Medi ambient

Medi ambient

Batea abasteix els equipaments municipals i redueix la factura dels veïns amb cinc plantes solars

La consellera Paneque inaugura les instal·lacions de plaques fotovoltaiques

L’Ajuntament de Batea ha fet una aposta per convertir-se en un municipi energèticament autosuficient. El consistori ja ha instal·lat plaques fotovoltaiques a l’escola, al cinema i al pavelló i al camp de futbol municipal, que generen la meitat de l’energia que es gasta al poble. De fet, amb les cinc plantes actuals es poden generar fins a 507 KW de potència. Primer, s’abastiran tots els equipaments municipals i el sobrant es destinarà l’estalvi de les famílies del poble. Uns 300 habitatges ja s’han apuntat al projecte i es calcula que podran reduir la factura de la llum entre un 20% i un 30%. Es preveuen instal·lar més plaques solars a la zona del cementiri o en equipaments com el centre d’interpretació de la Batalla de l’Ebre.

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha estat l’encarregada d’inaugurar aquest dimarts les instal·lacions d’energia solar de Batea, amb les quals l’Ajuntament comença a autoabastir-se. Per posar en marxa el projecte i instal·lar les plaques s’ha fet una inversió d’1,2 milions d’euros. S’han rebut ajuts de 130.000 euros de la Generalitat, també l’aportació als consistoris dels Fons de Transició Nuclear de 2023 i una subvenció del PUOSC i de la Diputació de Tarragona. L’Ajuntament ha invertit 200.000 euros, segons ha explicat a l’ACN el tinent d’alcalde Xavier Galcerà, que ha agraït a Endesa que hagi fet la connexió a la xarxa en només nou dies. Perquè els veïns puguin segur en directe la producció d’energia de les plantes, s’ha instal·lat una pantalla a la porta del consistori. En concret, poden veure a quins equipaments es destina i quina energia sobra. De moment, s’han sumat a la iniciativa de forma voluntària 300 famílies, el que suposa un 60% dels habitatges del municipi. Ni negocis ni indústria s’han pogut sumar al projecte inicialment. Galcerà ha destacat que es tracta d’un projecte “pioner” a Catalunya i que es troben amb algunes dificultats. En aquest context, ara s’ha iniciat un procés amb les més de 30 comercialitzadores de la llum que treballen a Batea perquè apliquin els descomptes als usuaris beneficiaris.

Durant la visita a Batea, la consellera Paneque ha volgut destacar que les instal·lacions d’energies renovables del poble tenen “avantatges directes per la ciutadania”. A més, ha destacat que les energies verdes permeten tenir “una indústria més sostenible, una segona revolució industrial, verda, que suposa noves oportunitats per al territori” perquè la generació d’energia sostenible es pot fer arreu del país.

La cap de Territori també recordat que Catalunya tot i tenir una tradició industrial “molt potent, en l’àmbit d’energies renovables pateix un endarreriment”. En aquest sentit, ha apuntat que la contribució en renovables és encara del 14% o 15% i queda molt recorregut per assolir el 50% que ja s’està produint a la resta d’Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.