Salut
Les operacions del futur ja són present
Els avenços tecnològics sempre s’anuncien a so de bombo i platerets, però sovint cauen en l’oblit i de totes aquelles grans promeses i avantatges plantejats inicialment no se’n sap mai més res. I, per a mostra, les famoses ulleres impulsades pel principal cercador d’internet.
No és el cas, però, de les intervencions quirúrgiques a distància impulsades gràcies a la baixa latència (el temps de resposta entre el moment en què s’encarrega una ordre i que s’executa) de les noves xarxes de comunicació. Al MWC s’havia promès que serien possibles i el 2019 se’n va fer una primera prova pilot entre la Fira de Barcelona i l’Hospital Clínic.
Ara, aquestes operacions del futur ja són present, i si no que li ho preguntin al doctor Alberto Breda, cap d’urologia oncològica i de l’equip quirúrgic de trasplantament renal de la Fundació Puigvert. Coincidint amb la Diada, va completar amb èxit la primera nefrectomia robòtica transcontinental des d’Europa a Àsia. El pacient, un home de 37 anys amb un tumor de ronyó de 3,5 cm, era a la sala d’operacions de l’Hospital General Pla de Pequín, mentre que ell el va operar des d’una sala del palau de congressos de Bordeus, on es feia la reunió anual europea sobre cirurgia robòtica (Erus).
Tot i estar separats per més de 8.000 quilòmetres, l’extirpació del ronyó –un procediment quirúrgic d’alta complexitat que fan uròlegs amb capacitació avançada i àmplia experiència– va resultar un èxit i el pacient va ser donat d’alta l’endemà de la intervenció. Una setmana després, continua en fase de recuperació i no presenta complicacions.
“Es tracta d’un moment històric que ha estat possible gràcies a la col·laboració internacional i que serveix, a més, per il·lustrar la diversitat que hi ha a la pràctica de la medicina actual”, indica el doctor Breda. La intervenció arriba uns mesos després que ell mateix practiqués una nefrectomia remota a un porc, en aquest cas des d’Orlando (EUA) fins a un hospital de Xangai (Xina), a més de 12.800 km de distància.
A diferència de les cirurgies que habitualment es retransmeten en directe, en la de l’11 de setembre el cirurgià principal no duia la bata ni protecció quirúrgica, sinó vestit i corbata, ja que controlava des d’una consola els braços robòtics que van intervenir el pacient a l’altra banda del món. El ritme de la implantació de la telecirurgia està i estarà condicionat pel desenvolupament de les xarxes 5G i de fibra òptica. En aquest cas el retard va ser de 132 mil·lisegons.
Els experts presents a l’Erus advertien que, a més de les intervencions a distància, la telecirurgia també tindrà aplicacions en el futur per facilitar cirurgies col·laboratives entre diversos especialistes d’arreu del món, així com la formació a distància. Abans d’aquesta, només constaven dos antecedents de telecirurgia transcontinental. La primera, una prova feta l’any 2000 entre Nova York i Estrasburg i la segona el juliol passat entre Roma i Pequín.