GIRONA
La realitat augmentada en la degustació d’un bombó del Celler de Can Roca
El projecte és la continuació d’una primera col·laboració amb la fundació Mobile World Capital de Barcelona
El Celler de Can Roca ha incorporat la realitat augmentada en el menú degustació a partir d’una experiència immersiva mentre els clients proven un bombó de Casa Cacao, segons una informació de l’agència ACN. Al final de l’àpat l’equip de sala reparteix unes ulleres de realitat mixta als comensals i aquests interactuen entre ells però també ho fan amb un entorn virtual. Aquest espai digital els transporta a una civilització que celebra un ritual en honor al cacau.
Viatge Màgic a Través del Cacau és la continuació de la iniciativa presentava en el Mobile World Congress del 2023 i és un projecte fet amb la col·laboració de la Fundació Mobile World Capital de Barcelona. El febrer de l’any passat, el Celler de Can Roca i la Fundació Mobile World Capital de Barcelona anunciaven una aliança per explorar el paper que podia tenir la tecnologia dins de l’alta gastronomia. En aquella ocasió, els congressistes podien fer un tast de bombons en un escenari digital i física a la vegada. Ara, el projecte ha evolucionat per derivar a aquesta nova experiència immersiva que el Celler de Can Roca ha incorporat al menú degustació. Es fa al final de l’àpat, en el moment en què els comensals han de menjar un bombó de Casa Cacao. En aquell punt, els comensals es posen unes ulleres i poden interactuar amb la realitat física i la virtual. En el món digital, es converteixen en uns déus que presencien el ritual d’una civilització en honor al cacau.
Aquest ritual compta amb ofrenes i una explosió de colors que es combina amb la degustació real del bombó. Per fer-ho, el restaurant ofereix als clients posar-se unes ulleres Meta Quest 3. A més, s’ha fet un sistema avançat de calibratge propi de les ulleres que elimina la necessitat de fer servir codis QR per habilitar la realitat virtual. Només es fa servir un núvol de punts compartit. Aquest sistema permet una immersió completa sense importar les condicions de cada lloc.
El control de les ulleres es fa des d’una tauleta que tindrà l’equip del restaurant. Així es pot sincronitzar l’experiència de forma àgil i eficient i fer que tots els comensals tinguin una experiència fluida i coordinada. A més, les ulleres s’han modificat per garantir una higiene òptima.
El pastisser Jordi Roca ha detallat que aquest projecte “només es podrà viure i explicar però no documentar ni compartir a les xarxes” i per això els interessa oferir aquesta experiència única. Considera que “obre una porta meravellosa” en els restaurants d’alta gastronomia. Per la seva banda, el CEO de la Mobile World Capital Barcelona, Francesc Fajula, ha detallat que el projecte pretén ser un exemple de “com la innovació tecnològica pot enriquir les experiències quotidianes”.