Administracions

Teresa Brunsó

Alcaldessa de Camós

“Els veïns decidiran què s’ha de fer amb l’espai de la llar d’infants”

“Som un poble amb una taxa de natalitat molt baixa i suposava un cost per al consistori; Les Baldufes va tancar el 2019”

“No hi ha nucli antic i no hi ha cap plaça. Ens falta un punt de trobada i estem treballant perquè sigui el local social”

Estem treballant en la redacció de la memòria per tenir una comunitat energètica

Filla de Sant Jordi Des­valls, es va tras­lla­dar a viure a Camós el 2001. El 2007 va entrar en política muni­ci­pal. Pro­fes­si­o­nal­ment es dedica al món de les asse­gu­ran­ces. Vin­cu­lada a una família espor­tista, de remers, és àrbi­tra de rem a l’Estat espa­nyol i a Cata­lu­nya, un àmbit en què, explica, “la dona no és gaire visi­ble”. Cap de llista única a les muni­ci­pals de fa un any, és la pri­mera alcal­dessa de Camós.

Per què va entrar en política muni­ci­pal?
Com a dona i mare, m’he invo­lu­crat; quan la mai­nada és petita, a la llar d’infants, a l’escola, a l’ins­ti­tut... Sem­pre he estat una per­sona invo­lu­crada, que ha par­ti­ci­pat en la vida asso­ci­a­tiva. Quan vaig arri­bar a Camós em volia esti­mar el poble i em van posar en con­tacte amb en Josep Jordi. I de seguida hi va haver molt bona entesa.
Quin balanç fa dels anys d’alcalde de Josep Jordi?
Sem­pre dic que és el meu “mes­tre”. Cert és que començar com a regi­dora a l’opo­sició, durant vuit anys, et fa apren­dre molt. I quan arri­bes al govern tens molta més visió del poble i molt més clar el que hi vols. Són dues mane­res de tre­ba­llar pel muni­cipi. Quan estàs a l’opo­sició és una feina més d’apren­dre el fun­ci­o­na­ment i pots donar la teva opinió de si les coses pen­ses que es fan bé o mala­ment. És, però. quan estàs al govern quan prens tu les deci­si­ons. És dife­rent.
Faci una radi­o­gra­fia de Camós.
Hi ha la part de mun­ta­nya i la zona de la plana. El nucli més poblat és a la plana, amb la urba­nit­zació de la Bòbila, entorn de l’ajun­ta­ment. Camós no té ni pot tenir un nucli antic. Camós es va fun­dar a la mun­ta­nya, les cases eren en aquesta zona, de Sant Vicenç, on la gent vivia més del bosc, i de Santa Maria, que era més agrícola. Això va fer que Camós no tingués una plaça, aquell espai de tro­bada i que és el que la gent troba més a fal­tar.
Pensa que aquest fet reper­cu­teix a no crear vin­cle? Els veïns se sen­ten de Camós?
Penso que sí. La gent diu que és de Sant Vicenç o Santa Maria, se sen­ten de Camós.
Altres man­can­ces?
Els nuclis els tenim molt dis­gre­gats. Hi ha una dis­persió d’habi­tat­ges i de població. No tenim comerç, només hi ha una farmàcia.
Quins punts posi­tius?
S’hi viu molt bé. Tenim una ves­sant pre­do­mi­nant, que és l’agrícola i rama­dera. Som un poble resi­den­cial. Ara estem enlles­tint el POUM que aca­barà de defi­nir i desen­vo­lu­par el crei­xe­ment.
Parli dels pro­jec­tes de man­dat. Quins són els objec­tius que s’ha mar­cat?
Una de les qüesti­ons impor­tants és la llar d’infants Les Bal­du­fes. Quan érem a l’opo­sició ja teníem clar que aquesta inversió que es va fer per a la cre­ació d’una llar d’infants no vèiem que tingués recor­re­gut, futur. Som un muni­cipi petit amb una taxa de nata­li­tat molt baixa. I la cons­trucció supo­sava una gran inversió. Què ha pas­sat? El 2019 vam haver de tan­car. Supo­sava un cost per a l’Ajun­ta­ment molt ele­vat. Els últims anys pagàvem més de 50.000 euros l’any i teníem entre un i tres nai­xe­ments l’any, i hi havia anys amb nata­li­tat zero. Des d’ales­ho­res l’edi­fici ha que­dat sense usos. De la manera que està cons­truït no és clar què s’hi pot ubi­car. Vam deci­dir ende­gar un procés par­ti­ci­pa­tiu perquè els veïns puguin fer apor­ta­ci­ons. En la pri­mera reunió que vam fer des de l’Ajun­ta­ment van sor­gir idees, però és el que et deia, per l’estruc­tura de l’edi­fici no són via­bles, no es poden tirar enda­vant. El procés par­ti­ci­pa­tiu té tres fases i serà de cara a l’any vinent. Les pro­pos­tes són fins al 15 de desem­bre. La segona fase, fins al 18 de gener, con­sis­tirà en una vali­dació tècnica per estu­diar la via­bi­li­tat de les pro­pos­tes. Entre el 26 de maig i el 29 de juny, es vota­ran les tres pro­pos­tes fina­lis­tes.
Tenen alguna idea? Un espai per a enti­tats?
Durant la cam­pa­nya de les muni­ci­pals, tot i pre­sen­tar-nos com a llista única, vam fer el porta a porta. M’agrada escol­tar la gent. I aquesta idea va sor­tir molt: no hi ha un punt de tro­bada de tots els veïns. Em va que­dar molt clar que ho havíem de dur a terme. Ho hem estat tre­ba­llant perquè sigui el local social que tenim; penso que esta­ria més cohe­si­o­nat.
Em par­lava també del POUM.
Ens cal revi­sar tota la docu­men­tació i pas­sar-lo a apro­vació del ple. Bàsica­ment és orde­nar els nuclis i desen­vo­lu­par-hi zona resi­den­cial.
És difícil el finançament dels pobles petits?
Hem de fer mans i mànigues per poder fer segons quin tipus d’inversió. Per fer grans inver­si­ons hem d’espe­rar a rebre sub­ven­ci­ons. Tenim els ajuts del fons de coo­pe­ració de la Dipu­tació, que són molt d’agrair. El pres­su­post és d’uns 700.000 euros. És poc. No tenim escola, fa anys que es va haver de tan­car. No tenim aquesta des­pesa. Tam­poc la podem tenir, hem de ser rea­lis­tes. Quant a peti­tes inver­si­ons, estem ade­quant el parc de la Bòbila. Hem remo­de­lat tota la zona infan­til. És una petita joia que tenim. A l’inici del man­dat vam fer reunió amb els veïns i va ser molt pro­fi­tosa. És la zona més poblada. Volem fer també aquest punt de tro­bada, en el local social, i com a inversió estem enjar­di­nant el car­rer Sant Jordi. Estem pen­dents de si arri­ben sub­ven­ci­ons a través del Puosc perquè neces­si­tem la cons­trucció d’un magat­zem, un equi­pa­ment per enca­bir mate­rial. En aquest sen­tit, hi ha un grup de joves molt potent. Arran de les tro­ba­des que van anar fent va sor­gir un grup de tea­tre molt con­so­li­dat que es diu El Paller. Com a poble, apos­tem per les ener­gies reno­va­bles. Estem tre­ba­llant en la redacció de la memòria per tenir una comu­ni­tat energètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.