Societat

Catalunya deixa enrere la nevada a marxa lenta

Interior defensa la gestió de l’emergència i només admet disfuncions

La mete­o­ro­lo­gia va afa­vo­rir ahir la recu­pe­ració pro­gres­siva de la nor­ma­li­tat després del col·lapse pro­vo­cat per la nevada cai­guda dilluns. Tot i així, el trans­port públic i el sub­mi­nis­tra­ment elèctric –ser­veis que històrica­ment fallen en cas de tem­po­ral ja sigui de pluja, vent o neu– van con­ti­nuar donant pro­ble­mes. Espe­ci­al­ment, l’elec­tri­ci­tat. L’última pre­visió era que el 70% dels abo­nats afec­tats per l’apa­gada –majo­ritària­ment a la demar­cació de Girona– pogues­sin sor­tir de la fos­cor.

Pel que fa a la xarxa fer­roviària, els Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat van supri­mir la cir­cu­lació de tres línies per evi­tar noves incidències al tram del Vallès, que al matí va acu­mu­lar retards de fins a dues hores. A Roda­lies Renfe, també van ser habi­tu­als els retards i en el cas del tram entre Vilas­sar i Mataró de la R1, es va sus­pen­dre la cir­cu­lació durant diver­ses hores a causa del fort onatge. En mitja i llarga distància, es va man­te­nir la sus­pensió dels trens des de Bar­ce­lona cap a Girona, Port­bou i França. No obs­tant, a mitja tarda es va habi­li­tar un ser­vei alter­na­tiu d’autobús Bar­ce­lona-Girona-Port­bou.

Aquest ser­vei per car­re­tera es va poder ofe­rir gràcies al res­ta­bli­ment total del trànsit a la AP-7. No obs­tant, l’ober­tura del pas de la Jon­quera va pro­vo­car cues de fins a 49 km en direcció a França per la cir­cu­lació de cami­ons, que fins ales­ho­res havien estat esta­ci­o­nats. També es van regis­trar reten­ci­ons de fins a 29 km a la N-II. En tots dos casos, el govern va fer ges­ti­ons amb les auto­ri­tats fran­ce­ses per agi­lit­zar el pas per la fron­tera.
L’altra part de la xarxa viària prin­ci­pal que pre­sen­tava com­pli­ca­ci­ons va ser la de les Gavar­res, on ahir va con­ti­nuar la reti­rada de vehi­cles i el pas de màqui­nes lle­va­neus.

Dues morts
La mort d’un home de 45 anys tro­bat enmig de la neu en una urba­nit­zació de Tor­dera (Maresme) es va des­vin­cu­lar del tem­po­ral. Segons el secre­tari gene­ral d’Inte­rior, Joan Boada, les inves­ti­ga­ci­ons dels Mos­sos d’Esqua­dra apun­ten a una mort natu­ral. La neu i el glaç sí que podrien haver cau­sat la mort d’un home a Port­ven­dres, a la Cata­lu­nya Nord.

Pel que fa a la gestió del tem­po­ral, tots els mem­bres del govern que ahir van com­parèixer públi­ca­ment van des­ta­car l’excep­ci­o­na­li­tat de l’epi­sodi mete­o­rològic de dilluns i com, mal­grat això, la situ­ació estava pràcti­ca­ment nor­ma­lit­zada 24 hores més tard. Tot i això, van adme­tre dis­fun­ci­ons. El con­se­ller de Política Ter­ri­to­rial, Joa­quim Nadal, va reconèixer deficiències en la infor­mació que van rebre els usu­a­ris del trans­port fer­ro­vi­ari.

Pel que fa a Inte­rior, el con­se­ller Joan Saura va tit­llar de “força efi­ci­ent” la res­posta dels dife­rents ser­veis d’emergència, encara que va adme­tre que era millo­ra­ble, com en el cas de la mobi­lit­zació dels reforços en els parcs de bom­bers. Més dur va ser amb el Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya, de qui va dir que ha de millo­rar les pre­vi­si­ons, i amb les elèctri­ques: “Un cop es res­ta­bleixi el sub­mi­nis­tra­ment ja par­la­rem de res­pon­sa­bi­li­tats”.

D’altra banda, Saura va dema­nar dis­cul­pes a la per­so­nes que no van poder tor­nar a casa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.