Societat

viticultura

El vi novell, a punt per vendre’s a partir de Sant Martí

Els vuit cellers catalans que fan el primer vi de la temporada es presenten al Gastronomic Forum Barcelona

Els vuit cellers cata­lans que aquest any fan vi novell a Cata­lu­nya han pre­sen­tat aquest matí en el Gas­tro­no­mic Forum Bar­ce­lona, que se cele­bra al recinte firal de Montjuïc, els seus pro­duc­tes que, com és tra­di­ci­o­nal, es posa­ran a la venda per Sant Martí, el dia 11 de novem­bre. “Per Sant Martí es mata el porc i s’enceta el vi”, diu la tra­dició, i els vuit cellers que fan vi novell si alguna cosa seguei­xen és la tra­dició. “Des de l’època dels romans que a Cata­lu­nya es fa vi novell i, de fet, en aque­lla època era el més apre­ciat perquè els vins vells encara no els sabien con­ser­var”, explica Rafael Pino, del Celler Mas­roig, del Mont­sant. Pino asse­gura que el vi novell “és el mes sin­cer de tots perquè no es pot ves­tir de res: és collir i fer”. I pun­tu­a­litza: “Fa un mes aquests vins eren raïm. Acaba la collita i es fa però, és clar, s’ha de beure ràpid. La cam­pa­nya comença l’11 de novem­bre i acaba per Reis”.

En la pre­sen­tació del vi novell els viti­cul­tors l’han rei­vin­di­cat com un ele­ment cen­tral de la cul­tura del vi del país. En aquesta cam­pa­nya els vuit cellers han fet un total d’onze vins de dife­rents DO i sor­ti­ran al mer­cat unes 70.000 ampo­lles. El vi novell, tan propi del país, sem­pre s’ha cele­brat però la tra­dició havia aca­bat una mica diluïda en cada ter­ri­tori. Des de fa set anys els viti­cul­tors de tot el país que en fan s’han orga­nit­zat per donar-li impuls, amb el suport de l’INCAVI. Des de fa set anys, doncs, cada any per Sant Martí (o pels volts) es feia una festa al Palau Robert de Bar­ce­lona per pre­sen­tar a peu de car­rer a la ciu­ta­da­nia aquests vins. Aquest any a la festa del Palau Robert, que es farà el 30 de novem­bre, se n’hi afe­girà una altra que es farà abans a Reus, el dia 23 d’aquest mes

“El vi novell és el tan­ca­ment d’un cicle. És el pri­mer vi que es dona a tas­tar i és un retrat fidel del nos­tre ter­ri­tori”, ha expli­cat durant la pre­sen­tació Josep Maria Tegidó-Mallar, de la coo­pe­ra­tiva d’Espo­lla. I ha afe­git: “Son vins que des­pre­nen fruita, son fres­cos, recor­den la verema que s’acaba de fer amb tota la diver­si­tat de vari­e­tats que reflec­tei­xen el ter­ri­tori”. I aquí Rafael Pino ha afe­git: “Son els vins ide­als perquè els tas­tin els nos­tres fills, encara que ara no es port això de donar vi als nens. Però una mica no fa mal i així els intro­du­ei­xen en una tra­dició. Sem­pre s’havia fet i hauríem de recu­pe­rar-ho perquè son vins suaus i sen­zills, aptes per a tot­hom amb seny”. Pino ha recor­dat que els vins molt ela­bo­rats, que són els que avui tenen més pres­tigi “son vins més de tot l’any. Durant l’any bus­quem vins més com­ple­xos, però ara és el moment de dis­fru­tar d’un vi que fa un mes encara el raïm era a l’arbre”.

Els ela­bo­ra­dors de vi novell que pre­sen­ten vi aquest any són els cellers Car­les Andreu, Vinícola de Sar­ral i Vins Pet­xina, de la DO Conca de Bar­berà; el Celler Coo­pe­ra­tiu d’Espo­lla, de la DO Empordà; els cellers Mas­roig i Rona­de­lles, de la DO Mont­sant; Maset, de la DO Penedès; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.