Tots els noms i un bon grapat de records

Es presenta a Girona el llibre «Els noms de la guerra», que recull la llista de gironins morts i 146 testimonis del conflicte

«Estem escol­tant o lle­gint veus par­ti­cu­lars i no pas la veri­tat o la men­tida, estem lle­gint l'experiència amb totes les seves con­di­ci­ons, no pas idees pures.» Aquesta reflexió expres­sada pel peri­o­dista Miquel Pai­rolí pot sin­te­tit­zar l'espe­rit de l'acte que es va cele­brar ahir a la Fari­nera per pre­sen­tar Els noms de la guerra, amb inter­ven­ci­ons dels prin­ci­pals res­pon­sa­bles del pro­jecte i l'assistència entu­si­asta de molts d'aquells joves i nens que van viure la guerra i que set dècades després han vol­gut posar per escrit les seves vivències. El resul­tat, una obra que com­bina tes­ti­mo­nis per­so­nals amb el recull d'una veri­tat irre­fu­ta­ble i con­tras­tada: la dels prop de 7.000 giro­nins que van per­dre la vida com a con­seqüència de la Guerra Civil. En aquest sen­tit, l'edi­tor Quim Cur­bet va des­ta­car que «totes les vícti­mes de la into­lerància, de la injustícia i del fana­tisme cec merei­xen el mateix res­pecte i con­si­de­ració i, sobre­tot, cap d'elles ha de caure en l'oblit».

L'edi­tor gironí també va reba­tre la idea d'«aquells que cre­uen que els països es cons­tru­ei­xen amb ciment i for­migó». «És cert, evi­dent­ment, però també fan falta molts altres mate­ri­als: els noms i les veus que res­pi­ren d'aquest alè que ano­me­nem memòria», va sen­ten­ciar Cur­bet.

La peri­o­dista Susanna Oli­veira, coor­di­na­dora del lli­bre i la per­sona que ha con­tac­tat amb els 146 tes­ti­mo­nis i ha edi­tat tots els tex­tos que figu­ren al lli­bre, va des­ta­car pre­ci­sa­ment, diri­gint-se als tes­ti­mo­nis del lli­bre pre­sents a l'acte, l'auto­ria coral d'aquest tre­ball: «El lli­bre que pre­sen­tem no és exac­ta­ment el nos­tre, sinó el de tots vostès que ens han fet arri­bar les seves vivències i ens han con­fiat una part de la història d'aquest país. L'auto­ria, doncs, és com­par­tida, amb vostès i amb els seus fills, els seus néts, veïns i amics que s'hi han impli­cat per poder fer pos­si­ble aquest recull de tes­ti­mo­nis.»

Oli­veira va jus­ti­fi­car el fet que en alguns casos els tex­tos rebuts no hagin estat publi­cat sen­cers perquè s'ha pri­o­rit­zat que sur­tin tots en comp­tes de fer-ne una selecció: «Publi­car-los sen­cers ens hau­ria obli­gat a fer dos o pot­ser tres lli­bres com aquest, i no volíem fer una tria perquè des del pri­mer moment vam tenir clar que volíem que sor­tis­sin tots.» De tots aquests tex­tos memo­rialístics, una cin­quan­tena ja han sor­tit publi­cats a El Punt, en la sèrie Jo vaig viure la guerra, men­tre que el cen­te­nar res­tant són inèdits. L'edició d'Els noms de la guerra, dis­se­nyat per Flo­rentí Morante i cor­re­git per Sílvia Man­zana, ha tin­gut el patro­cini del Memo­rial Democràtic i el Depar­ta­ment d'Inte­rior, i la col·labo­ració del Museu Memo­rial de l'Exili (Mume) de la Jon­quera.

El treball de molta gent durant molts anys

El director d'El Punt, Emili Gispert va destacar els valors principals que han inspirat aquest llibre i tota la col·lecció: rigor històric, divulgació i recuperació de la memòria. En la mateixa línia, l'historiador Joan Villarroya, director de la col·lecció, va destacar el fet que la llista de víctimes de la Guerra Civil que es recull en aquest treball «ha estat possible perquè durant molts anys molta gent ha fet aquesta feina», segons va dir. En aquest sentit, Villarroya va reblar: «Tots aquests que diuen últimament que sobre la Guerra Civil fins ara no s'havia fet res, s'equivoquen.» L'historiador badaloní també va remarcar el valor de combinar les dades estadístiques amb els testimonis de persones que van viure els fets, «testimonis que en aquest cas no van ser protagonistes sinó actors passius o víctimes». Aquesta combinació fa, segons Villarroya, que Els noms de la guerra d'aquí a 50 anys sigui imprescindible per qui vulgui acostar-se a aquell període històric. El director territorial d'Interior, Relacions Ciutadanes i Participació, Marc Vidal, va remarcar que el llibre respon als plantejaments del Memorial Democràtic que impulsa el govern des d'aquest departament: «Ajuntar tantes peces com sigui possible d'una memòria que va ser disfressada, escatimada, i enterrada amb una enorme llosa de silenci i de por.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.