigiran més esforç i dedicació i que són molt més ambicioses, però que poden donar uns resultats molt positius en els àmbits acadèmic, cultural, històric i econòmic d’ambdós territoris.”

En el marc d’aquesta trobada, que s’ha dut a terme aquest passat cap de setmana, s’han posat les bases de projectes conjunts per refermar el retrobament de dos territoris lligats pel Mediterrani i la història comuna de la nissaga dels Cabrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA