Societat

urbanisme

Recta final del projecte de masoveria urbana al centre històric de Lleida

A final de novembre sis joves en risc d’exclusió residencial entraran a viure als tres habitatges que han rehabilitat a canvi d’un lloguer més baix

El projecte de masoveria urbana engegat al centre històric de Lleida, està en marxa i a finals de novembre les sis persones en risc d’exclusió residencial que han estat escollides, podran entrar a viure als tres habitatges que ells estan rehabilitant i acondicionant. És un projecte que duu a terme l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana i la cooperativa Obrint Portes a l’edifici del carrer Galera número 10, en ple centre històric. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el responsable de l’entitat Obrint Portes, Èric Morros, han visitat les obres aquest dilluns, acompanyats per la presidenta de l’EMAU, la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias, i pel regidor de Joventut, Xavi Blanco.

El projecte preveu que joves en risc d’exclusió residencial s’encarreguin de les obres menors de rehabilitació d’aquests habitatges, rebaixant el preu de lloguer a canvi d’hores de feina posant a punt els pisos que seran casa seva. Es tracta d’habitatges de dues habitacions i d’uns 60 a 65 metres quadrats aproximadament.

Lloguers assequibles

L’edifici és propietat de l’EMAU, que n’ha cedit l’usdefruit a través d’un concurs públic a Obrint Portes, que coordina tant les obres de rehabilitació com la gestió dels habitatges compartits, inclosa la selecció i l’acompanyament als usuaris i el cobrament de les rendes de lloguer a preu assequible, inferior a 300 euros mensuals. “La gran aposta que fa el Govern municipal pel centre històric és pensant en la gent jove”, ha destacat Larrosa, qui ha recordat que la Paeria i l’EMAU tenen en marxa altres operacions per a promoure l’emancipació juvenil al barri, com la promoció per part d’una entitat sense ànim de lucre d’un nou edifici amb 11 habitatges al solar situat entre els carrers Ereta, Galera i Alsamora, just davant de Galera 10. Larrosa ha detallat que “tenim espais per construir, el que volem és que es construeixi habitatge, amb la participació d’operadors privats o entitats com Obrint Portes. La clau del centre històric és recuperar l’habitabilitat, perquè sigui un barri viu”.

Per part de l’entitat, Morros ha explicat que Obrint Portes és una cooperativa sense ànim de lucre dedicada a la millora de l’accés a l’habitatge per a persones en risc d’exclusió i que en aquest cas van adjudicar-se la cessió de l’edifici durant un període de tres anys, prorrogable en dos més, per tal de dur a terme el projecte de rehabilitació i gestió mitjançant masoveria urbana. “Les persones destinatàries són joves de 18 a 30 anys amb dificultats d’accés a l’habitatge. La nostra cooperativa es dedica a fer l’acompanyament d’aquestes persones amb la seva selecció, primerament, i, aleshores, tot el seguiment mentre aquests joves realitzen les obres de rehabilitació fins que poden viure-hi i, després, quan ja hi viuen, també fem un acompanyament social, perquè el Centre Històric sigui un lloc amable per viure-hi i, sobretot, digne”, ha declarat.

Actualment l’EMAU té cedits en règim de masoveria urbana 5 habitatges als barris de la Mariola i la Bordeta, que allotgen 14 joves, als quals s’hauran d’afegir ara els 6 que rehabilitaran i viuran a Galera 10. En total, són 8 habitatges rehabilitats per a poder esdevenir la llar i permetre l’emancipació de 20 persones joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.