Medi ambient
Una planta invasora amenaça les pastures de muntanya
Es tracta del seneci del Cap
Als prats de muntanya del Pirineu, el seneci del Cap ha trobat una lloc ideal per viure-hi. Sembla una margarida de color groc, però en realitat és una de les plantes més perilloses de Catalunya. És tòxica per al bestiar, devastadora per a la flora autòctona i ja representa una amenaça pel futur de les pastures de muntanya. Provinent del sud de l’Àfrica, es va introduir a Europa amb la llana importada, i a Catalunya ja fa uns 40 anys que hi és. Joan Pino, director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), descarta a l’ACN que es pugui erradicar, però creu que és important controlar-la en espais protegits per la seva biodiversitat. “No podem fer res més que això”, admet. El seneci del Cap és que està molt localitzat al Pirineu i no es pot expandir “massa” a la resta del territori català. És una planta resistent a la sequera i als herbicides, així que el mètode per erradicar-la és primitiu. Cal distingir-la d’altres plantes d’aspecte similar i arrencar-la de manera manual abans de la seva floració. “Això no evita que l’espècie desaparegui perquè produeix moltes llavors que poden persistir al terra durant anys, i això vol dir que s’han de fer actuacions repetides en el temps. Al Parc Natural del Cadí-Moixeró, el seneci del Cap hi és des de fa unes tres dècades i, des de llavors, s’han anat fent campanyes per intentar mitigar la seva presència. Ara, a més, es posarà en marxa un programa d’eliminació d’espècies exòtiques a diversos parcs naturals de Catalunya. En el cas del seneci, s’arrencarà a la Garrotxa, al Cadí-Moixeró i a l’Alt Pirineu.
Efectes del canvi climàtic
El canvi climàtic i la globalització han provocat la introducció d’espècies invasores. A Catalunya, hi ha detectades més de 1.600 espècies exòtiques, el 20% de les quals són invasores. “Vol dir això que Catalunya ha estat molt envaïda? Sí, però també vol dir que ens hem dedicat a estudiar-les i, per això, sabem que en tenim moltes”, explica Joan Pino, del CREAF.
Ramaders
Els ramaders que pasturen les muntanyes del Pirineu es mostren preocupats per la proliferació d’aquesta planta. Joan Noguera és el president de la Federació Raça Bruna dels Pirineus i afirma que els mateixos ramaders intenten treure-la de manera manual per evitar que la planta colonitzi els prats.