Societat

Els blogs en català, més vius que mai

La llengua catalana és la vuitena més utilitzada a la xarxa. La innovació i la qualitat caracteritzen aquesta faceta d'internet

El blog no ha mort. I menys el blog en català. Tot i que molts dels blogaires que eren una referència fa tres anys, quan hi va haver el boom, ara hagin abandonat l'escriptura, aquesta faceta d'internet està més viva que mai i, a més, ha aconseguit fer un canvi qualitatiu gràcies a la segmentació.

La segona edició dels Premis Bloc Catalunya, lliurats aquest divendres per l'associació STIC, evidencien que se'n continuen obrint i que tenen categories cada vegada més diverses. La presidenta de l'associació, Trina Milan, s'explica la proliferació dels blocs en català, la vuitena llengua més utilitzada a la xarxa, perquè en estar mancada de reconeixement utilitza l'espai d'internet –lliure i sense normes– per expressar-se. "Implícitament pertanys a un grup determinat i tens la necessitat de comunicar-te", afirma.

I com aquells que es troben al bar perquè tenen les mateixes aficions, volen descobrir altres aspectes d'una temàtica o, simplement, busquen informació, un grup de població creixent acaba consultant (consumint) la blogosfera. Les particularitats i els gustos són tants que aquests espais s'han especialitzat: comunicació, educació, informació corporativa, política...

A més, tal com diu un dels membres d'STIC, David Rodríguez, "avui dia, els autors de blogs en saben tant que s'han convertit en fonts fiables i ja no es desconfia dels continguts que pengen". Això passa, per exemple, amb Dani Cortijo que ha guanyat el premi en la secció de cultura amb Altres Barcelones, dedicat a les petites anècdotes que s'amaguen darrera la història o la actualitat de la capital catalana. Cortijo, que ha esdevingut un expert, diu que justament va començar el blog per poder canalitzar els seus coneixements. "És una manera de fer arribar a la gent molts continguts de manera atractiva. No tinc moltíssimes visites però sí un públic molt fidel", comenta.

El blog va a l'alça explotant l'hipertext. És una manera de compartir perquè t'hi poden deixar històries, imatges, vídeos, unir-te a grups. Ha passat de ser una bitàcola simple a un contenidor sofisticat on l'autor i els visitants enllacen el seu imaginari gràcies a eines que tots tenim a l'abast: Youtube, Facebook, Twitter o Google Street.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.