gastronomia
Els olis primerencs ja són aquí
Comencen a arribar a botigues i cooperatives els olis novells, acabats de fer amb les olives acabades de collides. El productor d’olis Francesc Bargalló, d’Olis Bargalló, empresa fundada el 1850 a Castellví de Rosanes, va presentar dimecres els seus olis primerencs de l’anyada 2024/25 d’arbequina i picual (dues de les més de 160 varietats que hi ha només a l’Estat) i va recordar que “a diferència dels vins, els olis amb el temps es passen, per tant, els millors son els acabats de fer”, i va citar la dita que diu: “El vi, vell, l’oli, novell.”
Aquests olis (olis d’oliva verge extra, OOVE) s’han fet amb les olives recollides aquest passat mes d’octubre: el monovarietal primerenc d’arbequina prové de les oliveres que la seva família té a Gelida i de la finca Castillo Mas del Señor, de Bovera, i el monovarietal picual prové d’olives collides a Andalusia. “Que la gent s’oblidi dels antics molins, el millor oli avui es fa gràcies a les noves tecnologies”, va assegurar el propietari d’Olis Bargalló, que va aprofitar la presentació dels nous olis amb la celebració del vintè aniversari del dia que ell i el xef Carles Gaig van presentar un envàs innovador per al seu OOVE arbequina, l’Arbequina Màgnum, una ampolla de 1.500 ml que, en aquell moment, va ser tota una revolució. Per això dimecres Quico Bargalló i el prestigiós xef van tornar a fer-se una foto com la que s’havien fet fa dues dècades amb l’ envàs mític.
La Generalitat, d’altra banda, ha comunicat que 133 olis s’han presentat a la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, que organitza Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Els guardons s’entregaran en la Nit de l’Oli el 13 de desembre a la Fatarella. El govern manté, dies després de rebre nombroses crítiques pel fet que el president Illa assistís a la Festa del Primer Oli de Jaén, que aquesta xifra “confirma la qualitat i la gran diversitat” de la producció catalana.