Societat

Estats Units

Milions de persones evacuen les seves llars per l’arribada de l’Huracà Milton a Florida

Es preveu que la tempesta toqui terra aquesta nit amb vents de fins a 250 Km/h

El nivell del mar pot pujar fins als 4,5 metres i inundar àmplies zones costaneres

L’huracà Milton s’apropa aquest dimecres a la zona de la Badia de Tampa, a l’oest de Florida, amb vents de 250 Km/h. Uns cinc milions i mig de persones han rebut ordres d’evacuació obligatòria a quinze comtats i recomanacions per fer-ho a una vintena més.

El Centre Nacional d’Huracans ha indicat a les deu del matí (hora local) que el Milton estava a uns 340 quilòmetres al sud-oest de Tampa i s’havia debilitat lleugerament, fins a la categoria 4, just per sota del llindar de la 5, la categoria màxima. No obstant, el temporal s’ha fet més gran en extensió i pot afectar una àrea més gran.

Està previst que l’huracà toqui terra aquesta nit o a la matinada de dijous i afecti la totalitat de la península de Florida. No obstant, els marges exteriors de la tempesta ja han arribat i aquesta tarda poden bufar vents de tempesta tropical i fortes pluges. Aquest matí s’ha format “un gran i perillós tornado” a prop de la reserva Seminola del Gran Xiprer, a una trentena de quilòmetres al sud-est de Montura.

L’Agència de Gestió d’Emergències dels Estats Units (FEMA) ha alertat que l’impacte de l’huracà serà “catastròfic i mortal” i ha insistit en la necessitat de seguir les ordres d’evacuació mentre s’hi està a temps o a “buscar llocs segurs de manera immediata”. L’administradora de la FEMA, Deane Criswell, ha recordat que la majoria de víctimes es produeixen per la pujada del nivell de l’aigua a la costa, i per això cal buscar refugi a llocs allunyats de zones amb risc d’inundació. El Milton, que podria ser la pitjor tempesta que colpeja la zona en un centenar, podria elevar el nivell del mar entre tres i quatre metres i mig. L’agència ha desplegat més d’un miler d’efectius davant l’arribada del Milton, així com equip de rescat i cerca de persones.

El governador de Florida, Ron DeSantis, ha assegurat que encara s’és a temps d’evacuar, però que la decisió s’ha de prendre aviat. El republicà ha garantit que queden prou refugis disponibles a la costa occidental. I malgrat no perdre l’esperança que l’huracà es debiliti molt més abans de tocar terra, DeSantis ha augurat que el fenomen tindrà “un gran impacte i provocar molts danys”.

Gran part de la població s’ha pres seriosament aquests avisos i milions de persones han abandonat les seves cases i han fugit per carretera cap al nord fins que passi la tempesta. Això ha provocat que moltes benzineres es quedin sense combustible. DeSantis ha assegurat que no hi ha escassedat, però ha reconegut que la demanda ha estat extraordinàriament alta i algunes estacions s’han quedat seques. El governador ha ordenat escortar camions cisterna perquè hi arribin més aviat a les benzineres al llarg de les rutes d’evacuació. A més, les autoritats han demanat als propietaris de vehicles elèctrics que els portin a terrenys elevats abans de la tempesta pel perill que s’incendiïn amb les inundacions.

El Milton també ha provocat la cancel·lació de més de 1.500 vols als Estats Units aquest dimecres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia