Educació

La crònica

Un dia a l’Escola Catalana de Londres

Va ser creada fa deu anys per preservar la cultura i la llengua catalana entre els catalans que vivien a la capital britànica
Fa classes els dissabtes a infants d’un a tretze anys, té el seu propi currículum escolar i fa poc ha estat guardonada

Dis­sabte. Dos quarts de dues de la tarda. Southwark, sud-est de Lon­dres. Encara queda una hora perquè obri l’Escola Cata­lana però la Mireia ja fa una bona estona que pre­para la seva classe. És la mes­tra del grup dels Encan­ta­lle­tres, que són els infants de set a nou anys. A l’escola hi ha set grups, orde­nats de més petits a més grans: Menuts, Patu­fets, Atra­pa­lle­tres, Rumi­a­lle­tres, Encan­ta­lle­tres, Pis­pa­lle­tres i Expert­lle­tres. La Mireia ha orga­nit­zat la classe en dues parts. La pri­mera, dedi­cada a apren­dre la llen­gua. La segona, a un pro­jecte d’art i mapes. Han estu­diat artis­tes com Kusama, Hoku­sai, Mon­drian, Pilarín Bayés, Miró i Maris­cal. Avui toca Dalí. En el ter­cer tri­mes­tre hau­ran de crear una obra d’art.

Un quart de tres de la tarda. Comen­cen a arri­bar els pares a les moder­nes ins­tal·laci­ons de l’escola Char­les Dickens, on fan les clas­ses. Hi entren pel pati de gespa arti­fi­cial del dar­rere, on avui toca el sol. “Hola Gui­llem”, diu la Clara fent ganyo­tes a un infant d’un any en braços del seu pare, el Josep. La Clara és la direc­tora de l’escola des de fa qua­tre anys. Ella, les mes­tres i els volun­ta­ris duen els infants a les aules. El xivarri és con­si­de­ra­ble. Els petits i els pares es retro­ben després d’una set­mana.

És una escola de dis­sabte i fun­ci­ona de setem­bre a juny segons el calen­dari esco­lar britànic amb el seu propi currículum edu­ca­tiu. Va ser fun­dada el 2015 per tres famílies que volien que els seus fills vis­ques­sin la llen­gua i la cul­tura cata­lana com van fer ells. Deu anys després, man­te­nen l’essència. Ara tenen cent alum­nes d’un a tretze anys, un equip direc­tiu de qua­tre per­so­nes, set mes­tres tuto­res, dos mes­tres de suport, un volun­tari i sis volun­ta­ris júniors, que són exa­lum­nes de 14 a 16 anys que aju­den en les clas­ses. L’escola rep una petita sub­venció de la Gene­ra­li­tat, però s’auto­fi­nança amb quo­tes anu­als per pagar el llo­guer de les ins­tal·laci­ons, les acti­vi­tats que orga­nit­zen i els sous de les mes­tres.

El Gui­llem treu el cap entre els braços del seu pare i riu a la Clara. Va amb els Menuts, l’únic grup que fa ses­si­ons men­su­als. Avui no té classe. “Està a punt de que­dar-se ador­mit”, diu el Josep, que té dos fills més: la Sança, de tres anys, dels Patu­fets, que roda per la gespa espe­rant que comen­cin les clas­ses, i l’Eli­senda, de cinc anys, dels Atra­pa­lle­tres, que avui no ha vin­gut. És casat amb la Laia, també cata­lana. Par­len en català a les nenes però entre elles par­len en anglès perquè és la llen­gua que fan ser­vir a l’escola entre set­mana.

“L’Eli­senda fa quinze dies va apren­dre què era la Vella Qua­resma perquè és una tra­dició catòlica i a Angla­terra no s’ense­nya”, diu el Josep. A l’Escola Cata­lana cele­bren la cas­ta­nyada, Sant Joan, Sant Jordi, el tió, el car­nes­tol­tes. Els pares s’ajun­ten en parcs i pubs men­tre els nens són a classe. El Gui­llem tanca els ullets i s’arrup en el cot­xet. “Anem a classe?”, li diu el Josep a la Sança, que li fa que sí amb el cap.

Els Escan­ta­lle­tres de la Mireia prac­ti­quen els arti­cles defi­nits i inde­fi­nits i el mas­culí i femení, que en anglès no exis­tei­xen. Després juguen a l’Scat­ter­go­ries català per ampliar el voca­bu­lari. Són quinze alum­nes. El Nas­her té vuit anys, de mare cata­lana i pare zim­babuès. Ve a l’escola des que té tres anys. Li encanta el pro­jecte dels artis­tes i els mapes. La set­mana pas­sada va des­co­brir el Maris­cal i el Cobi. El Tomas té set anys, de pare polonès i mare cata­lana. A la classe del cos­tat, els Rumi­a­lle­tres dibui­xen. L’Anna dibuixa un astro­nauta.

L’Anna és la ger­ma­neta del Tomàs, una nena molt espa­vi­lada de sis anys que parla per­fec­ta­ment anglès, català i polonès. Quan va de vacan­ces a Bar­ce­lona li agrada estar amb l’àvia Mont­ser­rat. Tots els dis­sab­tes al matí l’Anna i el Tomàs van a l’escola polo­nesa i després venen a la cata­lana.

Dos quarts de tres. Comen­cen les clas­ses. Els Atra­pa­lle­tres, de tres a cinc anys, can­ten i ballen la cançó de ben­vin­guda. Després for­men un cer­cle i expli­quen què han fet durant la set­mana sota l’atenta mirada de la fada de l’aula, un tite­lla d’enor­mes ales que ha fet la Carla, la mes­tra. El pro­jecte d’aquest curs és conèixer dife­rents models de família a par­tir de con­tes popu­lars i fer el seu arbre genealògic.

Dos quarts de qua­tre. Els Patu- fets bere­nen. Cadascú ha por­tat la seva car­ma­nyola. Gale­tes, fruita, pas­ta­na­gues. Estan asse­guts al vol­tant d’una taula sota la dolça i atenta mirada de la Rosa, la mes­tra, la Mari­bel, l’assis­tent, i la Jana, la voluntària júnior. La Hazel no ha por­tat bere­nar, li ofe­rei­xen un plàtan però no el vol. De seguida se n’oblida i s’aixeca per jugar amb la Sança i la Júlia, que va començar la set­mana pas­sada i s’ha inte­grat molt ràpid. Es tiren per terra imi­tant el cami­nar dels lli­macs, les eru­gues, els car­gols i les tor­tu­gues que estan apre­nent avui.

Hora del pati. Sur­ten a jugar a un pati inte­rior. La Clara està reu­nida amb l’equip direc­tiu amb els hipnòtics xis­cles de fons. “Som l’orga­nit­zació més gran d’ense­nya­ment de la llen­gua i cul­tura cata­lana a l’estran­ger”, diu. Són pio­ners. Fa anys que inten­ten que la Gene­ra­li­tat homo­lo­gui les clas­ses, però no té com­petències. Només ho podria fer el Minis­teri d’Exte­ri­ors espa­nyol. Recent­ment ha estat guar­do­nada amb un premi de l’Ins­ti­tut de Pro­jecció Exte­rior de la Cul­tura Cata­lana (IPECC) per la pro­moció de la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes a escala mun­dial.

Qua­tre de la tarda. Els Pis­pa­lle- tres i els Expert­lle­tres, que són els més grans, com­par­tei­xen classe perquè estan pre­pa­rant un canal de You­tube per com­pa­rar la cul­tura anglesa i la cata­lana. El Pau i el Josep, de 12 i 10 anys, estan asse­guts al mateix pupi­tre. Són ger­mans, de pare català i mare uru­gua­iana. Estan fent un exer­cici per prac­ti­car els verbs men­tre el Mateu està incli­nat amb les mans recol­za­des sobre el pupi­tre del cos­tat. El Mateu té 16 anys i és volun­tari júnior, de mare fran­cesa i pare català, fill d’una de les famílies fun­da­do­res.

Ve a l’escola des del pri­mer dia. La seva llen­gua pri­mera és l’anglès, però té un català preciós i pur. Va obte­nir el B2 (que dona accés a la uni­ver­si­tat) gràcies a unes clas­ses que va fer aquí. És molt madur. “La meva funció és moti­var els alum­nes, enco­rat­jar-los perquè par­ti­ci­pin i fomen­tar que par­lin en català entre ells perquè per inèrcia pas­sen a l’anglès”, explica.

Cinc de la tarda. S’aca­ben les clas­ses. Alum­nes, pro­fes­sors i pares con­flu­ei­xen a l’entrada. Per alguns minuts, es pot per­ce­bre la dimensió d’aquesta comu­ni­tat cata­lana, però de mica en mica es van aco­mi­a­dant fins dis­sabte vinent i s’allu­nyen amb el so de les con­ver­ses en català que es van dis­per­sant i van des­a­pa­rei­xent pels car­rers de Lon­dres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.