urbanisme
Els pisos turístics reclamaran 4.282 milions al govern
El sector de pisos turístics ha presentat reclamacions de responsabilitat patrimonial a la Generalitat per valor de 4.282 milions d’euros contra la normativa que obre la porta a l’extinció de llicències.
Així ho ha anunciat l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), que ha agrupat les queixes dels propietaris de 7.200 pisos de la demarcació de Barcelona, principalment de la capital catalana, però també del Garraf i del Maresme. Segons va detallar ahir en roda de premsa el president d’Apartur, Enrique Alcántara, les reclamacions es podrien enfilar fins als 7.000 milions d’euros a tot Catalunya. Ara, el Departament de Territori té un termini de sis mesos per respondre a les reclamacions. Si la situació no canvia, l’associació recorrerà als tribunals.
Revisió del decret
Alcántara va reclamar al govern que revisi el decret llei aprovat fa un any que elimina les llicències existents i obliga els ajuntaments a desenvolupar una normativa per als pisos turístics, que es distribuiran en lliure concurrència, és a dir, no directament als propietaris actuals.
Segons el dirigent de l’associació, la normativa aprovada pel govern “destrueix un sector regulat” que té un impacte fiscal directe de 160 milions d’euros i genera una activitat econòmica de 345 milions. A més, hi ha afegit, posa en risc 5.000 llocs de treball del personal d’administració i manteniment que s’encarreguen dels 100.000 pisos que hi ha a Catalunya.
Apartur també ha reclamat que l’import íntegre del recàrrec municipal de la taxa turística sigui destinat a polítiques d’habitatge. “No té sentit que es prioritzi una altra destinació en aquests moments en què la ciutat necessita programes d’habitatge i habitatge social”, ha dit Alcántara.
Els propietaris i els gestors vinculats als pisos turístics tenien fins al 8 de novembre per afegir-se al recurs conjunt que ha preparat Apartur, que té en compte les pèrdues per les inversions fetes i els guanys del futur.
Barcelona, ferma
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va anunciar el juny passat que, basant-se en aquest decret, no renovarà les 10.000 llicències de pisos turístics, que s’extingiran el 2028. Barcelona es convertiria així en l’única gran ciutat que optaria per no renovar llicències de manera que podria fer desaparèixer els més de 10.000 pisos que existeixen actualment a la ciutat de Barcelona.
Segons assegura l’Associació de Pisos Turístics de Barcelona, aquesta mesura posarà fi al 40% del turisme de la ciutat, ja que l’ús d’un pis turístic és una de les sortides més usades pel públic familiar que viatja. A més, remarquen, s’emportarà un elevat nombre de llocs de treball, tant en els immobles com en restaurants i comerços.