la crònica

«M'he tret un pes de sobre»

Per fi s'han sen­tit pro­ta­go­nis­tes de la història i no pas d'històries i bata­lles con­ta­des en la inti­mi­tat fami­liar en les sobre­tau­les dels dies de festa anyal. Dels 146 pro­ta­go­nis­tes d'Els noms de la guerra, prop d'un cen­te­nar van reu­nir-se ahir a la Fari­nera per assis­tir a la pre­sen­tació del lli­bre.

L'acte va començar a les set del ves­pre, una hora abans de l'horari habi­tual de l'inici de les pre­sen­ta­ci­ons de lli­bres a Girona. A les cinc ja n'hi havia que espe­ra­ven. Molts van arri­bar mudats, amb ves­tit i cor­bata. De per­ma­nents, no en vaig veure tan­tes. Però ningú no anava de cada dia, més aviat per a les oca­si­ons solem­nes.

Va ser un acte emo­tiu. No es va expli­car cap d'aque­lles vivències luc­tu­o­ses, tris­tes i tràgiques d'aquells super­vi­vents de la guerra i de la post­guerra civil. Cap bata­lleta de ningú en con­cret, però va ser un acte emo­tiu. Era emo­ci­o­nant veure'ls arri­bar, acom­pa­nyats per algun fami­liar, fill, filla, espòs, esposa, nét, néta. Alguns van venir molt atro­pe­llats, amb bastó, cros­ses o cadira de rodes: «Perquè hi havíem de ser; no ens ho podíem per­dre.» «Perquè allò va ser molt gros.» «Perquè m'he tret un pes de sobre.» Tots s'han tret un pes de sobre.

Alguns no hi van poder ser, perquè d'ençà que la sèrie va començar a ser publi­cada a El Punt, han tras­pas­sat. Però hi van ser pre­sents els seus des­cen­dents.

La sala d'actes de la Fari­nera –col·lec­ti­vit­zada i que va resis­tir els bom­bar­de­jos fei­xis­tes durant la Guerra Civil– es va omplir. Sobre­ei­xia. A la sala del cos­tat, que també era plena, s'hi havia ins­tal·lat una pan­ta­lla de tele­visió per seguir els par­la­ments.

Pro­ta­go­nis­tes, fami­li­ars, his­to­ri­a­dors. Hi vam veure Jordi Font, direc­tor del Museu de l'Exili; Jordi Cabe­zas, alcalde de la Jon­quera; Rafel Bru­guera, exal­calde de l'Escala i autor de lli­bres d'història sobre aquell període; l'empre­sari Joa­quim Vidal. Al final van fer una foto de grup al pati de la Fari­nera; feia molta fred, per pes­car. Només no hi surt Joan Pellejà, de Pont de Molins (1921), que va venir en tren des de Figue­res, i d'allí fins a casa, en cotxe, que ell mateix con­du­eix.

Vaig veure que a tots aquells joves, ado­les­cents o infants fa setanta anys els agra­dava poder par­lar, expli­car. Em va sem­blar veure'ls molt satis­fets, però molt, quan els peri­o­dis­tes de TV3, de l'ACN, de TVGi o de Ràdio Girona-Cadena SER els posa­ven el micròfon a davant. Expli­ca­ven tot allò que ja havien expli­cat als seus néts i que aquests havien trans­crit a l'ordi­na­dor i que, després, havien enviat per cor­reu electrònic a Susanna Oli­veira –«per­sona sen­si­ble i de qua­li­tat extra­or­dinària, com Flo­rent Morante», segons el catedràtic Joan Villar­roya, direc­tor de l'obra.

Tots van venir a pal­par com havia que­dat aquest lli­bre històric, a veure escrita, per fi, la seva vivència, la seva història. Alguns ho neces­si­ta­ven perquè no pas tots havien sor­tit en els 52 capítols publi­cats durant un any els diu­men­ges a El Punt, gene­ral­ment a la plana 8. Susanna Oli­veira, coor­di­na­dora del lli­bre, els ho va expli­car, els va tran­quil·lit­zar i els va convèncer: «La història de 146 per­so­nes no cap en una sèrie de 52 capítols.» Vet aquí el lli­bre que fa pro­ta­go­nis­tes les vícti­mes dels pro­ta­go­nis­tes dels lli­bres d'història. En vaig conèixer uns quants i amb els que conec que no sur­ten al lli­bre no sé pas quants lli­bres més es podrien fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.