Societat

Mobilització a Girona per lluitar pel dret a l’habitatge

Unes quatre-centes persones s’han manifestat aquest matí a Girona per reclamar accions contundents a favor de l’accés a l’habitatge. I amb tres reivindicacions bàsiques compartides a tot Catalunya: la rebaixa del 50% dels lloguers, l’alliberament del molts habitatges d’ús turístic i d’aquells que són propietat de fons especulatius –alguns dels quals no estan ni al mercat–, unes garanties de lloguer que garanteixi un mínim d’anys, a banda de reclamar que s’aturin els desnonaments i es millorin les polítiques socials.

La concentració de Girona ha estat una crida feta des del Sindicat de Llogateres, el Sindicat d’Habitatge de Salt, Sindicat Habitatge Socialista i la Plataforma Contra el Turisme. La de Girona, però, ha estat una prèvia a la que ha tingut lloc aquesta tarda a Barcelona, seguint l’exemple de la resta de convocatòries que s’estan fent a les principals capitals de demarcació. La concentració ha anat des del Parc Núria Terési Bonet fins al centre de Girona i l’han integrat unes quatre-centes persones, segons dades facilitades per la Guàrdia Urbana.

Un problema global

L’accés a l’habitatge és una de les grans preocupacions socials en aquests moments –de fet, fins i tot mantenir-lo–. Aquesta problemàtica presenta molts fronts: l’especulació del mercat d’habitatges i, a la vegada, la que es porta a terme amb els preus dels lloguers; el gran nombre de pisos buits que no es posen al mercat i, lligat amb l’especulació, el contrasentit que representa la reivindicació de construir més per generar més habitatges. Aquestes són algunes de les problemàtiques que avui explicaven la Fàtima, del Sindicat d’Habitatge Socialista i la Loredana, del Sindicat de Llogateres. La situació és complexa, té moltes derivades més i, a la vegada, cada territori té particularitats pròpies. La Fàtima explica que, i en el cas de Girona, molt habitatge s’està destinant a ús turístic: “Fa poc i des del Sindicat de l’Habitatge Socialista –explica– va organitzar una acció per defensar un bloc del Barri Vell que es vol destinar per aquest ús. Això va comportar per fer disset famílies. Actualment, ja s’han iniciat les reformes perquè es converteixin en pisos d’ús turístic”. A propòsit d’això, i lligat amb el preu de l’habitatge, a Girona es porten a terme cada setmana un gran nombre de desnonaments: “Mediàticament, no es veuen, estan invisibilitzats, però a Salt, per posar un exemple, cada setmana s’estan fent desnonaments”. L’accés a l’habitatge, com explicava la Fàtima, és molt ampli i presenta molts fronts. Un és els pisos d’estudiants: “Girona és una ciutat universitària, on els seus estudiants els costa trobar pisos i quan els troben els preus són molt alts”.Una problemàtica amb particularitats en funció del territori. La Loredana, del Sindicat de Llogateres, explica que els eixos de gentrificació gironins tenir particularitats específiques a altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.