Societat

societat

Investiguen la resiliència de l’ordi i la malta als cops de calor i als brots prematurs

Un projecte coordinat pel centre CERCA Agrotecnio de Lleida estudia com afecten al cultiu d’ordi i malta els cops de calor i el brotat prematur que es dona quan hi ha precipitacions importants al final de cicle del cultiu, segons explica l’agència ACN. L’estudi porta per nom Millora de la resiliència de l’ordi i de la malta als cops de calor i el brotat precollita (ResOrMa) i els resultats que s’obtinguin serviran per millorar la cadena de valor de l’ordi cerveser i seleccions varietats més adaptades a aquests episodis meteorològics que es produeixen a conseqüència del canvi climàtic i que cada vegada són més freqüents. Els experiments es fan en camps del Segrià i el Pla d’Urgell. Van començar a mitjans del 2024 i s’allargaran fins al maig del 2026.

Els resultats que s’obtinguin de l’estudi permetran seleccionar noves varietats millor adaptades a aquests esdeveniments, replantejar les estratègies de fertilització dels cultius i també poder predir els seus efectes sobre la quantitat i la qualitat de la malta.

El coneixement que es derivi del projecte permetrà generar models predictius dels danys en el rendiment i la qualitat de l’ordi i la malta, i disposar d’eines per a una planificació més ajustada en totes les fases de la cadena de producció de cervesa: en la millora de les varietats, el maneig de cultiu i en el procés agro-industrial de la producció de cervesa.

El projecte està coordinat per Agrotecnio amb la participació de les empreses Semillas Batlle, Cupasa, i La Moravia. L’empresa Semillas Batlle liderarà els estudis que permetin obrir oportunitats per la millora genètica que perfeccioni el comportament de les llavors davant aquests dos fenòmens. L’empresa CUPASA s’encarregarà dels estudis per a determinar com influeix la fertilització nitrogenada en la producció del gra quan es produeixen els cops de calor i els brots prematurs. La malteria La Moravia, del grup Damm, lideraràels estudis sobre els impactes en la qualitat dels grans i en la malta derivada del mateixos. Finalment, el centre de recerca Agrotecnio aporta el coneixement, les idees i la metodologia de tota la part científica i de divulgació dels resultats.

El projecte ResOrMa està coordinat pels investigadors d’Agrotecnio Gustavo Slafer, professor d’investigació ICREA i professor de la Universitat de Lleida i la catedràtica de la UdL Roxana Savin. Té un pressupost total de 307.175,28 euros, dels quals 249.217,68 euros estan finançats pel Departament d’Agricultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia