Societat

societat

La gent gran es mobilitza demà per garantir els seus drets

Catalunya està registrant un ràpid envelliment. Segons l’Idescat, el 19,3% de la població té més de 65 anys, un percentatge que s’enfilarà fins al 26,1% el 2040. És a dir, en un futur pròxim, el cens de la gent gran serà de gairebé 2,5 milions de persones. En un context marcat per l’edatisme –discriminació per raó d’edat–, al voltant del 20% de les persones de més de 65 anys estan en risc de pobresa o exclusió social perquè viuen amb ingressos insuficients, en habitatges inadequats o amb problemes d’accés als serveis bàsics. A Catalunya, la pensió mitjana és més baixa que a la resta de l’Estat: el 40% no supera els 1.000 euros, i bona part d’aquestes persones viuen amb menys de 700 euros mensuals.

Amb aquestes dades a la mà, demà, 1 d’octubre, se celebra el Dia Internacional de les Persones Grans, i a Barcelona i sota el lema “Per un envelliment digne, defensem els nostres drets!”, es farà un acte unitari a les 12 h, a la plaça de Sant Jaume, que tindrà rèpliques en altres llocs de Catalunya. En aquest acte es denunciarà que milers de persones grans viuen en la pobresa i afronten una solitud no desitjada (més de 200.000 persones grans viuen soles, un 25%) i a moltes els manca l’accés adequat a l’atenció sanitària i social (només el 10% de les persones grans que necessiten cures de llarga durada tenen accés a una plaça residencial pública o a serveis d’atenció domiciliària adequats). Per això, el grup promotor de l’acte de l’1 d’octubre –Fundació FiraGran, la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) i les seccions de pensionistes i jubilats de CCOO i la UGT amb el suport de més de trenta entitats més– ha considerat que “és el moment d’actuar per garantir els nostres drets”. “Volem un 1 d’octubre inspirat en el 8 de març”, diu Josep Torrecillas, de la federació de pensionistes de CCOO. “De fet –diu Josep Carné, president de la Fatec–, volem fer una demostració a la societat i recordar-los que som aquí i que volem defensar els nostres drets, començant per poder opinar i influir en les decisions que les institucions prenen en relació amb els grans.” Juli Simón, president de la Fundació FiraGran, creu que ha de ser “un dia perquè la societat escolti les veus de les persones grans”. Manuel Becerra, secretari general de la UJP-UGT de Catalunya, reivindica: “Les persones grans envellim, però fins a l’últim segon tot és vida, i no renunciem ni a un sol dels nostres drets.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia