Medi ambient

MEDI AMBIENT

Natura i banyistes a les platges de Calella

Recuperar la platja com a espai natural i garantir que al principal potencial turístic de Calella hi puguin conviure els banyistes i la vegetació. L’Ajuntament ha aprovat el projecte que preveu fer del litoral local un espai resilient amb el canvi climàtic en un moment en què el municipi ja ha tastat les conseqüències del temporal que a principis d’any va queixalar la sorra, sobretot a la platja de Garbí. L’alcalde, Marc Buch, explica que l’actuació forma part del paquet de fons europeus Next Generation que la destinació turística va aconseguir amb el compromís de fer-se més sostenible. “La renaturalització es farà en espais delimitats a tot el tram de dalt de la platja de Garbí, seguirà per la platja Gran i arribarà fins a la caseta dels pescadors”, explica l’alcalde. I hi afegeix: “En general, es retiraran les plantes que no són autòctones i es fomentarà de forma espontània el creixement de plantes i arbusts que són propis de la zona i que, de retruc, atrauran la fauna local.” L’actuació, que s’aprovarà definitivament d’aquí a poques setmanes i puja a 90.000 euros, es vol posar a licitació a temps perquè estigui a punt abans de l’inici de la temporada turística, per Setmana Santa. “Estem acostumats a tractar la platja com si fos un carrer o una plaça més de la ciutat, quan en realitat és un espai natural que hem de recuperar”, reflexiona l’alcalde, que insisteix que es tracta d’una mesura per prevenir els efectes del canvi climàtic. “Les plantes ajuden a evitar l’erosió del terreny, a evitar la pèrdua de sorra quan hi ha temporal i a incrementar la biodiversitat”, destaca. Aquest canvi en la fesomia de la platja comportarà també novetats pel que fa a la neteja de les platges. En aquest sentit, es reduirà la presència de la màquina garbelladora a la platja de Garbí, que només passarà a bot d’aigua. “La resta de la platja es netejarà a mà com a prova pilot i si funciona es farà extensible a la platja Gran”, precisa Marc Buch, que recorda que aquest sistema més respectuós amb el medi ambient ja s’aplica a la platja de les Roques. “És un canvi que encarirà el servei, però segur que ens sortiria més car si no actuem per preservar el nostre litoral”, assenyala.

Biòtops marins

A la renaturalització de la platja també s’hi afegeix una segona actuació orientada a garantir el fràgil equilibri del fons marí. En concret, l’Ajuntament substituirà les subjeccions de les boies tradicionals, que es posen i es treuen cada temporada, per quatre biòtops a la cala de la Roca Grossa. Són elements de formigó foradat que s’adapten al fons marí i permeten que els peixos i altres espècies hi puguin conviure de forma molt més amable. Aquests biòtops no es mouran de lloc i se’n farà un seguiment per veure’n els resultats. “Totes les accions que duem a terme ara requereixen la voluntat de tothom i la paciència de tothom perquè és un projecte de llarg recorregut, però imprescindible si volem salvar el nostre paisatge”, assenyala. Per l’alcalde els canvis previstos a la platja no han d’afectar gens el seu ús com a oferta turística visitada per milers de persones durant l’estiu. “Al contrari, el sector està informat i estic convençut que els usuaris entendran aquesta mesura com un pas necessari per mantenir una platja en les millors condicions possibles”, afirma Buch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.