Societat

Programa de bons endreços

CaixaBank potencia el programa Reutilitza’m, una iniciativa oberta a empreses que renoven materials en bon estat per trobar-los nou destí

L’entitat canalitza els estocs cap a entitats del tercer sector, una tasca que combina economia circular i estalvi de recursos

Mol­tes empre­ses reno­ven periòdica­ment el seu mobi­li­ari o equi­pa­ment per ofe­rir un ser­vei excel·lent als cli­ents, per adap­tar ins­tal·laci­ons i espais o bé perquè els emple­ats facin ser­vir la dar­rera tec­no­lo­gia. Però què passa amb els mate­ri­als exce­dents? En el millor dels casos, s’inten­tava reven­dre’ls a preu baix en el mer­cat de segona mà –com ara els vehi­cles– o aca­ba­ven en magat­zems, enve­llint sense ús, tot i que el més habi­tual era llençar-los, sobre­tot en el cas de mobles i mata­las­sos.

Pocs empre­sa­ris dis­po­sen de per­so­nal específic per ges­ti­o­nar aquest afer, de manera que l’única espe­rança perquè els objec­tes no anes­sin de cap a la dei­xa­lle­ria era la inter­venció de la mà invi­si­ble del dra­paire de torn. Però a Cai­xa­Bank, que en els dar­rers anys sí que havia anat explo­rant vies per donar un segon ús a mobi­li­ari d’ofi­cina i equips informàtics i tau­le­tes que reno­va­ven entre els emple­ats tot cedint-les de franc a enti­tats soci­als, van pen­sar que aquesta bona pràctica podia tenir molt més recor­re­gut si s’este­nia entre els cli­ents.

Així, ja fa cinc anys que van enge­gar el pro­grama Reu­ti­litza’m. La res­pon­sa­ble d’Acció Social de l’enti­tat a Cata­lu­nya, Mireia Gorchs, diu que “els ini­cis van ser infor­mals, el 2019, basats molt en el boca­o­re­lla” entre emple­ats que s’assa­ben­ta­ven de casos pun­tu­als per part d’empre­sa­ris. Però “ara s’ha posat en marxa un web específic per cana­lit­zar ofer­tes i deman­des”.

L’han difós entre la car­tera d’empre­ses, que s’hi poden regis­trar per publi­car els seus estocs, igual que les enti­tats soci­als, per con­sul­tar-los i cur­sar sol·lici­tuds. Amb aquest pro­to­col, el pro­grama ha aga­fat embran­zida i des del 2023 han estat 65 les enti­tats soci­als giro­ni­nes que han rebut tot tipus de mate­rial: elec­tro­domèstics, tau­les, cadi­res, mata­las­sos, ordi­na­dors, arma­ris, calai­xe­res, bres­sols, tova­llo­les, man­tes, canapès, màqui­nes de gimnàs i cor­ti­nes, entre d’altres.

A més del “foment de l’eco­no­mia cir­cu­lar”, per la reducció de resi­dus, i el “com­promís amb el ter­cer sec­tor”, Gorchs des­taca que miren de pri­o­rit­zar el quilòmetre zero: dona­ci­ons de pro­xi­mi­tat que fan xarxa entre empre­ses i enti­tats i estal­vien alhora els cos­tos de trans­port. En el cas de les comar­ques giro­ni­nes, el potent sec­tor turístic ha estat clau per impul­sar les xifres, i l’empresària Carme Hos­pi­tal, del grup Aro­mar i pre­si­denta de la Fun­dació Jordi Comas, explica la recent donació de dese­nes de mata­las­sos res­ca­tats de l’edi­fici dels apar­ta­ments Delfín, a Platja d’Aro, que han ender­ro­cat per cons­truir un nou immo­ble, “però esta­ven en molt bon estat i van ser aptes fins al dar­rer minut”.

Una vin­tena dels mata­las­sos els va reco­llir la Fun­dació Sup­port-Girona, que els ha dis­tribuït entre algu­nes de les per­so­nes que tute­len o acom­pa­nyen per qüesti­ons de dis­ca­pa­ci­tat o edat avançada. La direc­tora tècnica de l’enti­tat, Glòria Cer­rato, recorda que “el 75% de les 1.400 per­so­nes ate­ses a tota la demar­cació o són vul­ne­ra­bles o bé estan sota el llin­dar de la pobresa”, i agra­eix l’opor­tu­ni­tat: “Sem­bla una donació petita, però ens estal­viem des­pesa per com­prar-ne i pot­ser bene­fi­ciar només casos d’extrema neces­si­tat”, men­tre que la resta hau­rien con­ti­nuat en una pre­ca­ri­e­tat rela­tiva. Els diners que s’estal­vien, de retruc, alli­be­ren altres capítols per a la des­pesa cor­rent o per tirar enda­vant altres inver­si­ons.

Del mar a la mun­ta­nya

Hi ha molts més casos, com ara fri­gorífics subs­tituïts en un càmping de Roses que va poder rea­pro­fi­tar la coo­pe­ra­tiva La Fageda, a Santa Pau, al bar cafe­te­ria que ofe­reix el ser­vei a tre­ba­lla­dors i visi­tants a la seva seu. Per a les tas­ques de des­mun­tatge o trans­port, donants i recep­tors sovint recor­ren a empre­ses que donen feina a per­so­nal en procés d’inserció labo­ral o bé de tre­ball espe­cial, “de manera que s’acaba de tan­car el cer­cle”, des­taca Gorchs.

En altres situ­a­ci­ons, ja pel que fa a la dinàmica de Cai­xa­Bank, han tro­bat destí a mobi­li­ari exce­dent de les ofi­ci­nes tan­ca­des de Bankia. Calai­xe­res, arma­ris d’arxiu i tau­les que han tro­bat una segona uti­li­tat a les ofi­ci­nes de l’Ins­ti­tut d’Assistència Sanitària (IAS) de l’hos­pi­tal de Santa Cate­rina –per a la secció de tras­torns ali­men­ta­ris– i a la Fun­dació Autisme Mas Casa­de­vall. També hi entren en joc les pos­si­bi­li­tats que el per­so­nal pugui veure per rea­pro­fi­tar, per exem­ple, grans tau­lells reci­clats com a tau­les amb potes incor­po­ra­des per un fus­ter, que han donat lloc a noves aules for­ma­ti­ves. O apa­rells de gimnàs reno­vats per part d’un hotel que ara fan ser­vir els usu­a­ris de la Fun­dació Vimar a Sant Antoni de Calonge.

Objec­tiu, anar a més

Gorchs creu que les bones xifres asso­li­des fins ara, amb més de 140.000 arti­cles rea­pro­fi­tats en cinc anys, “han de con­ti­nuar crei­xent”, perquè les nor­ma­ti­ves i polítiques s’enca­mi­nen cap als objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble (ODS) mar­cats per les Naci­ons Uni­des. A més, el nou web cada cop faci­lita més el fil­tratge dels diver­sos pro­duc­tes en estoc, d’acord amb les neces­si­tats de cada enti­tat. En tot l’Estat espa­nyol ja han posat en con­tacte 70 empre­ses amb més de 700 enti­tats soci­als, sanitàries, cul­tu­rals i del ter­cer sec­tor.

140
mil
articles ha permès reutilitzar el programa de CaixaBank en cinc anys d’activitat. Després d’uns inicis informals, es consolida dins del seu compromís social de manera institucionalitzada.
70
empreses
clientes s’hi han implicat i l’objectiu és que, amb la difusió, el potencial de col·laboració s’ampliï el 2025.
65
entitats socials
gironines se n’han beneficiat des del 2023, d’un total de més de 700 associacions beneficiades a Catalunya i l’Estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.