Fusta, l’opció càlida
La fusta, tradicionalment expulsada de les zones humides, reapareix com una opció elegant i duradora a tenir en compte a les cambres de bany
La fusta ha esdevingut un element importantíssim en la decoració de la casa: és orgànica, estètica i molt resistent; fàcil de combinar i ajuda a climatitzar l’ambient d’una manera molt natural. Així, amb la introducció de la fusta a les cambres de bany s’acaben aquelles estances fredes i amb poca personalitat per obrir la porta a un nou concepte de cambra.
La fusta és un material històricament utilitzat en totes les cambres de la casa que va anar perdent protagonisme amb l’aparició dels processos d’industrialització de materials resistents que no requerien el mateix tipus de manteniment. Això va impulsar dissenys més freds, però la tendència actual, que empeny a incorporar els materials naturals a la casa, ha portat la fusta també al bany. El fet de ser una de les zones més humides de la casa ha estat un fre en molts casos per a la incorporació de la fusta als banys. La tendència va començar amb la introducció de mobiliari de fusta massissa, però a poc a poc va anar creixent. I, a poc a poc, s’ha anat incorporant als terres i, fins i tot, a les parets.
Efecte doble
Al bany, la fusta té un efecte doble: hi introdueix l’elegància natural i ecològica i és positiva perquè té la capacitat d’absorbir i expulsar l’humitat, i això genera una atmosfera positiva i saludable en aquesta estança. Aquest efecte es multiplica quan s’incorpora la fusta a la base dels plats de dutxa o a les parets de la zona d’aigües. Així, la fusta ja no és únicament un element decoratiu, sinó que connecta l’habitatge amb la natura i l’entorn.
Les fustes usades als banys han de ser de qualitat si es vol aconseguir un acabat que tingui una certa durada. Per això, els experts recomanen l’ús de fustes tropicals que aconsegueixen bons nivells de protecció gràcies als olis naturals que les protegeixen de l’excés d’aigua. Tanmateix, la introducció de la fusta al bany obliga a garantir un compromís amb el seu manteniment, però la recompensa paga la pena. Per fer-ho, la millor opció són les fustes naturals protegides amb olis, que les nodriran i d’una manera senzilla en garantiran la durabilitat.
Quines fustes triar?
Les fustes dures i semidures són les més sòlides i, per tant, les més adequades per a la cambra de bany, perquè resisteixen més els ambients humits i no es podreixen.
El castanyer, la noguera, el faig i el cirerer pertanyen al grup de fustes semidures i funcionen bé en ambients humits. I, al grup de les fustes dures, el banús, la caoba i l’olivera són les fustes tradicionalment usades en ambients humits. Aquestes fustes són les més cares perquè embelleixen l’ambient on es col·loquen i, a més, són molt resistents.
Actualment, també s’utilitzen el tec o l’iroc, fustes tropicals fins ara utilitzades en la indústria nàutica. I, en els últims temps, la tendència porta a incorporar fustes d’origen europeu com el merbau, el roure o el freixe, que garanteixen la calidesa de les grans fustes, amb la proximitat. D’aquesta manera, la indústria de la decoració redueix la petjada de carboni i contribueix al manteniment dels boscos europeus, davant l’amenaça dels grans incendis forestals.
Des del punt de vista estètic, el roure massís, la noguera, el freixe, el cirerer i l’auró són les fustes més apreciades pels dissenyadors que introdueixen la fusta a les cambres de bany perquè ofereixen colors vermellosos molt càlids.
Com introduir la fusta al bany?
La fusta es pot fer servir des dels mobles fins als revestiments de les parets i els terres. Però s’ha de triar bé el tipus de fusta que es fa servir en cada cas per garantir que sigui l’adequada per al lloc on es vol instal·lar.
Si no es vol optar per la fusta massissa pel seu preu, es pot optar per la fusta multicapa, que resisteix tant la tensió com l’humitat i s’adapta als ambients humits.
El terra de fusta rarament es col·loca a la dutxa, però també hi pot anar. Per a això es trien fustes tropicals com ara l’iroc. El revestiment de parets es fa amb fustes nobles, amb peces senceres o taules encolades.
Els mobles
La millor opció són els mobles de fusta massissa. Els taulells i els prestatges poden ser de fusta massissa o de laminat. I també hi ha qui opta per revestir la banyera, que dona a l’estança sensació de calidesa.
Com protegir la fusta?
Per garantir que la fusta estarà en les millors condicions i que respondrà adequadament a l’ambient humit, s’hi han d’aplicar olis per nodrir-la de manera periòdica. Hi ha olis i ceres específics per a aquestes fustes. Són combinacions de productes naturals que accentuen la funció impermeable i eviten que la fusta es deformi a causa de la humitat. Aquests olis s’han d’aplicar cada tres o quatre mesos, però és molt important mantenir les fustes netes i evitar deixar-les massa temps en contacte amb l’aigua. Per això, si s’opta per deixar entrar la fusta a la cambra de bany s’ha de garantir que la cambra tindrà una bona ventilació i s’han d’assecar les superfícies de fusta de manera habitual.
“
La natura dins de casa
La creixent consciència sobre el canvi climàtic i la necessària sostenibilitat davant la crisi dels recursos naturals, ha impulsat un canvi en la conceptualització també de les cambres de bany, un espai íntim que, amb l’ús de materials nobles, ens permet connectar millor amb la natura que ens envolta. Cada cop més, busquem espais que siguin no només funcionals, sinó també respectuosos amb el medi ambient. Els banys, habitualment freds i impersonals, s’han començat a transformar en refugis càlids i naturals gràcies a l’ús de materials ecològics com la fusta i la introducció de plantes que aporten vida i benestar. Per això, hi ha qui també incorpora les plantes en aquestes estances. Les plantes no només decoren, sinó que purifiquen l’aire i contribueixen a un entorn saludable. En els banys, especialment aquells amb bona ventilació i llum natural, les plantes poden prosperar fàcilment. Espècies com el potos, la sansevièria i les falgueres són ideals per a aquests espais.