Societat

SOCIETAT

Les sancions per discriminació gairebé es tripliquen en un any

La majoria d’expedients són per racisme, però una quarta part tenen a veure amb la LGTBI-fòbia

Els expe­di­ents san­ci­o­na­dors oberts per l’Ofi­cina d’Igual­tat de Tracte i No-Dis­cri­mi­nació (OITND) de la Gene­ra­li­tat s’han dis­pa­rat un 183% en un any, segons les dades a les quals ha tin­gut accés l’Agència Cata­lana de Notícies (ACN). Con­cre­ta­ment, van pas­sar de 18 pro­ce­di­ments el 2023 a 51 el 2024, gai­rebé el tri­ple. La majo­ria d’aquests casos deri­ven de denúncies per racisme. En decla­ra­ci­ons a l’ACN, la direc­tora gene­ral de Drets Humans del Govern, Noa Monràs, valora que la feina de “sen­si­bi­lit­zació” faci que més ciu­ta­dans denunciïn dis­cri­mi­na­ci­ons. Asse­nyala diver­sos fronts en què ja tre­ba­llen, com el Pacte Naci­o­nal con­tra els Dis­cur­sos d’Odi o les for­ma­ci­ons específiques a càrrecs de l’admi­nis­tració, que volen que siguin “punta de llança”.

L’Ofi­cina d’Igual­tat de Tracte i No-Dis­cri­mi­nació, vin­cu­lada al Depar­ta­ment d’Igual­tat i Femi­nisme, va posar-se en marxa el 2022, dos anys després que el Par­la­ment aprovés la llei 19/2020. L’OITND dis­posa d’una Àrea de Denúncies i Atenció, encar­re­gada de donar suport i asses­so­ra­ment a les per­so­nes que hagin patit qual­se­vol mena de dis­cri­mi­nació. Abans d’incoar un pro­ce­di­ment san­ci­o­na­dor, hi ha un període d’actu­a­ci­ons prèvies per valo­rar el recor­re­gut de la denúncia.

Des de la seva posada en marxa, segons les dades a les quals ha tin­gut accés l’ACN, l’Ofi­cina ha obert un total de 71 d’expe­di­ents san­ci­o­na­dors, que repre­sen­ten al vol­tant del 9% de les denúncies rebu­des. Aquests pro­ce­di­ments inco­ats han anat aug­men­tant any rere any, amb 2 expe­di­ents el 2022, 18 expe­di­ents el 2023 i 51 expe­di­ents el 2024.

Pel que fa a la tipo­lo­gia de casos, 45 dels 61 sobre els quals es té infor­mació tenen a veure amb el racisme, una xifra que repre­senta el 62,3% dels casos. Els seguei­xen l’LGTBI-fòbia, amb 15 expe­di­ents (24,6%); el capa­ci­tisme, amb 6 expe­di­ents (9,8%), i el sexe i l’aspecte físic, amb un expe­di­ent cadas­cun (3,2%). De 10 expe­di­ents inco­ats el 2024 encara no se’n té el detall.

De tots els pro­ce­di­ments oberts, només 20 han aca­bat amb la impo­sició de mul­tes, que han anat dels 300 euros en els casos d’infrac­ci­ons lleus fins a 10.001 o 20.000 euros en casos d’infrac­ci­ons greus. De la resta de pro­ce­di­ments ini­ci­ats per l’OITND, 29 han estat arxi­vats per diver­sos motius, com la pres­cripció de la infracció, la cadu­ci­tat del pro­ce­di­ment o perquè la part pre­sump­ta­ment infrac­tora demos­tra durant les al·lega­ci­ons que no n’és res­pon­sa­ble. La resta d’expe­di­ents con­ti­nuen actius, a l’espera de resol­dre’s admi­nis­tra­ti­va­ment o per la via penal.

Fonts del Depar­ta­ment d’Igual­tat asse­nya­len que la tendència crei­xent d’expe­di­ents està vin­cu­lada amb la col·labo­ració amb els Mos­sos d’Esqua­dra i les poli­cies locals. La prova con­ti­nua sent un dels prin­ci­pals obs­ta­cles a l’hora d’incoar pro­ce­di­ments san­ci­o­na­dors. No obs­tant això, remar­quen que totes les vícti­mes són ate­ses per un equip d’atenció de l’Ofi­cina, inde­pen­dent­ment del recor­re­gut jurídic de la denúncia.

Entre els expe­di­ents san­ci­o­na­dors inco­ats per l’Ofi­cina d’Igual­tat de Tracte i No Dis­cri­mi­nació n’hi ha a repre­sen­tants polítics i càrrecs elec­tes. L’any pas­sat, l’òrgan va mul­tar amb 10.001 euros la dipu­tada, alcal­dessa de Ripoll i líder d’Aliança Cata­lana, Sílvia Orri­ols, per decla­ra­ci­ons islamòfobes. El pas­sat gener, l’OITND també va ini­ciar un pro­ce­di­ment con­tra el líder de Vox a Cata­lu­nya, Igna­cio Gar­riga, per un mis­satge racista a X.

A més del pro­ce­di­ment san­ci­o­na­dor, la llei 19/2020 també va intro­duir una altra via: la pos­si­bi­li­tat que la víctima i la per­sona infrac­tora par­ti­ci­pin en un procés de medi­ació “res­tau­ra­tiu”. Des de la cre­ació d’aquest orga­nisme se n’han dut a terme 45, mal­grat que no tots han aca­bat de forma favo­ra­ble a la víctima.

24% més de denúncies

Des de la posada en marxa el 2022 fins al 31 de desem­bre del 2024, l’Ofi­cina d’Igual­tat de Tracte i No-Dis­cri­mi­nació ha rebut un total de 759 denúncies de ciu­ta­dans per diver­ses dis­cri­mi­na­ci­ons. Aques­tes denúncies han anat aug­men­tant pro­gres­si­va­ment: 127 el 2022, 282 el 2023 i 350 el 2024. L’incre­ment en l’últim any ha estat del 24,1%.

Pel que fa als prin­ci­pals eixos de dis­cri­mi­nació, d’acord amb l’històric de les denúncies rebu­des, sobre­sur­ten els 277 casos de racisme i xenofòbia (36,5%), els 125 d’LGBTI-fòbia (16,5%), els 121 de gènere i sexe (15,9%) i els 89 de capa­ci­tisme (11,7%). L’Ofi­cina també ha rebut 29 denúncies per con­dició social o econòmica, 23 per llen­gua i 18 per alte­ra­ci­ons de la salut. En canvi, les 8 denúncies per dis­cri­mi­nació per opinió política repre­sen­ten l’1% del total.

El 23,3% de les denúncies encara es tro­ben ober­tes, a l’espera del seu recor­re­gut. El 12,6% s’han deri­vat a l’òrgan que ha de san­ci­o­nar amb caràcter pre­fe­rent. El 64,1% s’han arxi­vat per diver­sos motius, ja sigui perquè no s’ha pogut pro­var la dis­cri­mi­nació, perquè no s’ha pogut iden­ti­fi­car la part infrac­tora o per la manca de pro­ves.

Pacte Naci­o­nal con­tra els Dis­cur­sos d’Odi

En decla­ra­ci­ons a l’ACN, la direc­tora gene­ral per a la Pro­moció i Defensa dels Drets Humans, Noa Monràs, asse­gura que és una “bona notícia” l’incre­ment de les denúncies, en el sen­tit que “es coneix molt més l’Ofi­cina” i està fun­ci­o­nat la feina de “sen­si­bi­lit­zació” als ciu­ta­dans perquè denunciïn si patei­xen dis­cri­mi­na­ci­ons o vul­ne­ra­ci­ons de drets.

“La nos­tra pri­o­ri­tat, tal com surt al pla de Govern, és llui­tar con­tra els dis­cur­sos d’odi”, subrat­lla Monràs. En aquest sen­tit, defensa que el Pacte Naci­o­nal con­tra els Dis­cur­sos d’Odi que s’està pre­pa­rant “serà una punta de llança per erra­di­car aquests dis­cur­sos que no només veiem a les xar­xes soci­als, sinó també als nos­tres bar­ris i muni­ci­pis i sobre­tot a nivell polític”.

En aquests moments, el Pacte Naci­o­nal s’està tre­ba­llant inter­na­ment amb tots els depar­ta­ments del Govern, perquè tin­gui una “mirada glo­bal i trans­ver­sal”, en con­si­de­rar que els dis­cur­sos d’odi ata­quen múlti­ples grups, des de les dones i el col·lec­tiu LGBTI, fins a les per­so­nes raci­a­lit­za­des.

Durant el mes d’abril, el Depar­ta­ment d’Igual­tat orga­nit­zarà unes jor­na­des de tre­ball amb la resta de con­se­lle­ries per acor­dar mesu­res con­cre­tes a incloure. Segons fonts del Govern, l’objec­tiu és “esta­blir polítiques i meca­nis­mes legals per a com­ba­tre qual­se­vol dis­curs que atempti con­tra la dig­ni­tat i els drets de les per­so­nes”. A l’abril també es cons­ti­tuirà el Con­sell Asses­sor de Drets Humans.

Incidència en els joves

Des del Govern expres­sen una “pre­o­cu­pació” espe­cial per l’impacte dels dis­cur­sos d’odi en els joves, con­cre­ta­ment en els nois d’entre 16 i 24 anys. “És un punt on volem tre­ba­llar, donar-lo la for­mació i la sen­si­bi­lit­zació per dis­cri­mi­nar ‘fake news’ i desin­for­ma­ci­ons de notícies reals”, explica Noa Monràs.

En aquest con­text, en el marc del Saló de l’Ense­nya­ment, va posar en marxa la cam­pa­nya ‘Més drets, menys odi’. Es trac­tava d’un taller on es con­vi­dava els joves a reconèixer dis­cur­sos d’odi, refle­xi­o­nar sobre les seves con­seqüències i pren­dre-hi par­tit en con­tra.

For­ma­ci­ons a per­so­nal de l’admi­nis­tració

En paral·lel, el Govern també tre­ba­lla en for­ma­ci­ons inter­nes per al per­so­nal de l’admi­nis­tració. El mes de maig, posarà en marxa el III Semi­nari de Drets Humans, que en aquesta edició també s’ha pro­po­sat “aju­dar a detec­tar pos­si­bles delic­tes d’odi i pre­pa­rar les per­so­nes per tenir eines per detec­tar-ho en el dia a dia”. Ho fan davant del “pre­o­cu­pant auge de l’extrema dreta”.

Està orga­nit­zat con­jun­ta­ment pel Depar­ta­ment d’Igual­tat i Femi­nisme i l’Escola de l’Admi­nis­tració Pública de Cata­lu­nya (EAPC). Són 4 ses­si­ons de dues hores cadas­cuna, amb experts de cada àmbit a trac­tar. Amb 150 pla­ces per edició, aquesta for­mació va des­ti­nada a per­so­nals dels depar­ta­ments de la Gene­ra­li­tat, del Par­la­ment, de l’admi­nis­tració local, d’enti­tats del sec­tor públic ins­ti­tu­ci­o­nal i d’uni­ver­si­tats públi­ques.

Dis­cur­sos d’odi al Par­la­ment

Des del Par­la­ment, el seu pre­si­dent, Josep Rull, també s’ha plan­te­jat des de l’inici de la legis­la­tura com atu­rar els dis­cur­sos d’odi a la cam­bra, amb la presència tant de Vox com d’Aliança Cata­lana. En aquest sen­tit, en acce­dir al càrrec, va encar­re­gar un informe als ser­veis jurídics sobre la juris­prudència euro­pea en aquest àmbit. Segons fonts conei­xe­do­res, els lle­trats van con­cloure que, a nivell euro­peu, “pre­val la lli­ber­tat d’expressió”.

Des de Pre­sidència con­ti­nuen explo­rant diver­ses vies, mal­grat que per ara s’han aco­llit a la de Baden-Württem­berg. El par­la­ment d’aquest estat ale­many, amb el qual han com­par­tit experiències, pri­o­ritza també la lli­ber­tat d’expressió, però té cons­tituïda una comissió específica on es poden abor­dar pos­si­bles delic­tes d’odi amb poste­ri­o­ri­tat.

Aquesta set­mana, en una carta, el pre­si­dent del Par­la­ment va ins­tar els grups a por­tar a la comissió de l’esta­tut dels dipu­tats les inter­ven­ci­ons de mem­bres de la cam­bra cata­lana que poden ser contràries al codi de con­ducta. Allà és on s’ana­lit­zarà, amb poste­ri­o­ri­tat, aquesta mena d’inter­ven­ci­ons. De moment, en aquesta legis­la­tura, no ha arri­bat cap cas a aquesta comissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia