Societat

Milers de manifestants protesten contra la Copa Amèrica: “Que no tornin”

Reclamen que s’auditin les aportacions públiques a l’esdeveniment i que no s’organitzi “mai més” a la ciutat

Milers de persones, 2.000 segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons fonts de l’organització, s’han manifestat aquest matí a la façana litoral de Barcelona per mostrar el rebuig a la celebració de la Copa Amèrica. La protesta ha sortit al migdia de l’edifici de correus i ha resseguit el litoral, però a causa d'un fort dispositiu policial no ha pogut arribar al mirador del camp de regates, on tenia previst acabar la protesta amb la cremada simbòlica d'una rèplica del trofeu de vela. Convocats per la plataforma No a la Copa Amèrica, que agrupa més de 140 entitats de la ciutat, i rere una pancarta amb el lema "Copa Amèrica mai més", els manifestants han fet crits contra l’esdeveniment, que consideren elitista i de poc valor per a la ciutat, i han exigit que no es torni a celebrar a la capital catalana en el futur.

Els organitzadors de la protesta han criticat que s’hi hagin destinat més de 80 milions d’euros de diners públic per a unes regates que, segons el seu parer, tenen unes xifres d’impacte econòmic clarament inflades. “Demanem la màxima transparència, perquè per nosaltres això es una farsa total i un engany absolut a la ciutadania”, ha explicat Esther Jorquera, una de les portaveus de la plataforma convocant.

Albert València, un altre dels responsables de No a la Copa Amèrica, ha remarcat la inutilitat d’una competició com aquesta. “Creiem que tothom ja sap on és Barcelona. No necessitem més promoció, perquè ja estem prou destacats a nivell internacional i turístic. El que cal és garantir el dret a l’habitatge de les veïnes i reduir l’impacte ecològic, així que realitzar aquest esdeveniment va en contra dels interessos de la ciutat”, ha apuntat amb els crits dels manifestants de fons. "Els vostres velers ens pugen els lloguers" i "Collboni, torna'ns els diners" han estat algunes de les proclames que s'han sentit.

La plataforma, que ha presentat una denúncia a l’oficina antifrau, demana que s’auditin els comptes de la competició i les subvencions que rep. També ho fa la CUP, que va ha estat present a la marxa i ha anunciat que portaran el cas a la Sindicatura de Comptes. La diputada Laure Vega ha demanat que s’auditin les aportacions públiques per les evidències que indiquen que s’han “falsejat” les dades que situaven l’esdeveniment esportiu com el tercer més vist del món. La CUP considera “molt greu” que tant ERC com els Comuns no hagin fet pressió per saber “què passa” amb els diners públics que s’hi han abocat. Segons les seves estimacions, únicament la inauguració d’aquesta setmana ha suposat una despesa de 2,5 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia