Salut

L’alcohol és la primera causa d’inici de tractament d’addiccions a la demarcació

L’addicció a l’alcohol és la causa de més del 50% de casos de primera atenció als Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de la demarcació de Girona. En concret, durant el 2023 es van atendre 1.231 persones en acollida d’inici de tractament a causa del consum d’alcohol. D’aquests casos, un 74% van ser homes i un 26%, dones, amb una mitjana d’edat de 41 anys.

Els centres especialitzats gironins, en el marc de la setmana dedicada a la sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol i del Dia Mundial sense Alcohol, alerten sobre els efectes que produeix el consum d’alcohol, que és l’addicció que més atenen (més d’un 50% dels casos), seguit de l’abús de cocaïna (23,94%), el cànnabis (13,44%) i l’heroïna (5,43%).

Segons la doctora Begoña Gonzalvo, cap de la xarxa de centres d’atenció a les drogodependències (CAS) a les comarques gironines, és clau recordar els efectes nocius que provoca el consum d’alcohol, com ara la disminució de l’atenció i la coordinació, amb conseqüències greus com accidents de trànsit o laborals, trastorns digestius i malalties cardiovasculars, riscos en les relacions sexuals (oblit de l’ús del mètode anticonceptiu) o risc de patir o perpetrar agressions sexuals.

Per això, els professionals de la salut aconsellen seguir algunes pautes per intentar beure menys alcohol, com ara prendre la primera copa després d’haver començat a menjar, prendre begudes no alcohòliques per satisfer la set, beure a glops petits, planificar activitats en els moments en què se sol beure, considerar interessos nous com l’exercici físic, cinema, evitar anar sovint als bars i limitar trobades amb gent que beu molt i no claudicar davant la pressió social. També recomanen no beure “en absolut” en cas de menors de 16 anys, dones embarassades o alletants, si s’ha de conduir o treballar amb maquinària perillosa o fer treballs en alçada, i si es prenen medicaments.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’alcohol és el responsable d’1 de cada 4 morts entre els joves de 20 a 24 anys a tot el món. També és la substància que més danys ocasiona a terceres persones en forma de sorolls, brutícia, danys en l’espai i mobiliari públic, problemes de convivència, violència, accidents i costos econòmics amb un impacte important als municipis.

Per aquest motiu, el departament de Salut impulsa una acció de sensibilització dins de la campanya L’Alcohol, és responsabilitat de tothom. L’objectiu és recordar aquest any el paper clau de l’acció local quant a la prevenció del consum d’alcohol i els problemes associats. En aquest sentit, Salut, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i en el marc del Dia Mundial sense Alcohol, promou la 14a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol, del 11 al 17 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.