Medi ambient

MEDI AMBIENT

Prop de 62.000 peixos invasors retirats als canals de Seròs, Balaguer, Térmens i Lleida

L’augment de la temperatura de l’aigua és la més que provable causa de la proliferació de peixos invasors als canals de Serós, Balaguer, Térmens i Lleida, segons recull l’ACN. El buidatge d’aquests espais per a fer tasques de manteniment i neteja ha provocat la retirada de prop de 62.000 animals. La directora tècnica de la consultora ambiental Eccus, Clara Companys, apunta que la presència d’aquest tipus de peixos anirà a més els propers anys. Fins i tot al canal de Balaguer hi van trobar una invasió de musclos i cloïsses asiàtiques que cobria la solera del canal com si fos un mantell. En el cas del musclo zebrat, s’ha detectat que comença a adherir-se als murs i a les parets laterals dels canals. Clara Companys explica que no tenen perquè provocar danys a la infraestructura però sí que poden comportar una davallada del rendiment hidroelèctric si es situen en reixes o parts per on ha de circular l’aigua. Per contra, s’han preservat prop de 3.000 exemplars d’espècies autòctones, bàsicament barb caní. Les tasques formen part de les actuacions d’Endesa per mantenir en estat òptim aquestes instal·lacions.

Dels 61.778 exemplars de peixos invasors, amb l’albor (35.999 ‘Alburnus alburnus’) al capdavant, que malgrat tot, ha patit un descens en comparació amb campanyes anteriors. El segueix el gobis (18.310 ‘Gobio gobio’), la brema blanca (4.609 ‘Blicca bjoerkna’) i la madrilleta vera (1.584 ‘Rutilus rutilus’). També s’han localitzat en aquests canals, entre d’altres, exemplars de carpa (Cyprinus carpio) i de silur (Silurus glanis). Gran part d’aquestes espècies sacrificades s’envien al Centre de Fauna de Vallcalent, a Lleida, com a aliment dels exemplars que s’hi recuperen.

En el cas dels exemplars autòctons, del rescat de 2.776 exemplars d’espècies autòctones, on destaquen individus de barb caní (2.234 Salaria fluviatilis) i de bagra (118 Squalius cephalus). En aquesta llista també hi ha, entre d’altres, truites (Salmo tutta) de diferents mides, granotes (Pelophylax perezi) i llops de riu (Barbatula sp), que es tornen a la infraestructura aigües avall. En aquesta campanya, a més, s’ha detectat una varietat més gran d’espècies locals, la qual cosa també es té en compte com un fet positiu. El rescat s’ha fet a peu i mitjançant l’ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els exemplars durant només uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.