educació
Universitats publicarà un únic model d’examen de les PAU per matèria a finals de mes
La conselleria de Recerca i Universitats penjarà abans de finals d’aquest mes només un únic model d’examen de selectivitat per cada una de les 35 matèries. La publicació dels models de les proves d’accés a la universitat (PAU), que aquest any canvien el contingut i criteris de correcció, és un dels reclams que professorat i alumnat de Batxillerat i FP reclamen per poder començar a preparar la selectivitat, que aquest any se celebrarà els dies 11, 12 i 13 de juny.
Precisament aquest divendres els estudiants de Batxillerat, FP i secundària s’han manifestat pel centre de Barcelona per exigir que es publiquin “ja” els models d’exàmens i han amenaçat en tornar a convocar una altra vaga el 18 d’octubre si d’Universitats no penja els exemples de les noves proves dilluns a la web de Canal Universitats .
La coordinadora de les PAU a Catalunya, Pilar Gómez, ha tret importància a la publicació dels models i ha assegurat que des que es va aprovar la nova normativa de la selectivitat a nivell estatal, l’11 de juny, han treballat de forma continuada per accelerar el procés i tenir-los enllestits el més aviat possible, tot remarcant que “no és fàcil preparar” les PAU. De fet, ha destacat que a diferència d’altres anys les reunions amb el professorat de Batxillerat per matèries va començar el 30 de setembre, quan habitualment es fa a finals d’octubre i durant el mes de novembre. Fins ara s’han presentat 28 models d’exàmens d’un total de 35 matèries de les PAU amb la presència de més de 14.000 docents. Gómez ha insistit que “preparar bé les PAU és fer bé el batxillerat” per rebaixar les queixes per l’absència de models d’exàmens. De fet, ha considerat que preparar la selectivitat no significar repetir de forma reiterada models d’exàmens d’altres anys i ha recordat que les PAU suposen el 40% de la nota d’accés a la universitat i que el percentatge més important és la del batxillerat, que representa el 60%.
Gómez també ha explicat que encara s’estan acabant d’ultimar alguns detalls dels exàmens, com per exemple, quants punts restaran les faltes d’ortografia segons les matèries, ja que considera que no és el mateix avaluar exàmens de llengua i literatura catalana o castellana (que podria restar 2 punts) que d’altres específics com, per exemple, dibuix (en què es podria fixar fins 1 punt màxim de penalització). Gómez ha recordat que a Catalunya, de fet, fins ara no hi havia un límit de penalització per faltes d’ortografia en català i castellà i, per tant, en aquest sentit ara els pot beneficiar la nova normativa. La penalització, així com d’altres aspectes de continguts i criteris, s’estan acabant de perfilar tenint en compte les aportacions que el professorat de Batxillerat ha fet en les reunions de cada matèria.
A més de les faltes d’ortografia també es tindrà en compte i restarà la presentació, l’adequació de la resposta, la coherència, la cohesió i la correcció gramatical i lèxica.
Gómez ha considerat que un únic model per matèria és suficient perquè després el professorat pugui preparar les PAU amb els alumnes i elaborar exàmens a partir de la mostra que es publicarà al Canal Universitats a finals de mes. A diferència d’aquest curs, l’alumnat d’altres anys podia consultar des de principi de curs models d’exàmens d’altres edicions de les PAU i, per tant, començar a practicar i familiaritzar-se amb les proves ja des del setembre.
Els canvis que ja es coneixen
En les PAU 2025 es redueix l’opcionalitat de les proves, ja que l’examen de cada matèria tindrà un únic model, i no es podrà triar entre diverses opcions separades o tancades, és a dir, totes “els exercicis seran obligatoris”. Amb tot, dins d’algunes preguntes i exercicis sí que es donarà la possibilitat d’escollir entre dues opcions.
Pel que fa a la tipologia de preguntes (n’hi haurà d’obertes, semiobertes i tancades), les de tipus test amb resposta tancada no podran superar el 30%.
La coordinadora de les PAU ha recordat que el nou currículum del Batxillerat ja es va començar a implementar el curs 2022-23 i que les PAU 2025 continuaran “potenciant” el model competencial, amb una adaptació que serà gradual.