La Comissió d’Avaluació i Seguiment del Pacte de Toledo, Premi GRACIAS 2024
Barcelona (EFE). L’Observatori dels Sistemes Europeus de Previsió Social Complementària, estructura de recerca de la Universitat de Barcelona (UB), ha atorgat el Premi GRACIAS 2024 a la Comissió d’Avaluació i Seguiment del Pacte de Toledo.
El guardó l’ha recollit aquest dilluns la presidenta de l’entitat, la diputada Mercè Perea, en un acte celebrat al Congrés dels Diputats.
Aquest observatori atorga anualment, des del 2017, el premi Gracias a les institucions, persones, entitats i associacions que contribueixen o han contribuït al desenvolupament dels sistemes de previsió social complementària.
Aquest any, la Comissió Permanent de l’Observatori dels Sistemes Europeus de Previsió Social Complementària ha decidit concedir el guardó a la Comissió d’Avaluació i Seguiment del Pacte de Toledo, que presideix la diputada barcelonina Mercè Perea, “per la seva contribució al desenvolupament de la previsió social complementària com un dels pilars del nostre model de previsió social”.
Creada el 1999, la Comissió d’Avaluació i Seguiment del Pacte de Toledo és una comissió parlamentària amb caràcter permanent i no legislativa que té com a objectiu el control dels objectius del Pacte de Toledo i la proposta de recomanacions per al manteniment i millora del sistema de pensions.
El Pacte de Toledo
En l’acte de lliurament del premi, el director de l’Observatori, Xavier Varea, ha destacat la importància del Pacte de Toledo per garantir unes prestacions públiques suficients, tot això en un context de sostenibilitat financera i social del primer pilar, que a Espanya ho constitueix la Seguretat Social.
En la seva versió revisada d’octubre del 2020, la recomanació setzena del Pacte de Toledo posa de manifest la importància dels sistemes complementaris per al desenvolupament ple i compliment del model de previsió social, ha dit Varea, que ha remarcat la necessitat de desenvolupar els sistemes complementaris i ha fet una crida a pensar en la conveniència de formalitzar un pacte polític i social que impulsi aquest desenvolupament.
“El desenvolupament dels sistemes complementaris ha de tenir en compte la diferència de naturalesa i objecte social dels sistemes d’ocupació, el segon pilar, en relació amb l’estalvi individual, el tercer pilar. En conseqüència, farien falta legislacions diferenciades que tinguin en compte aquestes diferències”, ha explicat Varea, que és Doctor en Ciències Econòmiques i actuari.
L’expert ha advocat així mateix per fomentar l’educació financera i la importància de l’estalvi, tant pel seu efecte positiu en les persones com pel benefici social que suposa, en termes macroeconòmics, per a la societat, pels efectes beneficiosos de l’estalvi finalista a llarg termini.
En anys anteriors, el premi GRACIAS ha estat concedit, entre uns altres, a les administracions públiques, a la indústria (asseguradores, mutualitats de previsió social i entitats gestores de fons de pensions) i a la formació en assegurances i pensions. EFE