Programa de bons endreços
CaixaBank potencia el programa Reutilitza’m, una iniciativa oberta a empreses que renoven materials en bon estat per trobar-los nou destí
L’entitat canalitza els estocs cap a entitats del tercer sector, una tasca que combina economia circular i estalvi de recursos
Moltes empreses renoven periòdicament el seu mobiliari o equipament per oferir un servei excel·lent als clients, per adaptar instal·lacions i espais o bé perquè els empleats facin servir la darrera tecnologia. Però què passa amb els materials excedents? En el millor dels casos, s’intentava revendre’ls a preu baix en el mercat de segona mà –com ara els vehicles– o acabaven en magatzems, envellint sense ús, tot i que el més habitual era llençar-los, sobretot en el cas de mobles i matalassos.
Pocs empresaris disposen de personal específic per gestionar aquest afer, de manera que l’única esperança perquè els objectes no anessin de cap a la deixalleria era la intervenció de la mà invisible del drapaire de torn. Però a CaixaBank, que en els darrers anys sí que havia anat explorant vies per donar un segon ús a mobiliari d’oficina i equips informàtics i tauletes que renovaven entre els empleats tot cedint-les de franc a entitats socials, van pensar que aquesta bona pràctica podia tenir molt més recorregut si s’estenia entre els clients.
Així, ja fa cinc anys que van engegar el programa Reutilitza’m. La responsable d’Acció Social de l’entitat a Catalunya, Mireia Gorchs, diu que “els inicis van ser informals, el 2019, basats molt en el bocaorella” entre empleats que s’assabentaven de casos puntuals per part d’empresaris. Però “ara s’ha posat en marxa un web específic per canalitzar ofertes i demandes”.
L’han difós entre la cartera d’empreses, que s’hi poden registrar per publicar els seus estocs, igual que les entitats socials, per consultar-los i cursar sol·licituds. Amb aquest protocol, el programa ha agafat embranzida i des del 2023 han estat 65 les entitats socials gironines que han rebut tot tipus de material: electrodomèstics, taules, cadires, matalassos, ordinadors, armaris, calaixeres, bressols, tovalloles, mantes, canapès, màquines de gimnàs i cortines, entre d’altres.
A més del “foment de l’economia circular”, per la reducció de residus, i el “compromís amb el tercer sector”, Gorchs destaca que miren de prioritzar el quilòmetre zero: donacions de proximitat que fan xarxa entre empreses i entitats i estalvien alhora els costos de transport. En el cas de les comarques gironines, el potent sector turístic ha estat clau per impulsar les xifres, i l’empresària Carme Hospital, del grup Aromar i presidenta de la Fundació Jordi Comas, explica la recent donació de desenes de matalassos rescatats de l’edifici dels apartaments Delfín, a Platja d’Aro, que han enderrocat per construir un nou immoble, “però estaven en molt bon estat i van ser aptes fins al darrer minut”.
Una vintena dels matalassos els va recollir la Fundació Support-Girona, que els ha distribuït entre algunes de les persones que tutelen o acompanyen per qüestions de discapacitat o edat avançada. La directora tècnica de l’entitat, Glòria Cerrato, recorda que “el 75% de les 1.400 persones ateses a tota la demarcació o són vulnerables o bé estan sota el llindar de la pobresa”, i agraeix l’oportunitat: “Sembla una donació petita, però ens estalviem despesa per comprar-ne i potser beneficiar només casos d’extrema necessitat”, mentre que la resta haurien continuat en una precarietat relativa. Els diners que s’estalvien, de retruc, alliberen altres capítols per a la despesa corrent o per tirar endavant altres inversions.
Del mar a la muntanya
Hi ha molts més casos, com ara frigorífics substituïts en un càmping de Roses que va poder reaprofitar la cooperativa La Fageda, a Santa Pau, al bar cafeteria que ofereix el servei a treballadors i visitants a la seva seu. Per a les tasques de desmuntatge o transport, donants i receptors sovint recorren a empreses que donen feina a personal en procés d’inserció laboral o bé de treball especial, “de manera que s’acaba de tancar el cercle”, destaca Gorchs.
En altres situacions, ja pel que fa a la dinàmica de CaixaBank, han trobat destí a mobiliari excedent de les oficines tancades de Bankia. Calaixeres, armaris d’arxiu i taules que han trobat una segona utilitat a les oficines de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de l’hospital de Santa Caterina –per a la secció de trastorns alimentaris– i a la Fundació Autisme Mas Casadevall. També hi entren en joc les possibilitats que el personal pugui veure per reaprofitar, per exemple, grans taulells reciclats com a taules amb potes incorporades per un fuster, que han donat lloc a noves aules formatives. O aparells de gimnàs renovats per part d’un hotel que ara fan servir els usuaris de la Fundació Vimar a Sant Antoni de Calonge.
Objectiu, anar a més
Gorchs creu que les bones xifres assolides fins ara, amb més de 140.000 articles reaprofitats en cinc anys, “han de continuar creixent”, perquè les normatives i polítiques s’encaminen cap als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) marcats per les Nacions Unides. A més, el nou web cada cop facilita més el filtratge dels diversos productes en estoc, d’acord amb les necessitats de cada entitat. En tot l’Estat espanyol ja han posat en contacte 70 empreses amb més de 700 entitats socials, sanitàries, culturals i del tercer sector.