Infraestructures i serveis

Una trentena d’estudiants competeixen a Portbou per analitzar possibles errors a la web de Renfe

Una trentena d'estudiants competeixen aquest divendres al matí a Portbou per analitzar possibles errors en una web fictícia creada pel centre de competències digitals de Renfe. Segons informa l'ACN, es tracta d'una activitat on hi participen alumnes de cicles formatius i també universitaris. Els estudiants s'han repartit en equips i a partir d'aquí s'han distribuït les tasques per analitzar els problemes que els plantejaven des de la companyia i LogiTrail, organitzadors de la competició. L'objectiu d'aquesta hackatest a Portbou és descobrir nous perfils laborals que podrien incorporar-se en el centre de competències digitals que té Renfe al municipi. Actualment hi treballen cinc persones però la previsió és incrementar la plantilla fins a les 12. 

Davant de la platja de Portbou i en un escenari de pel·lícula una trentena d'estudiants han estat treballant tot el matí en la primera hackatest que organitza Renfe i LogiTrail al municipi. Es tracta d'una competició que planteja als participants trobar possibles errors de programació en una plataforma fictícia que s'ha creat expressament i detallar com podrien resoldre's. 

Els membres es reparteixen en equips i es distribueixen la feina. A partir d'aquí, generen un document on detallen cada un dels errors detectats i com resoldre'ls. Per exemple, poden trobar problemes en els horaris, a l'hora de comprar els bitllets o en el registre de nous usuaris. Són tot de problemes que els estudiants de cicles formatius de l'institut Cendrassos de Figueres i de la Universitat de Girona han de detectar i solucionar. 

Però més enllà de la competició, el director de Rodalies i portaveu de Renfe a Catalunya, Antonio Carmona, explica que la competició els serveix per buscar nous perfils professionals que puguin incorporar al centre de competències digitals que té la companyia a Portbou. Es tracta d'un centre destinat a "testejar aplicacions de viatgers i internes abans que es comencin a fer servir" per tal de veure possibles errors i corregir-los". 

Una "oportunitat" per a Portbou 

El centre de Portbou es va posar en funcionament a l'abril i és el setè que Renfe obre a tot l'Estat. La idea d'obrir-lo a Portbou és mantenir el capital ferroviari que ha tingut el municipi al llarg de la seva història. Per al poble, aquest centre ha suposat "una oportunitat", tal com detalla el seu alcalde, Gael Rodríguez. 

A Portbou hi ha una població envellida i aquest centre dona la possibilitat d'atreure famílies joves perquè es traslladin a viure-hi. A més, ofereixen sortides laborals de molta qualitat i això fa que la població tingui més recursos i generi riquesa. De moment, l'alcalde ha remarcat que les infraestructures físiques i digitals són les òptimes i ara aposta perquè hi hagi millores en altres àmbits com ara la formació. 

En aquest sentit, el batlle treballa amb la Generalitat per traslladar una part de l'aulari dels cicles formatius vinculats a la informàtica i la tecnologia que té l'institut Cendrassos de Figueres a Portbou. Amb això, es vol impulsar que els estudiants facin les classes al municipi i posteriorment puguin entrar a treballar al centre que té Renfe. 

Oportunitat laboral 

Per als estudiants que han participat en aquest hackatest, la competició ha estat un repte. Alguns d'ells estan interessats a començar a treballar al centre que té Renfe a Portbou. Un d'ells és Ridouan Bakkouh, alumne de l'institut Cendrassos. Té 45 anys i ha decidit reciclar-se laboralment després de quedar-se a l'atur. Per això està cursant estudis d'informàtica perquè creu que "hi ha més sortides laborals". Si li oferissin entrar al centre de competències digitals, Bakkouh estaria disposat a traslladar-se amb la seva família a Portbou. 

Per altra banda, Mateo Cerna també veu amb bons ulls entrar a treballar-hi. Malgrat que assegura que el seu perfil és més de desenvolupador web, considera que aquest és un món "molt difícil d'accedir-hi". Per això considera que el centre de Renfe podria ser "la porta d'entrada" al món laboral i a partir d'aquí guanyar experiència fins a assolir la seva feina somiada. 

De moment el centre de competències digitals té cinc treballadors en plantilla. La intenció, però, és d'ampliar-la fins a dotze persones. Per això han organitzat aquesta competició de joves estudiants amb la voluntat de "descobrir talent local", tal com apunta Carmona, i incloure'ls a l'equip quan hi hagi l'oportunitat. A més, també es prioritzarà el talent femení amb la contractació de noies i dones. Una prova és que el 15% dels participants de la prova d'aquest divendres eren noies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.