Societat

Un vi que és “anhel de vida”

Una nena, la Nel, que va ser prematura, va donar peu a un projecte de mecenatge per a la Unitat de Neonatologia del Trueta

La viticultora va dedicar el vi, Anhel de Vida, al personal sanitari de la unitat, a tots els nounats i a les seves famílies

Les vinyes no dei­xen de sor­pren­dre. Els viti­cul­tors que tre­ba­llen la terra van més enllà de la qua­li­tat dels vins. Es mouen entre la moder­ni­tat de les noves tècni­ques, la pre­ser­vació dels pro­duc­tes tra­di­ci­o­nals i l’agri­cul­tura rege­ne­ra­tiva i ecològica. Un cer­cle virtuós. I, d’aquest pai­satge ple de pos­si­bi­li­tats, en sur­ten pro­jec­tes que van més enllà de l’empre­ne­do­ria i tran­si­ten per via­ranys de soli­da­ri­tat. L’Alt Empordà, amb els seus cellers i ini­ci­a­ti­ves impor­tants, com ara la que s’impulsa des de Roses, on s’ha posat el focus en la diver­si­tat d’aquests cul­tius ana­lit­zant dades objec­ti­ves a través d’un estudi exhaus­tiu amb la col·labo­ració de científics, n’és un exem­ple.

Ens cen­tra­rem en el celler Mas Vida, a Cis­te­lla, on 3.200 ampo­lles, amb diver­ses vari­e­tats, por­ten a l’eti­queta un nom: Anhel de Vida. Aquest nom ens aju­darà a enten­dre el pro­jecte. La viti­cul­tora Adri­ana Fernández va dei­xar l’arqui­tec­tura per donar con­tinuïtat en soli­tari al celler que havien obert els pares. Un pro­jecte que havia vis­cut des de molt petita. El nom del vi, Anhel de Vida, el va posar la ginecòloga a la filla pre­ma­tura de l’Adri­ana, la Nel. Aquí és on tro­bem la història. La Nel es va estar 60 dies a la Uni­tat de Neo­na­to­lo­gia de l’hos­pi­tal uni­ver­si­tari de Girona Doc­tor Josep Tru­eta. Els seus pares, l’Adri­ana i en Car­les, no es van moure del seu cos­tat. Però què pas­sa­ria amb la verema? Què se’n faria, del raïm? L’Adri­ana ho va trans­for­mar en una experiència plena de rep­tes. Va con­tac­tar, segons explica, amb cellers amics, Vinyes Tor­tuga i Rim Vins i Vinyes de Jordi Esteve, tots dos a Rabós, i el Pujol Car­gol, a Masa­rac: “Els vaig expli­car si volien fer la verema i el vi. Sense cap con­di­ci­o­nant, que fes­sin el que sen­tis­sin”, explica Fernández. Tots tres cellers es van posar a tre­ba­llar i el pro­ducte final va ser aquest vi, Anhel de Vida, una pro­ducció limi­tada. La seva venda ser­virà per con­tri­buir, a través del mece­natge, a finançar la feina de la Uni­tat de Neo­na­to­lo­gia de l’hos­pi­tal uni­ver­si­tari de Girona Doc­tor Josep Tru­eta. Fernández des­taca la pro­fes­si­o­na­li­tat de la uni­tat i, molt espe­ci­al­ment, la capa­ci­tat de trans­me­tre als nadons “amor i esti­mació”. “El vi era una manera de retor­nar tot aquest amor per tot el que vàrem rebre els dies que van estar fent cos­tat a la Nel”, explica.

El celler Mas Vida va fer la seva pro­ducció el 1992. Un vi i un oli ecològics mit­jançant agri­cul­tura rege­ne­ra­tiva. I, tot això, en el marc d’un pro­jecte que té en compte la recu­pe­ració del pai­satge cul­tu­ral al vol­tant d’una petita ermita, la Mare de Déu de Vida, i el mas a la zona de les Gar­rot­xes d’Empordà. Una zona amb un micro­clima espe­cial que fa que plo­gui més que la mit­jana, on es tre­ba­lla la vinya, l’oli­ve­rar i el bosc de manera sos­te­ni­ble (amb cer­ti­fi­cat ecològic del CCPAE). Una tasca per modi­fi­car l’entorn amb consciència. La pro­ducció, uns 10.000 litres anu­als, s’extreu de set hectàrees de vinya, més dis­set d’oli­ve­rar per a l’oli, i envol­tats de 58 hectàrees de bosc propi. Tots els vins por­ten el nom de Vida, com ara el Rosa, el Ver­mell, el Negre, el Taronja, el Somm, el Nua i l’Eterna.

Un mar de cellers
L’Alt Empordà és una comarca de referència pel que fa als vins. Cuida i mima les seves vinyes. Els cellers són molts i diversos: Espelt –principal productor–, Martin Faixó, Cala Jóncols i Mas d’en Causa en són una petita mostra. A més, alguns d’aquests cellers ofereixen activitats de turisme rural. Les varietats de raïm són diverses, com ara picapoll; moscatell; monestrell; lledoner (garnatxa) blanc, negre i roig, i també carinyena blanca, negra i roja. I, a més, es mira el paisatge. L’Ajuntament de Roses mira el seu paisatge agrícola, especialment el conreu de la vinya i les seves varietats. L’objectiu és posar el focus en la diversitat d’aquest cultiu amb dades objectives, a través d’un estudi exhaustiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia