La irrupció de la IA als bufets d’advocats
El 44% de les feines dels advocats les podrien fer màquines, segons Goldman Sachs
Garrigues, Roca Junyent, Uría Menéndez i Pérez-Llorca adopten la IA en automatització
La intel·ligència artificial (IA) ha penetrat en el sector legal, canviant la manera com alguns bufets d’advocats operen i ofereixen els seus serveis. Aquest avenç tecnològic promet millorar la productivitat i reduir costos, però també planteja reptes per als professionals del dret, especialment per als que no s’adaptin a aquesta realitat.
Segons l’informe Radiografia de la transformació digital en els despatxos, els grans bufets han estat els pioners en l’adopció de tecnologies digitals. Despatxos com Garrigues, Uría Menéndez i Pérez-Llorca han destacat per les seves iniciatives en IA. Garrigues utilitza la IA per automatitzar processos mitjançant la seva eina Agiliz@, que revisa i classifica documents, creant alertes intel·ligents que ajuden a reduir la càrrega de treball dels professionals. Això és especialment útil en la gestió de recursos en massa i el processament de dades. Uría Menéndez ha optat per potenciar el talent dels seus advocats mitjançant la captura i compartició del coneixement, connectant professionals a través de wikis, fòrums col·laboratius i metadades de documents.
Un dels avantatges de la IA és la capacitat per simplificar processos i reduir costos. Pérez-Llorca ha creat un centre d’automatització de processos que permet reduir temps d’operació i eliminar errors humans. A més, ha desenvolupat una eina de gestió que facilita la col·laboració i el seguiment de tasques.
La tecnologia augmenta l’eficiència, però també planteja la qüestió de la reducció de personal. Segons un informe de Goldman Sachs, el 44% de les tasques realitzades pels advocats podrien ser assumides per màquines, fet que situaria el sector legal com un dels més afectats per l’automatització. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) alerta del risc de substitució dels advocats per IA, especialment en tasques rutinàries.
La IA generativa, que processa i redacta textos en diversos idiomes sense necessitat d’entrenament específic, ha estat identificada com una tecnologia revolucionària per al sector legal. Cuatrecasas ha signat un acord amb la startup Harvey per implementar una eina d’IA generativa que ajuda els advocats a comprendre, analitzar, resumir i generar textos legals.
Aquesta tecnologia és una oportunitat per als bufets petits, ja que els permet competir amb els grans en productivitat i eficàcia. Pot automatitzar rutines com ara revisar documents o redactar contractes, alliberant temps perquè els advocats es concentrin en el valor afegit.
Despatxos com Roca Junyent han començat a integrar la IA en els processos per millorar l’eficiència i millorar el servei als clients. Ecix Group ha llançat MIAbogado, una eina que resol dubtes jurídics, analitza textos legals i redacta documents amb un 90% de precisió.
A escala europea, el bufet internacional Wolters Kluwer ha adquirit la startup Della AI, especialitzada en la generació de textos legals, per integrar la seva tecnologia als processos dels seus advocats. Tot i els avantatges de la IA, hi ha riscos associats al seu ús. Un exemple és el cas de dos advocats als Estats Units que van ser multats per haver presentat un escrit judicial elaborat amb ChatGPT que contenia precedents legals inexistents. L’incident subratlla la importància de la supervisió humana i la necessària verificació.
El jurista Jaume Alonso-Cuevillas confia més en la “intel·ligència natural” i considera que la IA no pot fer gaire servei als professionals que, com ell, es consideren “artesans del dret”. “La IA potser és útil als advocats que presenten plets en massa o porten casos molt idèntics que poden tractar d’una manera molt estereotipada, però avui no és cap panacea”, afirma aquest doctor en dret i catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona.
En canvi, el degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Jesús M. Sánchez, considera que la IA és “essencial i fonamental” perquè són “eines imprescindibles per ser més eficient, sense cap mena de dubte”. L’ICAB acaba de crear l’Escola d’Oratòria i el projecte ALIAT, “iniciatives pioneres i complementàries per a una advocacia formada tant en l’ús de la paraula com de la IA.” Sánchez pretén millorar la formació dels professionals del dret en l’ús de la paraula perquè és el principal instrument dels advocats i, malgrat defensar la incorporació de la IA, augura llarga vida a la professió en mans dels humans perquè “al final el que compta és la capacitat d’anàlisi i l’empatia de la persona, que no tindrà cap màquina”. ALIAT té per objectiu posar a disposició dels col·legiats les noves aplicacions jurídiques de Big Data i aprenentatge automàtic que sistematitzen i faciliten les tasques d’assessorament legal, de tal manera que els bufets petits també tenen accés a jurisprudència i tota la documentació de quatre editorials jurídiques i són competitius enfront dels grans despatxos que tenen més recursos per entrenar els seus propis models d’IA.
L’ús de la IA en el sector legal planteja qüestions sobre la privacitat, la seguretat de les dades i la responsabilitat en cas d’errors. La IA generativa pot cometre “al·lucinacions”, és a dir, generar respostes incorrectes amb aparença d’autenticitat, la qual cosa pot tenir conseqüències greus en aquest àmbit.
L’advocat Eloi Castellarnau pronostica que la IA afectarà de ple en àmbits com el mercantil, fiscal, civil i laboral, i millorarà la qualitat per determinats recursos, però creu que l’estratègia i la ment humana no podran ser substituïdes en àmbits com el penal i matrimonial. “La IA no pot tenir elements per decidir si pactes o no, o com actuar davant d’una determinada fiscalia o defensa”, sosté Castellarnau.
L’advocada Míriam Campa explica les primeres experiències amb IA al despatx Monguilod Advocats. “Els escrits de tràmit i senzills sí que els pot fer, però trigues el mateix temps a utilitzar un model que a fer que el Chatbot te’l faci. Si li fas preguntes legals és bastant perillós perquè s’inventa les respostes. Potser en alguna altra branca del dret que sigui més objectiu és útil, però la feina d’un penalista és bastant d’autor”, sosté Míriam Campa. L’autoria o l’artesania encara no han estat atrapades per la IA.
Zapier Chatbots: dissenya xatbots personalitzats
Zapier Chatbots et permet crear xatbots d’IA personalitzats mitjançant una plataforma d’automatització intuïtiva. Connecta les teves fonts de coneixement, dona instruccions bàsiques al xatbot en llenguatge natural i aviat tindràs un xatbot personalitzat per interactuar amb els teus clients des del teu web.
Pico: creació d’aplicacions del tot automàtica
Pico transforma el desenvolupament d’aplicacions en una experiència fàcil i accessible per a principiants. Amb un prompt dient la funcionalitat de l’app, veuràs com la IA genera el codi en temps real, combinant HTML, CSS i JavaScript. Refina l’aplicació amb prompts i ajusta etiquetes, fons i camps d’entrada.
Microsoft Power Apps: aplicacions fàcils amb IA
Microsoft Power Apps utilitza Copilot per facilitar el desenvolupament d’aplicacions. Pots iniciar el procés amb una instrucció de text que descrigui la funcionalitat desitjada. Interactua amb Copilot en un xat a Power Apps, refinant l’esquema de la base de dades mitjançant instruccions en llenguatge natural.
Grammarly: correcció de text i gramatical
Grammarly és l’aplicació líder per a la correcció gramatical i d’estructura. És una solució completa que manté el teu anglès impecable, ajusta el to i suggereix maneres de simplificar frases complexes. Amb nombroses extensions i integracions, pots utilitzar-lo gairebé en qualsevol lloc on hi hagi una caixa de text.
Diccionari
QPU
Les unitats de processament quàntic (QPU) són processadors dissenyats per executar càlculs quàntics, utilitzant els principis de la mecànica quàntica. Les QPU permeten resoldre problemes que són intractables per a la computació clàssica, com la simulació de molècules complexes i l’optimització de grans sistemes. IBM, Google i altres empreses estan desenvolupant QPU per a aplicacions futures.
Bosc aleatori
Un bosc aleatori (random forest) és un mètode d’aprenentatge automàtic que utilitza múltiples arbres de decisió per millorar la precisió de les prediccions. Cada arbre es construeix utilitzant un subconjunt aleatori de les dades d’entrenament, i les prediccions es fan prenent la mitjana o el mode de les prediccions de tots els arbres. Això redueix el risc de sobreajustament i millora la robustesa del model.
Exemples adversarials
Els exemples adversarials són inputs lleugerament modificats per enganyar els models d’IA. Per exemple, una imatge d’un gat amb petits canvis que fan que el model la classifiqui com un gos. Aquests canvis són imperceptibles per als humans però suficients per confondre la IA, destacant la vulnerabilitat dels models a manipulacions subtils.
Autoencoders
Els autoencoders són xarxes neuronals utilitzades per aprendre representacions eficients de les dades. Sovint s’utilitzen per a compressió o reducció de dimensionalitat. Funcionen comprimint les dades en un espai latent i reconstruint-les després, capturant les característiques més rellevants i eliminant el soroll.