Societat

La monarquia

Lluís Simon

Més vides que un gat

Fa just cent anys en aquests matei­xos dies Mar­cel·lí Perelló i els seus com­panys de Ban­dera Negra pre­pa­ra­ven el cone­gut com a com­plot de Gar­raf, que tenia com a objec­tiu atemp­tar con­tra la vida d’Alfons XIII, el besavi de Felip VI. Tot i que, com tants altres, el borbó va aca­bar a l’exili arran de la pro­cla­mació de la segona república, no es pot dir que fos un rei des­a­for­tu­nat, si més no va sal­var la vida quan una colla d’ene­mics, sobre­tot anar­quis­tes i cata­la­nis­tes, van estar a punt de liqui­dar-lo i de can­viar, per tant, la història d’Espa­nya i de Cata­lu­nya.

Només amb el com­plot de Gar­raf el rei va estar a punt de volar enlaire o de ser aba­tut dues vega­des. Pri­mer havien pla­ni­fi­cat tirar-li una bomba a l’automòbil men­tre pas­se­java per la plaça de Cata­lu­nya. Estava tot a punt, però l’ope­ració es va can­cel·lar per incom­pa­rei­xença d’un dels acti­vis­tes. Amb tot, hi havia, és clar, un pla B. Sem­pre n’hi sol haver un. Com a les pel·lícules de la Segona Guerra Mun­dial, es trac­tava de fer volar un tren. En aquest cas no era dels nazis, sinó el que por­tava Alfons XIII i que havia de pas­sar per la fora­dada del Gar­raf. Quan ho tenien tot a punt, el 30 de maig, algú, de dins o fora de l’orga­nit­zació, els va dela­tar i van aca­bar tots la presó. Quan va caure Primo de Rivera, van ser amnis­ti­ats.

No era la pri­mera vegada que l’odi que aixe­cava Alfons XIII, i sobre­tot allò que repre­sen­tava, va estar a punt de dei­xar-lo fora de com­bat per sem­pre més. El 9 de juny del 1905 va ser l’objec­tiu d’un atemp­tat al car­rer Rívoli de París. Un anar­quista dels Països Cata­lans, Jesús Navarro, camu­flat entre el públic a la sor­tida del Tea­tre de l’Òpera, va llançar una bomba de fabri­cació caso­lana con­tra la comi­tiva. Van resul­tar ferits alguns mem­bres de la guàrdia però tant el rei com el pre­si­dent de la República, Émile Lou­bet, van sor­tir-ne il·lesos Això sí, de forma inau­dita, el rei, segons algu­nes cròniques, va posar-se dem­peus per cri­dar vis­ques a la república, la fran­cesa, és clar.

Un any després va ser un altre anar­quista, el saba­de­llenc Mateu Mor­ral, el que va llançar una bomba a la car­rossa del rei durant la cerimònia de matri­moni amb Victòria Eugènia. L’atemp­tat va ser majúscul. Hi van morir 24 per­so­nes i quan va ser des­co­bert es va suïcidar. Algu­nes fonts con­si­de­ren que també estava al dar­rere de l’atemp­tat de París.

El 13 d’abril del 1913, dos mesos després d’haver nas­cut el seu fill Joan, un altre anar­quista, Rafael Sancho Ale­gre, va dis­pa­rar tres trets al rei però només va ferir el cavall i va ser detin­gut. En els inter­ro­ga­to­ris va defen­sar que havia actuat per ven­jar Fer­rer i Guàrdia, afu­se­llat a Montjuïc el 1906.

Dos atemptats contra Alfons XII

El pare d’Alfons XIII també va sortir indemne de dos intents per posar fi a la seva vida d’anarquistes. El primer va ser obra d’un altre activista català, Joan Oliva i Moncusí, el 25 d’octubre del 1878. Va disparar-li dos trets sense tocar-lo quan aquest feia la seva entrada a Madrid després d’un viatge. Va ser detingut immediatament i executat mitjançant garrot vil. El segon atemptat va tenir lloc el 30 de desembre del 1879. El jove anarquista gallec Francisco Otero va disparar als reis mentre passejaven pels jardins del Retiro. Va ser executat mitjançant garrot vil.

Del cardenal Cisneros a Felip VI

El rei espanyol ha estat investit doctor honoris causa a la Universitat d’Alcalà. Tampoc és que hagi fet cap mèrit intel·lectual, ja que es desconeix completament que hagi fet algun treball rellevant en el món de les humanitats o les ciències. Dit això, sí que hi ha una cosa certa d’aquesta universitat que la vincula a la institució monàrquica, i és que va ser fundada pel temible cardenal Cisneros, que va ser regent a Castella després de la mort dels reis Felip I i Ferran el Catòlic. No només això, havia estat nomenat el 1492 tercer inquisidor general del regne quan es va esdevenir l’expulsió dels jueus.

Sofia, ‘go home’

Els socialistes catalans, malgrat la seva tradició republicana, continuen arrossegant-se davant els Borbons. El darrer ha estat l’alcalde de Lleida, que va rebre l’antiga reina Sofia en un acte altament desconsiderat. L’emèrita va visitar el Banc dels Aliments, gest d’una hipocresia sense precedents si tenim en compte la corrupció que envolta aquesta família i el patrimoni del qual gaudeix gràcies al nostre esforç, o sigui, els impostos que paguem cada dia. Les ONG no necessiten visites i cares compungides, sinó diners, sobretot dels que més en tenen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.